Суспільство

Громади Чернігівщини не мають коштів на утримання поліцейських освітньої безпеки в школах

Проєкт «Офіцери служби освітньої безпеки» запрацював в Україні в січні цього року. На Чернігівщині він діє в районах, що наближені до зони бойових дій і кордону: Новгород-Сіверському, Корюківському, Чернігівському та в місті Чернігів. Загалом поліцейські безпеки з’явилися у 65 закладах освіти області.

До кінця цього навчального року, тобто 2023-2024 роки, оплата праці офіцерів служби освітньої безпеки здійснюється коштом Національної поліції України. Між тим, далі оплачувати роботу цих працівників повинні громади. Принаймні відповідні листи вже розіслані. 

Зокрема відомо, що поліція охорони області просить Чернігівську міську раду знайти в бюджеті понад 36 тисяч гривень на місяць на утримання одного офіцера безпеки в закладі освіти міста. На рік це майже 14 мільйонів гривень. В.о. міського голови Олександр Ломако сказав, що Чернігівська територіальна громада не має фінансової можливості витрачати кошти на оплату праці офіцерів безпеки у школах міста.

А яка ситуація в інших громадах?

Секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко зазначив, що у школах Менської громади офіцерів служби освітньої безпеки немає.

«У нас із 2015 року діє програма «Безпечна громад». Із поліцією ми і так тісно співпрацюємо.

У школах торік зробили кнопки швидкого виклику. В межах одного з грантів встановлюємо системи оповіщення про різні тривоги, зокрема в двох школах вони теж будуть. Деякі школи використовують послуги охоронних фірм – це або поліція, або в нас є ще одна охоронна фірма. Оскільки школи у нас фінансово автономні, то директори самі вибирають, з ким угоди укладати», – зазначає Юрій Стальниченко.

Він також закцентував увагу на  тому, що проєкт «Офіцери служби освітньої безпеки» є пілотним для прикордонних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петропавлівське кладовище – найбільше місце поховань у Чернігові в ХІХ сторіччі

«Ми не зовсім прикордонна громада. І якщо ці послуги доведеться оплачувати з бюджету, то ми, навіть якби дуже хотіли, не зможемо знайти гроші на це. Бо, по суті, один поліцейський нічого не змінить. Адже є школи, де три або чотири виходи. От, наприклад, в одній із наших найбільших шкіл є три приміщення. І тільки в одному приміщенні – три входи. Тобто на кожен потрібно по поліцейському. В іншому приміщенні – два входи. І ще в одному приміщенні два входи. Тобто треба сімох поліцейських на один заклад. І кожному платити по 36 тисяч гривень? А якщо, наприклад, одного поліцейського поставити тільки на центральному вході, то де гарантія, що хтось не зайде через чорний вхід. Дешевше системи відеонагляду встановити, ніж оплачувати роботу поліцейських», – пояснив Юрій Стальниченко.

Також він розповів, що, ймовірно, вже у квітні громада постане перед проблемою виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

«Наша громада торік не відчувала проблем з грошима. А нині вже відчуваємо, що буде проблема. Адже наш бюджет схуд на 99 мільйонів гривень. Нині розмір мінімальної зарплати зростає, то, можливо, у квітні з’являться перші заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Розробляємо план економії для всіх і будемо його затверджувати», – зауважив Стальниченко.

А ось у Сновській громаді, яка є прикордонною, поліцейські освітньої безпеки є. Щоправда, голова громади Олександр Медведьов сказав наступне: «Є охорона в школах, але вони просять 36 тисяч гривень заробітної плати на місяць, то ми будемо відмовлятися від їхніх послуг».

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button