Суспільство

Фермери Чернігівщини потребують спрощення процедури одержання держдотацій

*Актуально

Уряд постійно наголошує на підтримці українського агросектору, але виділяє мільярдні дотації на підтримку великих агрокомпаній, водночас ігноруючи дрібних фермерів і фермерські кооперативи. Про це заявила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді, керівник юридичного департаменту ТОВ «СП «Агродім» Ольга Чередник.

За її словами, чинна програма уряду щодо підтримки фермерства та фермерських кооперативів – це зарегульований і дуже забюрократизований документ, що не відповідає вимогам часу та потребам виробників. «Щоб отримати бодай копійку допомоги, фермер має кинути господарство та збирати довідки й інші папери. Порядок отримання допомоги від держави передбачає постійний контакт із чиновниками на рівні обласного керівництва та виконання численних бюрократичних вимог і підтверджень», – прокоментувала вона.

Водночас у розвинених європейських країнах принцип допомоги фермерам спрощений і базується на компенсації за принципом 1 га – певна сума дотації. При цьому дотація поширюється на всі типи земель, які знаходяться у його господарстві (власності).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові «Наш край» виступає проти дерибану земель РЛП «Ялівщина»

«Держава має нарешті почати стимулювати сільське господарство на рівні фермерів і фермерських кооперативів. Розвиток фермерства та кооперації – це створення нових робочих місць у селах, перспективи для молоді, модернізація сільгоспвиробництва», – наголосила Ольга Чередник.

На її переконання, українські фермери мають нарешті отримати ресурси, щоб випускати продукцію, а не сировину – сир і масло, а не просто молоко.

Партія «Наш край» вважає, що за сучасних умов важливо скерувати допомогу від держави в напрямах, які матимуть найбільший вплив на вартість кінцевої продукції сільгоспвиробників. У такий спосіб з’являться можливості зробити продукцію місцевих сільгоспвиробників конкурентнішою на ринку та доступнішою для споживача.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button