Суспільство

Мильна бульбашка: вся правда про лізингові тролейбуси Чернігова

Кілька хвилин тому Чернігівська міська рада проголосувала за укладення фінансового договору між ЧТУ і «Приватбанком» стосовно лізингу на придбання 12 нових тролейбусів. Повідомлялося, що вартість одного «рогатика» буде становити 4,2 мільйони. Вся сума договору під 16 % річних – 51 мільйон гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська міськрада хоче купити тролейбуси в кредит з великою переплатою

Утім, в даній ситуації є чимало знаків питання. По-перше, тролейбуси будуть купувати у валюті (долари чи євро), а не в гривнях – як повідомлялося раніше. Виробник, до речі, досі не підтвердив ціни. Якщо нині тролейбус коштує 170 000 доларів, тобто (за сьогоднішнім курсом долара) майже 4,5 мільйони гривень. А це зовсім не 4,2 мільйони, як говорилося. Якщо через кілька місяців курс долара ще підвищиться, то відповідно – подорожчають і тролейбуси.

По-друге, цікаво також, що досі немає навіть проекту договору між ЧТУ і «Приватбанком». Невирішена ситуація й з відсотком страховки: банк наполягає на 1,5 %, а міський голова хоча 0,5 %. Щодо лізингу, то банк взагалі пропонує не 5 років, а всього 3.

Все це свідчить про дилетантство і непрофесійність тих, хто готував даний проект рішення і займався підготовкою до цієї угоди. Дане рішення є по суті незаконним і його фактично неможливо реалізувати.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Кто знает, просьба разъяснить, мы что живем в ЕС или может в США, откуда цены в долларах или Евро на товар внутреннего производства?

  2. Наш край критиковал , критиковал Атрона за покупку троллейбусов, а потом — бах и проголосовали большинство депутатиков за

Back to top button