Суспільство

Ігор Романенко: треба створити всі умови, щоб молодь залишалася в Чернігові

Бліц-інтерв’ю з цікавим співрозмовником, підприємцем, меценатом та засновником новітньої школи «МудрАнгелики» — Ігорем Романенком. З ним журналісти GOROD.CN поговорили про Чернігів, його позитивні сторони та недоліки, туристичну привабливість та взагалі про життя у Місті легенд.

Чернігів – ідеальне місто…

Чернігів – ідеальне місто для життя і розвитку.

Яке місце в Чернігові для Вас є місцем сили? Де Ви наповнюєтеся енергією?

Таким місцем для мене є урочище Святе. Неймовірно спокійне, тихе місце поблизу міста, де можна побути наодинці зі своїми думками і подумати про надану нам Богом цінність – життя.

Також енергією мене наповнює перша новітня школа «МудрАнгелики». Саме енергія і позитив дітей, педколективу заряджає мене на цілий день. Тому, коли здається, що вже немає сил, я їду до школи.

Найбільш чернігівське слово?

З нашим містом у мене асоціюється слово «мудрість». По-справжньому мудра людина знайде спосіб залишатися собою і дотримуватися своїх принципів, не зачіпаючи чужі інтереси й не заважаючи жити іншим. Прогулюючись Черніговом, можна побачити, як різні покоління, із різним досвідом збираються на одній алеї, площі, вулиці – і співають, танцюють та спілкуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Ігор Романенко надав 160 тисяч гривень допомоги городнянській лікарні для протидії коронавірусу

Хто із сучасних чернігівців своєю роботою, досягненнями, баченням та проєктами робить місто кращим?

Всі, хто не поїхав до інших міст, країн, а розпочав свої проєкти у нашому прекрасному місті. Всі вони заслуговують на повагу і підтримку. Насамперед за те, що вкладають свої сили та кошти в розвиток міста, створюючи нові робочі місця, відкриваючи нові напрямки.

Кому варто було б встановити пам’ятник у нашому місті?

Не думаю, що зараз актуальним є встановлення нових пам’ятників. Як на мене, нині варто подумати над збереженням того, що залишилося нам від минулих поколінь.

Що потрібно зробити в Чернігові, аби він перестав асоціюватися з містом пенсіонерів?

Створювати всі умови, щоб молодь залишалася в обласному центрі Чернігівщини і мала можливість розвитку. Мова не лише про робочі місця, а й про умови для легкого старту бізнес-проєктів. Водночас ми не повинні боятися, що наші випускники їдуть навчатися до Києва чи навіть до інших країн. Проте ми маємо зробити так, щоб, вивчившись і отримавши, приміром, європейський досвід, вони повертались до Чернігова, бо саме тут на них чекають всі умови для розвитку їхніх ідей.

Скільки Вам потрібно грошей на місяць, аби комфортно жити в Чернігові?

Головне для мене – мати психологічний комфорт незалежно від того, скільки в тебе грошей. До того ж місто має різнопланові місця для відпочинку, розвитку, навчання, і кожен може обрати, що відповідає його вподобанням і можливостям.

Три головних епітети, що характеризують місто. Чернігів – він який?

Назву чотири: древній, мудрий, енергійний, креативний.

Ваша улюблена вулиця в Че?

Я люблю дерев’яний одноповерховий Чернігів. Тому улюблені вулиці – у приватному секторі, що ведуть до Єлецького монастиря та Болдиних гір.

Якщо порівняти Чернігів з одним із музичних жанрів або течій у мистецтві. Щоб це могло бути?

Я порівняв би Чернігів із джазом. Саме в джазі, як і в нашому місті, поєдналась дивна різноманітність поколінь, свобода і разом з тим чіткість ритмів життя.

З якою твариною у Вас асоціюється Чернігів і чому?

Сова.

Три головні відмінності Чернігова від інших невеликих міст України?

Чернігів – історичне місто, адже ми маємо унікальну архітектурну спадщину, у тому числі домонгольського періоду. Не кожне місто в України може пишатися такими пам’ятками. Тому без перебільшення Чернігів – Місто легенд. Звісно ж, наша унікальність – у людях, які тут живуть і працюють. А ще варто сказати про красу нашого рідного міста будь-якої пори року. Неймовірно мальовничі пейзажі Болдиної гори та Десни.

Що має стати головною туристичною фішкою міста?

Думаю, що для кожного туриста важлива атмосфера і сервіс. Наше місто має свою атмосферу, а ось над сучасним сервісом та інфраструктурою ще варто попрацювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робочі місця, ціна на молоко та земельна оренда: Ігор Романенко знає, як вирішити проблеми селян

Яка страва могла б стати гастрономічною візитівкою міста?

Вареники.

Найбільш чернігівський сувенір?

Для мене особисто – вишиванка ручної роботи з традиційними регіональними орнаментами. Завжди приємно зробити такий презент для гостей чи партнерів з інших куточків України чи навіть закордону.

Що обов’язково потрібно зробити гостю нашого міста в Чернігові?

Пройтися вулицями Хлібопекарською і Підвальною, де збереглися невеличкі дерев’яні будиночки з різьбленими віконницями. Однозначно варто побачити унікальне дерев’яне мереживо Чернігова в різних куточках міста.

Топ-3 локації must visit Чернігова. Вал і Болдині гори не називати.

Для розуміння, які у нас чудові люди, рекомендую туристам вечірню прогулянку в парку Богдана Хмельницького. А для тих, хто хоче побути наодинці зі своїми думками, варто завітати до Єлецького монастиря чи до урочища Святого.

Якого фестивалю Вам не вистачає у Чернігові та чому?

Вважаю, що нам варто повернути Chernihiv Jazz Open. Цей фестиваль має багато шанувальників, завдяки високому рівню організації та славетним учасникам. Упродовж років він був однією з найбільш очікуваних культурних подій міста і навіть країни. Тому цей фестиваль заслуговує на відродження і підтримку.

Ваше побажання місту і його жителям…

Зичу всім чернігівцям і місту не зупинятися на досягнутому, продовжувати розвиток у всіх напрямках життя.

Джерело: gorod.cn.ua

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button