Суспільство

Чи корисний біг і чи треба пити два літри води на день: міфи про здоровий спосіб життя, які мають знати чернігівці

Важливість здорового способу життя не викликає сумнівів. Але наскільки він буде правильно організований, залежить від того, якою інформацією ми користуємося. Адже, на жаль, є безліч помилкових тверджень, що стосуються здоров’я людини, і вони вводять нас в оману.

І хоча рівень медичної грамотності в населення суттєво зріс, все одно будь-яка людина може повірити оманливим уявленням, що для власного здоров’я добре, а що – не дуже. Тож міфи про здоров’я, які засіли в головах у багатьох людей, спеціально для читачів ЧЕЛАЙН розвінчуємо із Володимиром Гайдичуком, кандидатом медичних наук, доцентом кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці).

Тож далі про міфи.

Біг приносить користь усім.

Цей вид спорту корисний як кардіонавантаження, але не всім він підходить. Справа ця доволі індивідуальна та залежить від вікових і фізіологічних можливостей вашого організму. Якщо непідготовлена людина різко почне займатись бігом, у неї може виникнути біль у серці, спині, головний біль, а також відчуття браку повітря. Наприклад, людям із серцевими проблемами біг протипоказаний. Якщо в людини цукровий діабет, але вона про це не знає, то під час бігу може різко знизитись рівень глюкози в крові й людина може втратити свідомість.

У людини, яка має гастрит або виразкову хворобу, під час бігу може з’явитись біль у животі.

Тож перш ніж зібратися бігати, варто пройти повне обстеження в сімейного лікаря.

Можливо, через ваші хвороби вам запропонують інші фізичні вправи – зручні та корисні для здоров’я.

Але якщо ви таки зважилися бігати, то це треба робити у власному режимі, в хорошому взутті та по м’якій поверхні. Перед пробіжкою потрібна розминка.

Бокал вина знімає стрес.

По суті, алкоголь є депресантом, адже пригнічує психіку: знижує рівень серотоніну, гормону щастя, а також стимулює викид кортизолу – гормону стресу. Епізодичний, поодинокий прийом бокалу вина шкоди не завдасть, хоча в деяких людей у віці може призвести до підняття артеріального тиску та порушень у роботі серця. Але постійне вживання будь-якого алкоголю тільки подовжить відчуття стресу в людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як утворюється град: на Чернігівщині випали величезні градини

Організм потребує очищення.

Додаткового очищення організм людини потребує лише тоді, коли має розлади та порушення деяких функцій при різних патологічних станах або хворобах. Насправді ж завдяки унікальній фізіології необхідні речовини виводяться з організму завдяки природним процесам.

Проблеми з тиском можуть виникнути тільки після 40-50 років.

Згідно з даними наукових досліджень, серцево-судинні захворювання наразі «помолодшали» і становлять загрозу для осіб віком і 20-30 років. Часто хвороба може довго залишатися не виявленою, оскільки більшість людей не зважає на цю проблему в молодості. Тиск за відсутності симптомів варто перевіряти кілька разів на рік у будь-якому віці. Проте якщо ви відчуваєте деяке занепокоєння та маєте певні скарги, вам варто звернутися до спеціаліста.

Поняття «робочого тиску».

Це міф. Деякі люди називають високий тиск своїм нормальним станом, оскільки вони не мають жодних скарг і негативних відчуттів. Це не означає, що лікуватися не потрібно. Іноді приходять пацієнти, які не мають жодних скарг або суб’єктивних відчуттів за АТ 190/120 мм. рт. ст., але ж це не означає, що не треба лікувати такий загрозливий стан. Чому важливо лікувати артеріальну гіпертензію з перших проявів захворювання? Іноді цю хворобу називають німим вбивцею – за відсутності значного дискомфорту та болю постійно підвищений АТ несприятливо впливає на серце, судини та нирки. Спершу ці зміни ніяк не проявляються, їх можна виявити лише за допомогою спеціальних досліджень, але якщо хвороба прогресує, зміни посилюються і можуть перейти в інсульт, інфаркт або інші тяжкі ускладнення. Тому що раніше ви почнете контролювати свій тиск, то менше шансів надаєте хворобі для прогресування.

