Суспільство

Контрасти і хвороба красти: епос про Чернігів сучасний

Чернігів без перебільшення претендує на звання «місто контрастів». Хоча і «місто легенд» у цьому контексті також звучить непогано. Міська влада весь час намагається економити бюджет і переконує, що немає грошей на гарантовану Конституцією освіту для школярів і дошкільнят, нічим платити надбавку вчителям за престижність професії тощо… Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко запевняє, що Конституція Конституцією, а гроші треба рахувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко знову заговорив про «чужих» школярів

Водночас спостерігаємо ситуацію, коли з міського бюджету вилітають сотні мільйонів на нові зупинки сумнівної якості, реконструкцію підземного переходу, який треба, мабуть, усією єпархією освячувати, щоб там не відбувалися дивні речі.

Яскраві свіжі приклади – 108 мільйонів гривень направляють на капітальний ремонт ділянки дороги проспекту Миру (від мосту р. Десна до Катерининської церкви).

Чергові мільйони з казни підуть на марафет комерціоналізованого пляжу «Золотий берег».

До речі, майже 800 000 гривень витратять із міської казни на систему відеоспостереження на «Золотому пляжі». Камери там хотіли встановити торік, але чомусь не реалізували задуму.

29196400_746872462187293_186680113570512896_n

Отакі маємо контрасти.

Ніхто не запевняє, що ремонтувати дороги і втілювати інфраструктурні проекти не потрібно. Потрібно. І треба. Завдяки фінансовій децентралізації місто нарешті має можливість втілювати непогані ідеї. Але всюди має бути чітка правдива калькуляція і, звісно, треба враховувати людські потреби. Люди мають бути на першому місці! Не фонтани. Але чомусь на дороги і зупинки без проблем кошти знаходяться, а для вчителів і дітей – ні. Можливо, все через те, що в кишеню до людей не залізеш і звідти нічого не вкрадеш? А мільйони «освоювати» через правильні фірми завжди вигідніше і веселіше.

Ще статті по темі

Back to top button