Суспільство

Книга про болота відомого на Чернігвщині гіда у дику природу буде з авторськими ілюстраціями

Андрій Сагайдак, відомий на Чернігівщині та за її межами як засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща» і гід у дику природу, рік тому написав статтю про болота Полісся для одного з журналів. Але обсяг науково-популярної статті не може вмістити всіх цікавих фактів про болота. Тож невдовзі у видавництві «Віхола» виходить його книжка на цю тему.

«У серпні-вересні буду презентувати науково-популярну книжку про болота Полісся. У книжці буде кілька розділів – спершу про болота взагалі: коли вони з’явилися, що таке болото, що таке торф. І це все супроводжуватимуть різні цікаві факти про так званих болотяних мумій, про віднайдені давні тіла людей, які зберігалися в торфі, або про те, що в болотах у нас дуже високий вміст заліза в воді, і от якраз по Чернігівщині дуже багато сіл з назвами Рудня. То ці назви й пов’язані із залізорудним промислом, болотами, болотяною рудою лімонітом, що в торфі залягає. Раніше її до XVIII століття використовували для того, щоб видобувати залізо. Також буде розповідь про найцікавіші рослини боліт, про тварин і птахів боліт. І далі – про стосунки болота та людини», – зазначає Андрій Сагайдак.

Фішка цієї книги в тому, що вона буде з авторськими ілюстраціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кукурудзяні опади»: селище на Чернігівщині потерпає від лушпиння (Відео)

«Їх небагато і мають вони здебільшого вигляд схематичних технічних рисунків, що допомагають розуміти текст.

Десь треба різницю між двома схожими видами птахів показати, десь — будову осушувальної системи, ну або принцип побудови куреня…

Тож, написавши текст, довелося згадувати юність, брати у руки олівець і гелеву ручку та згадувати, як то воно малювати. Після майже 20-річної перерви це виявилося не так і просто.

Звісно, до професійних ілюстраторів мені далеко. Але хто бачив авторські малюнки у текстах письменників-натуралістів Сетона-Томпсона і Сірої Сови, думаю погодяться,  що малювати можна усім, а не лише художникам.

Милуватися ж краєвидами боліт — краще вживу», — зауважив автор.

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button