Людина має випивати по два літри води за добу.

Насправді це справа доволі індивідуальна, залежить від способу життя, конституції людини, метаболізму та багатьох інших факторів. Спортсмену-чоловіку необхідно випивати по два літри, а жінка, яка працює в офісі, може випивати лише один літр води, і це буде нормально. Якщо намагатися наздоганяти норму в два літри, можна створити додаткове навантаження на нирки, що призведе до розладу їхньої роботи. Не забувайте також, що рідина надходить в організм не тільки з випитою водою а й в іншому вигляді (наприклад – борщі, супи, соки). Організм сам підкаже вам про кількість рідини, яка йому потрібна, відомим симптомом – спрагою. Лікарі рекомендують розпочинати свій день зі склянки теплої води, а протягом дня пити невеликими дозами очищену воду, не замінюючи її на інші напої.

Тривалий сон не шкодить здоров’ю.

Повноцінного відпочинку можна набути за вісім годин сну дорослої людини. Якщо цього часу вам недостатньо, ймовірно, у вас є проблеми зі здоров’ям або ви перебуваєте в стані постійного стресу. Аби покращити власний сон, варто засинати у період із 22:00 до 00:00. Річ у тім, що саме тоді в організмі виробляється мелатонін, що допомагає заснути краще та більш спокійно. Пересипання призводитиме до щоденної втоми та загальмованості розумових процесів.

Їсти ночами – це точно набувати зайвих сантиметрів на талії та непотрібних кілограмів ваги.

Лікарі вважають, що відмова від їжі в нічний час не позбавить вас зайвого жиру. Будете ви їсти вночі або вдень – не має значення, якщо набрані калорії не спалюються за допомогою фізичної активності та переважають за кількістю калорії втрачені.

Відмовитися від вуглеводів у раціоні, тому що вони призводять до набору зайвої ваги та шкідливі для здоров’я.

Навпаки, відмова від вуглеводів принесе проблеми зі здоров’ям. Через брак вуглеводів може виникнути частий головний біль, знизиться активність мозку. У людей із низьковуглеводними дієтами часто змінюється настрій і вони відчувають підвищене почуття голоду.

Деякі продукти допомагають схуднути.

Дійсно, є продукти, що допомагають розщеплювати жир. Це ананас, грейпфрут, лимон та інші цитрусові. Але вони працюють тільки тоді, коли людина правильно харчується й активно займається фізичними вправами.

Сніданок – найважливіша їжа дня.

Для багатьох це справжня мука – змусити себе їсти зранку. Зараз спеціалісти впевнені: їсти треба тоді, коли відчуваєш голод. Згідно зі статистикою, ті, хто змушував себе снідати, за день споживали більше калорій ніж ті, хто чекав голоду.

Щоденно робити по 10 тисяч кроків – це запорука здоров’я та довголіття.

Насправді жодних досліджень щодо точної кількості кроків ніхто не проводив. Така кількість кроків – це маркетинг. До Олімпіади у 1964 році в Японії видали крокомір, який називався «10 тисяч кроків». Цифра прижилася, хоча насправді експерти говорять що залишатися молодим й здоровим допоможе тривала прогулянка, щонайменше протягом години на день.

Світ уже давно керується правилами про здоровий спосіб життя, правильне харчування та фізичні навантаження, але частина порад від різних «фахівців» є вигаданою або вже давно доведено, що вони не працюють. Одержимість правильним способом життя, на думку психологів, уже погано. Люди починають змінювати свій спосіб життя різко та кардинально, заганяючи таким чином організм у стрес. Або ж захоплюються різними рекомендаціями через силу і це теж зумовлює зайві стреси. Тому підходьте критично до різних порад, які можуть виявитися доволі оманливими.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button