Суспільство

Індекс куті: скільки доведеться платити чернігівцям

Експерти Економічного дискусійного клубу напередодні Святвечора та Різдва Христового обрахували вартість приготування у 2022 році куті за традиційним рецептом.

vartist_kuti_2022_rik_1_0

За розрахунками експертів та середніми цінами, господиням приготування куті на родину (1,5 кг) на Святвечір−2022 коштуватиме 108 гривень, або близько 18 гривень за порцію 250 грамів.

На узвар (без додавання цукру) орієнтовно необхідно буде витратити ще 30 гривень.

vartist_kuti_2022_rik_2_0

Якщо порівнювати із січнем 2021 року, то вартість куті-2022 зросла на 12%, за рахунок подорожчання практично всіх інгредієнтів страви.

Вартість узвару на прийдешнє Різдво не зміниться, завдячуючи гарному врожаю яблук і груш у 2021 році, внаслідок чого споживчі ціни на вказані фрукти знизилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди чернігівцям подіти ялинку після свят

Якщо кутя та узвар до неї, навіть за столичними цінам, залишатимуться у поточному році все ще доступними стравами для українців, то інгредієнти для приготування інших страв для святкового різдвяного столу суттєво зросли в ціні.

Подорожчання торкнулося більшості продуктів харчування, які є основою споживчого кошика українця (див. графік нижче). Єдиний виняток склала картопля, поточна споживча ціна якої є на чверть нижчою, ніж роком раніше.

Порівняно з передріздвяним періодом минулого року ціни на м’ясо зросли на 11%-33%, молочні продукти – на 13%-18%, олія соняшникова – на 41%, цукор – на 23%, борошно пшеничне – на 19%.

vartist_kuti_2022_rik_3

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button