Суспільство

Ковід удома не зачинить: відомого мандрівника Волощука кличуть у дорогу нові мандри

Пандемія коронавірусу внесла корективи в життя кожного з нас. Адже щонайменше перестали уявляти вихід на вулицю без масок і оброблення рук антисептиком. Між тим, це дрібниці, порівняно з тим, що багатьом доводиться змінювати навіть стиль життя та плани на майбутнє. Серед таких людей – відомий чернігівський мандрівник Олександр Волощук. Бо в період заборон і обмежень, причому в усьому світі, далеко не помандруєш. Та пан Олександр не занепадає духом і сидіти в хаті не збирається.

«У нинішній ситуації від мене нічого не залежить. Щоправда, плани закордонних мандрівок на нинішній, 2021-й, рік мав – до пустелі Гобі та Монголії. Але вже зрозуміло, що до кінця квітня кордони не відкриють. А це крайній час, коли мені треба було б виїжджати. Тому обмежусь Україною, як і минулого року», – розповів він.

Олександр Волощук планує велику суто пішу мандрівку від крайньої західної точки держави до крайньої східної. А торік здолав шлях від крайньої північної точки України до крайньої південної.

Чоловік запевняє, що різниця між мандрами Україною й іноземними країнами є, причому суттєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна жінкам ходити до церкви без хустки, в брюках і в особливі дні: роз’яснення священника

«За кордоном мені значно цікавіше, бо я завжди люблю мандрувати якомога далі від дому. Різні країни – це різні культури, незвичний клімат, географія.

Тож, якщо таки не відправлюсь до Гобі, то в мандри Україною вирушу в серпні-вересні», – повідомив він.

Мандрівку запланував на друге півріччя, бо поки має невідкладні важливі справи.

«Пишу книжку про життя українців у Парагваї. І щонайменше до квітня я над нею працюватиму. Не скажу, що пишеться легко. Мої попередні книги написані в науково-популярному стилі, маю також один художній роман. А це вже має бути історична повість – новий для мене жанр. Але дуже цікавий. Мета моєї книжки – розповісти про життя українців у Парагваї від самого переселення, а це був 1937 рік, і до наших днів. Простежую історію упродовж 80 років на прикладі однієї родини.

Книжку почав писати у квітні минулого року, зараз уже більша частина готова. Ось нині описую події 60-х років, і йдеться вже про друге покоління переселенців, уже третє почало народжуватися. Час від часу я на своїй сторінці у Facebook викладаю дещо із цієї майбутньої книжки», – розповідає чоловік.

Варто зазначити, що серед планів Олександра Волощука – не одна мандрівка Україною.

«У липні в мене має бути ще одна пригода. Волинські друзі запропонували долучитися до пішої мандрівки «Поліська стежка». Це північ Волинської області на кордоні з Білоруссю. Там дуже красиві поліські краєвиди – болота, озера, Прип’ять протікає, маловерховинні місця. В екзотичному плані дуже цікава подорож.

А потім помандрую Україною із заходу на схід», – запевнив Олександр Волощук.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button