Суспільство

Глиняні ляльки майстрині з Чернігова стали популярними серед колекціонерів світу (Фото)

Галина Близнюк із Чернігова створює авторські вироби з глини. Жінка займається цим видом мистецтва вже вісім років. До цього її підштовхнула власна дитина.

Жінка ніколи не думала, що займатиметься глиною, адже має дві освіти, які жодним чином не пов’язані з творчістю. За фахом вона вчитель біології та фінансист. Але якось вона разом зі своєю дитиною потрапила на заняття з глини.

«У мене дитина-інвалід. Ми на постійній основі проходимо реабілітацію в центрі «Відродження». І от якраз там було заняття з глинотерапії. Саме там я спробувала працювати з цим матеріалом. Не можу сказати, що це була любов із першого дотику. Втім, мене якось тягло до глини і, коли ми приходили на заняття, моя дитина працювала сама, а я теж брала шмат глини, щоб робити щось самостійно. Я дуже завдячую викладачу глинотерапії Людмилі Сергійко, яка побачила, що ця справа для мене є справжньою розрадою, та поділилася зі мною своїми вміннями. Вона дала мені шмат глини кілограми на півтора, що став одним із найважливіших подарунків у моєму житті», – розповідає жінка.

Вона каже, що для батьків, які мають особливу дитину кожен день – це випробування, співпереживання за свого малюка та постійна його підтримка. Тому інколи для дорослих це обертається психологічним виснаженням. Саме глина допомагає пані Галині отримувати емоційне розвантаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончар зі Стольного створив «смайлики» по-українськи (Відео)

Саме з глини, отриманої від викладача реабілітаційного центру, Галина Близнюк зліпила першу ляльку. Вона одразу вирішила, що це буде жіночий образ.

«Я вважаю, що жінка в житті виконує найважливіші функції. Не треба це сприймати як фемінізм. Просто це констатація факту. Я часто кажу своєму чоловіку, що він міністр зовнішньої політики, а я внутрішньої. Тому що атмосфера в родині залежить саме від жінки», – пояснила майстриня.

Вона розповідає, що під час роботи з глиною почувається справжнім скульптором.

«Коли береш шмат глини, то він холодний, безформний. А потім починаєш її розминати, вона теплішає, стає пластичною. І от зі цього шмату народжується лялька або свищик. І це як диво», – каже пані Галина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленька майстриня оригінально зізналася в коханні Ічні (Фото)

Коли вона починала працювати, то зовсім не мала досвіду роботи з глиною. Перші ляльки були невеличкі, приблизно по 11 сантиметрів. Зараз жінка вже може майструвати вдвічі вищі вироби. На створення однієї ляльки вона витрачає по 8-10 годин.

«Глина – це специфічний матеріал. Вона має властивість підсихати і стає вже не такою еластичною. І коли ліпиш годинами, то вже важко формувати скульптуру. Щоб уникнути таких складнощів, я переймала досвід інших майстрів. Зі мною дуже багато глинярів і гончарів діляться досвідом. Я їм дуже за це вдячна», – каже майстриня.

Жінка не просто ліпить ляльок із глини, а ще й розписує їх. На це витрачає ще більше часу.

«Коли ти ліпиш, то формується образ, а коли вже ляльку розписуєш, то вона проявляє свій характер. Не кожна розписується легко. На деякі доводиться витрачати місяці, інші ж народжуються одразу. Це як дитина. Спочатку ти формуєш образ ляльки у себе в голові, іноді доводиться днями виношувати свою ідею. А потім раз – і ти розумієш, яку саме ляльку створюватимеш. Після цього виріб народжується в руках майстра», – розповідає пані Галина.

Її вироби мандрують не тільки Україною, а й світом. Вони є у колекціях багатьох закордонних поціновувачів. Деякі з них мають по 6 робіт жінки.

«Люди хочуть формувати колекції. У мене був досвід, коли дівчина із Західної України, зараз вона живе в Києві, замовляла в мене ляльок для того, аби зробити колекцію для своїх онуків. Мене вразило, що дівчині ще нема й 30 років, а вона вже задумується про таку духовну спадщину для нащадків. І я подумала, як же ж це розумно закладати родинні традиції не тільки в колекціонуванні, а взагалі по життю», – ділиться Галина Близнюк.

На рахунку жінки вже близько 130 ляльок. Більшість із них вона дарує. Галина Близнюк брала участь у аукціонах, допомагала збирати гроші на автобус для БО «Шанс». Але якусь частину ляльок вона продає.

Не так давно жінці запропонували роботу в реабілітаційному центрі «Відродження». Тепер вона вчить особливу малечу робити глиняні вироби.

«Працювати з такими дітьми досить цікаво, адже їхні емоції щирі. Коли така дитина створює свій виріб, то ти бачиш, як у неї світяться очі», – розповідає пані Галина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстриня чаю: жителька Чернігівщини створює авторські екочаї з корисного різнотрав’я (Відео)

Робота з особливими дітьми наклала відбиток і на творчість жінки. Вона почала робити дзвіночки, брязкальця, які колись використовували наші предки для відлякування злої сили. Так у життя майстрині прийшли іграшки.

Для виготовлення іграшок вона використовує особливі техніки. Аби їх навчитись, Галина Близнюк відвідувала майстер-класи на ярмарку гончарного мистецтва у Мені.

«Коли я почала навчати цього дітей, то побачила, що їм дійсно це дуже цікаво. Ми дуже багато всього переробили. Я побачила, наскільки безмежна дитяча творчість, вони настільки талановиті, що навіть сам у них навчаєшся», – зазначає жінка.

Саму сировину майстриня не купує, вона їздить до Олешні та накопує там глину. Галина Близнюк зазначає, що їй дуже подобається працювати з природними матеріалами, оскільки вони мають свою енергетику.

У 2018 році її лялька перемогла в конкурсі на кращий туристичний сувенір Чернігівщини. В 2019 році роботи чернігівської майстрині відібрали до всеукраїнського каталогу виробів hand-made «Uķraine with love», який створювався на замовлення Міністерства культури України для наших дипломатичних представництв в країнах Європи. Також у 2019 році Галина Близнюк стала лауреатом конкурсу «Жінка року».

Майстриня розповідає, що завдячує всім своїй родині за велику віру в неї і підтримку в усіх її проєктах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Віктор Кошмал, Лєна Зіберт

Ще статті по темі

Back to top button