Суспільство

Лікарі розповіли про ситуацію із захворюванням на туберкульоз в області

Від початку року захворюваність на туберкульоз по Чернігівщині зменшилася на 27%, порівняно з таким же періодом 2019 року.

Як повідомили у КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб», від початку року зафіксовано 315 хворих, за цей же період минулого року їх було 420.

«Але це не прогнозоване зниження захворювання. Тобто такі показники виходять у результаті того, що відбувається недовиявлення туберкульозу. Пацієнти не звертаються по медичну допомогу. З огляду на заходи, що проводяться у зв´язку з епідемією коронавірусу, зокрема деякий час була відсутність транспортного сполучення, пацієнти просто не доїжджають до обласного центру», – пояснила медичний директор амбулаторно-поліклінічної служби КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Жанна Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як цього року фінансуватимуть обласну протитуберкульозну службу

За її словами, сьогодні близько 40% пацієнтів привозять каретами швидкої з центральних районних лікарень області в дуже тяжкому стані, тобто вони мають запущений туберкульоз.

«На те, що пацієнти недовиявляються, вказує ще й те, що смертність від туберкульозу зменшилася, але у 30% пацієнтів цю хворобу знаходять під час розтину. А за життя їм не було встановлено діагноз «туберкульоз». Таким чином, у кожного третього пацієнта, який потрапляє на розтин, знаходять хворобу. Тобто люди не звертаються, помирають, особливо в сільській місцевості», – зазначила Жанна Карпенко.

Аби вчасно виявити туберкульоз, лікарі насамперед радять проводити профілактику. Саме тому треба щороку робити флюорографію.

Якщо ж людина відчуває загальну слабкість, тривалий час у неї підвищена температура тіла (37.2–37.3), є покашлювання, спостерігається втрата ваги чи нездужання, якого раніше не було, то треба одразу звертати увагу на ці симптоми. Обов´язково слід звернутися до сімейного лікаря, який призначить відповідні аналізи.

У групі ризику перебувають пацієнти із супутньою патологією, що знижує імунітет. Серед них – системні захворювання, хвороби ШКТ. Імунітет знижує і системне недоїдання. Також у групі ризику діти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button