Суспільство

Громаду на Чернігівщині збентежили снігові блохи

Відлига наприкінці зимового періоду нинішнього року зумовила активізацію життєдіяльності снігових бліх, яких можна було побачити на території с. Левковичі по вул. Тракторна Михайло-Коцюбинської ТГ Чернігівського району. Їхня поява стурбувала місцевих жителів.

Снігова, або глетчерна блоха (лат. Desoria saltans) – дрібна ногохвістка з сімейства Isotomidae. Дорослі особини сягають завдовжки 1,5-2,5 мм, тіло покрите волосками, забарвлення тіла чорне.

Назву «блоха» дано цій комасі за здатність стрибати, як інші колемболи. Зі звичайними блохами, які селяться в шерсті тварин і харчуються їхньою кров’ю, снігові мають мало спільного. Вони схожі на них лише зовні, але це, мабуть, єдина схожість. В іншому все зовсім інакше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про 50-й кілометр, що на чернігівській дорозі, склали пісню (Відео)

Найбільш сприятливими для цих комах є температури від -10 до +10 градусів. Вони виносять заморожування й оживають при відлизі. Живляться кріонітом (суміш хвойного пилку, частинок ґрунту та інших органічних і мінеральних компонентів), залишками рослин, а також водоростями роду хламідомонада.

Ні люди, ні їхнє житло цих комах не приваблюють, оскільки снігові блохи живуть у дикій природі, а в теплі взагалі швидко гинуть. Посіви їх також абсолютно не цікавлять. Вони зазвичай не віддаляються від водойм або болотистих ділянок, їм потрібен прохолодний і вологий ґрунт. І все ж обов’язкова умова для їхньої повноцінної життєдіяльності – це наявність зими та відлиги. До речі, розмножуються представники цього сімейства саме в зимовий період, відкладаючи свої яйця (вони мають помаранчевий відтінок) просто в сніг або навіть у лід.

Загалом цей вид не становить загрози для рослин або людей. А з настанням весни снігові блохи зникнуть – сховаються глибоко в землю.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Держпродспоживслужба

Ще статті по темі

Back to top button