Суспільство

Чи вірять чернігівці в подолання корупції і чи віддячують за послуги шоколадками або конвертами

Корупцію часто називають злоякісною пухлиною, що міцно пронизала всі сфери життя. Адже часто за довідку, дозвіл чи потрібний підпис треба платити. А шоколадки чи пляшки елітного алкоголю у вигляді подяки – взагалі буденність нашого життя.

При цьому часто мало не з кожної праски чутно, що корупцію треба долати і викорінювати.

А чи вірять чернігівці в те, що Україна подолає корупцію? Яка, на їхню думку, має бути кара корупціонерам? І чи самі часом не підживлюють корупцію: заносять шоколадки за послуги чи віддячують когось грошиною?

Віктор Бистров

Україна може здолати корупцію, може побудувати нову міцну державу. Кара корупціонерам повинна бути відповідною до чинного законодавства. Але головне – не кара. На мою думку, має змінитися ставлення людей до корупції, ставлення роботодавців, бізнесменів і політиків до корупції та корупціонерів.

На своєму рівні грошима намагаюся не віддячувати, шоколад чи каву можу подарувати за турботу про близьких людей чи друзів. На мою думку, важливо, щоб і правоохоронні органи та суди, і люди більш жорстко реагували на корупцію.

Наприклад заборона роботи 5-10-15 років – пожиттєво в державних органах; заборона балотуватися 5-10-15 років – пожиттєво. Позбавлення пенсій і соціальних виплат чи пільг. Позбавлення громадянства. І головне – ставлення, а саме: якщо людина корупціонер – із нею бізнес не роблять, не обговорюють, із нею намагаються не спілкуватися.

Сергій Воробйов

Важко сказати. Дуже велика лояльність населення до корупції. На словах усі проти корупції, але принагідно переважна більшість населення залюбки до цього вдається.

Олександр Ясенчук

Тотально подолати корупцію неможливо. Єдине – можна її максимально зменшити. Пригадується, було дослідження щодо рівня корупції в країнах ЄС, то найвищий % – у Болгарії та Угорщині, а найнижчий – у Данії та скандинавів. Подолати корупцію можна тотальною фіксацією дій чиновників і вихованням, щоб діти зі школи знали: корупція – це зло. Мій рівень взаємодії з чиновниками не потребує таких дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відома письменниця Олена Печорна – про свої нинішні пріоритетні заняття

Михайло Жирохов

У світі немає жодної країни, яка змогла б побороти корупцію на 100%. Проблема України в тому, що корупція в нас має системний характер – тобто навіть якщо людина, яка бореться з корупцією, потрапляє до державних органів, то стає елементом корупції. З приводу кари, то тут я противник застосування кримінального переслідування, тому що наша система покарань може тільки поламати життя – штрафи, відсторонення від певних посад. Підживлення корупції – цікавий ракурс. Хто проведе грань між тим, що хтось, як кажуть, від душі приносить лікарю шоколадку або пляшку коньяку, і корупцією?

Я – не ношу.

Вадим Балінський

Відверто кажучи, не вірю в те, що ми подолаємо корупцію. Вона, на жаль, супроводжує нас протягом усіх років незалежності. Гірше за все, що навіть тоді, коли ми переможемо у війні, корупція як явище залишиться. Це не менталітет такий, це бажання чиновників будь-якого рангу відчувати свою значущість. А чи знаєте ви, що корупція існує навіть у таких країнах із розвинутою демократією, як Нідерланди чи Ісландія? Попри можливість покарання, там усе-таки таке явище існує. Я намагаюся не підживлювати корупцію. Але знаю, що для вирішення того чи іншого питання шоколадка чи пляшка коньяку стане в нагоді. До речі, щоб мого батька краще лікували, заносив до керівника однієї з лікарень кілька сотень. Взяв як благодійну допомогу.

І якщо вже зовсім відверто, я наприкінці 90-х – на початку 2000-х працював інспектором у Чернігівській митниці. Бачив такі гроші, які давали працівникам, що навіть і зараз дурію…

Сєргєй Карась

Якщо не брати до уваги «добровільно-обов’язкові» «благодійні» внески в лікарнях, ніколи в Україні нікому нічого не давав. Навпаки, у 2019-му після операції на коліні дуже дивувався батькам сусіда по палаті, які, стишивши голос, запитували в мене: «А лікарю скільки дав, як подякував?». Ті батьки (років на 10 старші за мене) були шоковані, коли я сказав, що ніяк не дякував.

Якщо ж загалом про віру в те, чи подолає Україна корупцію: ні, на жаль, тут я скептик. Сьогодні йшов на роботу і чув, як чернігівські діти, йдучи до садочка, розмовляють із батьками російською; бачив, як жінка, яка вийшла на прогулянку з собакою, хреститься на храм на честь Новомучеників та Сповідників російських УПЦ МП. Навіть облога Чернігова в лютому-квітні минулого року нічого не змінила в головах. Вчити свою дитину російської як першої мови її життя – нормально, ходити до храмів московського патріархату – нормально. За аналогією, навряд чи щось зміниться в глобальній свідомості з хабарництвом. Адже на загальному рівні, гадаю, більшість українців проти корупції, але ж так зручно, щоб кум/сват/брат у разі чого «порєшав»…

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button