Суспільство

Голосування за проєкти бюджету участі: питання, які задаються найчастіше

У Чернігові триває загальноміське голосування за проекти Бюджету участі, яке вже перетнуло свій «екватор» і наближається до завершення. Нагадуємо, що віддати свій голос за подані цього року ініціативи чернігівці можуть до 4 жовтня включно, тобто залишилося ще неповних 7 днів.

Як і кожного року, консультаційну підтримку при виникненні будь-яких питань щодо процесу голосування надають як члени робочої групи з бюджету участі, так і працівники відділу звернень громадян Чернігівської міської ради, в чиї обов’язки входить модерація процесу голосування. Про те, з якими ж проблемами та запитаннями найчастіше звертаються до них учасники голосування цього року, нам розповіла начальник відділу звернень Ірина Брусильцева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці подали 82 проєкти на Бюджет участі

За її словами, люди вже здебільшого обізнані про те, що голосувати можуть тільки мешканці Чернігова, які прописані в місті. Скарг на те, що система не пропускає голосувати  не резидентів міста, майже немає.

Найчастіше ж, як і в попередні роки, люди запитують про те, через картки яких банків можна проголосувати. Це водночас і найпростіше питання, бо все це вичерпно і зрозуміло вказано на сайті «Громадський проект».

— Також, як виявилося, проблеми при авторизації на інтернет-платформі «Громадський проект» через банківську картку дуже часто спричинені помилкою в даних картки, закінченням строку її дії, необхідністю оновити ціі дані. Але на сьогодні уточнити свої дані або відновити картку можна у будь-якому відділені відповідного банку за один візит. І це — в інтересах самого громадянина. Загалом же в цьому році, у порівнянні з минулими, робота банківських застосунків, за допомогою яких люди авторизуються на платформі, значно покращилася, — розповідає Ірина Брусильцева.

Як відомо, минулого року були деякі технічні проблеми із підтримкою  Ощадбанку, але в цьому році всі недоліки усунено.  Окрім того, цього року з’явився ще й мобільний додаток до сервісу Приват24, який дозволяє голосувати через вайбер (Viber-боту від Приватбанку “VoteForCityBot”). Про нього теж хороші відгуки, кажуть що голосувати зручно, додає вона. Це, до речі, перший в Україні бот електронної демократії.

Питають і про те, де відкриті пункти для голосування та який там графік роботи. По місту працюють 9 таких пунктів консультативно-технічної підтримки, усі вони перераховані на афіші Бюджету участі в Чернігові. Чотири з них, які знаходяться в навчальних закладах, працюють тільки по суботах з 9 до 18 годин.

— З якими ще проблемами та запитаннями до вас звертаються стосовно голосування за проєкти бюджету участі?

— Є звернення від мешканців, які не мають картки жодного із запропонованих платформою банків. Це болюче питання, але  відповідно до Положення про громадський бюджет (бюджет участі у місті Чернігові) п. 5.4 » Голосування згідно з п. 5.1 відбувається: …шляхом електронного голосування за допомогою Електронного сервісу після реєстрації голосуючого, шляхом використання електронного поля для відправки голосу за обраний проект.»

 До речі, багато чернігівців, які оформляли матеріальну допомогу у міській раді, мають Муніципальну картку чернігівця, за допомогою якої вони теж можуть проголосувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Фонтани» понад усе: Атрошенко зазіхнув на «бюджет участі» (Відео)

Є громадяни, які мають банківські картки, але з обережністю відносяться до надання даних про картку при голосуванні, боячись шахрайських дій. Наголошую, що це технічно неможливо. Таке електронне голосування проводиться вже не перших рік – і жодних подібних фактів ні в Чернігові, ні в інших містах (адже платформа всеукраїнська) не виявлено.

За словами керівниці відділу звернень, на сьогодні за проекти бюджету участі в Чернігові проголосувало вже  12 540 осіб. Не всі вони обов’язково вже підтримали по 6 проєктів – система дозволяє голосувати не одразу, а при бажанні робити це за кілька підходів. Як відомо, сумарно кожен може підтримати своїм голосом 3 великих і 3 малих проекти.

У цьому році, серед іншого, спостерігається приємна тенденція, що молодь активно підтримує своїми голосами не тільки свої ініціативи, а й проєкти людей похилого віку, які стосуються пенсіонерів.

Нагадаємо, всього до загальноміського голосування цього року допущені 69 проєктів. Серед них: 27- малих (до 300 тис. грн) та 42- великий (з кошторисом від 300 тис. грн до 1,5 млн грн). З них у наступному році будуть втілені ті проєкти, за які чернігівці зараз віддадуть найбільше голосів. На це в міському бюджеті передбачена сума у 21 млн грн.

dc12866b5d4f647719ccb062738f732e-max

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button