Суспільство

«Ми Сірого вашого не повернемо, якщо не розчистите дороги»: староста села Нові Боровичі досі в полоні

29 березня у селі Нові Боровичі, що на Сновщині, російські військові викрали старосту Анатолія Сірого. Його дружина Олена каже: про долю чоловіка досі нічого не відомо.

«Хтось, мабуть, щось сказав про мого чоловіка, бо у нього дуже активна громадянська позиція. Ще на початку війни ми зупиняли колони, одну колону він навіть розвернув, вона так і не проїхала повз нас: кинув борону під бензовоз, той заїхав на територію школи, зламав паркан… Водій зміг вискочити, а бензовоз залишився, тобто вони (окупанти – ред.) залишилися без пального. Наскільки мені відомо, рашисти ці подробиці знають – про його активність і те, що борону він кидав, що коритися не хотів», – розповідає Олена Сіра.

Жінка каже, Анатолій зібрав односельців і вони разом повністю завалили прохід до Нових Боровичів – на початку й у кінці села – щоб не змогла заїхати ворожа техніка. За її словами, росіяни передавали старості через голову Сновської громади Олександра Медведьова, нехай розбере завали. Той відмовлявся.

«У нас були перекриті дороги, але вони приїхали, якось змогли об’їхати», – згадує 29 березня діловод Новоборовицького старостинського округу Олена Анищенко.

«Ми були на роботі. Вони увірвалися до приміщення, одразу попитали, хто тут старший. Анатолій Олександрович піднявся з-за столу. Його поставили обличчям до стіни, перевірили кишені й сказали: “Руки за голову!”. Мене вивели з кабінету, на ганок поставили, забрали телефон. Знаєте, було так страшно… Чоловік вісім їх було».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тортури, допити, знущання, побиття: захисник Чернігова розказав про перебування у російському полоні

Олена Анищенко розповідає, росіяни нишпорили по всіх кімнатах, двері її кабінету було замкнено, тож їх зламали. Поки вона стояла на ганку, виносили вкрадену з сільради комп’ютерну техніку. Зрізали з будівлі прапор і забрали з собою. У цей час поряд проїжджала на власній машині директорка місцевого сільгосппідприємства, її зупинили, перевірили телефон та змусили залишитися біля сільради:

«Потім вони вийшли з Анатолієм Олександровичем, куртку йому на голову надягли, щоб він не бачив, куди ведуть. Один з окупантів кричав, що завтра вже тут буде їхня військова адміністрація, і щоб уже були розчищені дороги. Сказав: “Ми Сірого вашого не повернемо, якщо не розчистите дороги”. Я кажу: “Так віддайте телефон, щоб я подзвонила, сказала дороги розчистити”. А він мені: “Пішки походиш”.

Олена Анищенко каже, російські військові ще поверталися. На машині у них, як здалося жінці, стояв кулемет. Телефон їй таки повернули. Також, за словами діловода, росіяни відпустили двох чоловіків, тому вона думала, що відпустять і Анатолія Сірого, та його кудись повезли. Як виявилося, спочатку додому.

Антон, син старости, розповідає, був удома, у вікно побачив, як під’їхали дві машини. З однієї з них вивели його батька зі зв’язаними руками.

«Потім вони зайшли до нас додому й почали у мене питати, де зброя. Автомат на мене навели. Вивели на сходовий майданчик і, по-моєму, тато зайшов до зали, у нього там документи зберігаються. Я точно не знаю, бо я не бачив, але він щось узяв із собою. Це вже опісля ми побачили, що документів немає. Потім вони й мене хотіли забрати, сказали, щоб я збирався, я вже почав одягатися, але в останню хвилину вони передумали й забрали тільки батька. Думаю, вони мене полякати хотіли», – каже Антон.

За словами хлопця, машини поїхали у бік Городні, і після цього батька він уже не бачив:

«Сказали, якщо ми розберемо завали, то його відпустять, ми того ж дня розібрали завали, всім селом зібралися й розібрали, але так вони його й не відпустили».

Дружина Анатолія Сірого Олена розповіла: те, що чоловіка повернуть, коли селяни розчистять дорогу, – це офіційна версія. За неофіційною ж його обіцяли відпустити, якщо робитиме те, що скажуть росіяни.

«Я знаю свого чоловіка, на співпрацю з окупантами він не піде, імена тих, у кого в селі є зброя, теж не скаже. Я думаю, через це вони його й не відпустили», – каже жінка.

Родина Анатолія Сірого не знає, де його утримували й де він тепер, кажуть, зверталися й до офіційних органів, і до польських волонтерів, які займаються пошуком українських військовополонених. Припускають, що чоловіка вивезли до Росії й сподіваються, що повернеться додому живим.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Суспільне

Ще статті по темі

Back to top button