Суспільство

Чи потрібні нам зоопарки – думки чернігівців

Чи потрібні нам зоопарки? Питання складне і неоднозначне. Багато людей обожнюють зоологічні сади. Вони залюбки їдуть самі і везуть на екскурсію своїх дітей. Бо де, як не в зоопарку, можна побачити не лише тварин з інших континентів, а й навіть рідкісні вимираючі види фауни.

З іншого боку, зоопарки в такому вигляді, в якому вони існують в Україні, перетворюються на в’язниці для тварин.

ЧЕline поцікавився у користувачів соцмереж про їхнє ставлення до зоопарків.

 

БутенкоВ’ячеслав Бутенко

Зоопарк – це «зоологічний парк». І якщо він виконує свою головну мету, спрямовану на поліпшення існування, збереження видів тварин і, звісно ж, їх демонстрацію, то він повинен бути! У світі є кілька таких унікальних природних комплексів, як, наприклад, зоопарк Сан-Дієго, Сінгапурський зоопарк, Честерський зоопарк, зоопарк Шенбрунн, зоопарк Таронга, зоопарк Преторії. Це ті зоопарки, на які треба рівнятися, адже головне, щоб люди, які створюють ці зоологічні парки, пам’ятали, що ми відповідаємо за тих, кого приручили.

 

Оксана ЗарецькаЗарецька

До зоопарків у принципі ставлюся нормально, але тільки якщо тварини там живуть нормальним повноцінним життям! Щоб у них було комфортне житло, достатньо їжі і не «худий» раціон. Якщо вже вони радують наші погляди, то умови тримання тварин мають теж їх радувати.

І, звісно, я все ж схиляюся до створення куточків живої природи, де тварини вільно живуть у наближених до їхнього звичного середовища умовах! Сумно дивитися, як у нашому Менському зоопарку стоїть брудний зубр, туди-сюди ходять по клітках леви, вовки. У них багато суму в очах. До речі, я категорично проти тварин у цирках. Такого в нашому житті точно не повинно бути. Це знущання.

 

БойкоВадим Бойко

Звісно, що зоопарки – це добре в тому випадку, якщо ти хочеш наживо побачити ту тваринку, яка, наприклад, живе на іншому континенті.

Для дитячого розвитку це корисно, адже не кожен зможе повезти свою дитину, наприклад, до Австралії й Африки.

Але я проти тісних кліток у зоопарках і проти знущання над тваринками.

 

 

Сергій Гривкогривко

Моє ставлення до зоопарків у такому форматі, як вони існують сьогодні, категорично негативне.

Тварина повинна жити у звичному для неї середовищі. Якщо це дика тварина, то в дикій природі, а не у клітці за ґратами. Вважаю, що люди не повинні втручатися в життя тварин.

 

ПушкарГанна Пушкар

Мені важко сказати, чи потрібні взагалі зоопарки. Вважаю, що не зовсім правильно тримати тварин, особливо таких, як вовки, тигри, ведмеді, навіть мавпочки, верблюди, в закритих умовах. Насправді їм дуже важко. В ідеалі зоопарки повинні бути без кліток, вони повинні існувати як заповідники, де тварини живуть в природних умовах, де тваринки вільні. А людина за потреби може їздити по території зоопарку в спеціальному транспортному засобі, захищеному від хижаків. Додам, що я категорично проти пересувних зоопарків.

 

Юрій СтальниченкоСтальниченко

Одна з важливих місій зоопарків – це роз’яснення суспільству основних методів збереження як природи загалом, так і окремих видів тварин.

У такому випадку зоологічні парки просто необхідні.

До того ж, не кожен може поїхати до іншого континенту, щоб наживо побачити звіра.

 

КострицяОлена Костриця

Складне питання.

Я розумію, що завдяки зоопаркам ми можемо демонструвати дітям живу природу, з іншого боку – я проти насилля над тваринками.

Я проти «закритих» зоопарків і за створення так званих заповідників.

 

 

Дмитро МихайленкоМихайленко

Особисто мені подобається ідея засновника Менського зоопарку, Геннадія Полосьмака, яка полягала в тому, щоб рятувати знедолених тварин, які не можуть самостійно вижити в природі.

Але коли бачу дику здорову тварину в неволі, то відчуваю сором за нашу людську натуру. Шкода, що добра справа перетворилася на жорстоку розвагу.

 

 

воскресенськаНаталія Воскресенська

Питання дуже неоднозначне. Але більше схиляюсь до думки, що зоопарки повинні бути. Насамперед для можливості вивчення і пізнання тваринного світу дітьми. І, наскільки я знаю, деяких видів тварин вже не було б у дикій природі. Але умови для тварин мають бути дуже хороші! Це і харчування, і догляд, і медичне забезпечення, і просторі вольєри та клітки, – умови проживання, одним словом. Якщо цього забезпечити неможливо, то в такому випадку я проти зоопарків.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Так, згодна з думкою багатьох. Зоопарк має бути, якщо за тих тварин ми беремо відповідальність. Це збагачує нас і наших дітей емоційно, додає знання про світ тварин, навчає любити наших молодших братів і дбати про них. Наше місто стане ще більш цікавішим для гостей, які до нас приіздять. Це має бути куточок живоі природи збудований з любов’ю.

    1. Дуже слушна думка!!! Чернігів має велику історію і повинен мати прекрасне майбутнє )
      І якщо буде створено щось подібне до світових зоопарків, покоління людей будуть вдячні авторам!)

  2. Никаких зоопарков.Это не свобода,а заключение для животных. И ничему хорошему никакие зоопарки ваших детей не научат,не обольщайтесь, пока сами мамаши и папаши спокойно смотрят,как их чада бросают палки и камни в голубей, пинают ногами кошек во дворах ,давят майских жуков и отрывают крылья бабочкам.Оставьте уже ,наконец, животных в покое и смотрите Animal Planet,если так уже неймется. Там их хоть покажут в их естесственной среде. Для них,.как и для вас,свобода дороже клетки, пусть и самой дорогой и золотой

  3. А если представить, что появился вид на земле пошустрее, чем люди! И посадил человека в клетку по соседству с медведями и волками.. Ходят, смотрят, смеются, радуются.. Интересны мысли человека, сидящего в клетке!..

Back to top button