Суспільство

Монети та банкноти: український грошовий екскурс влаштували в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського (Фото)

В Україні напередодні головного державного свята – Дня Незалежності – вже традиційно згадують дуже нелегкий шлях, який українці торували до своєї незалежності. На жаль, дуже великою ціною українські захисники відстоюють її нині.

Тим часом, у Чернігівському історичному музеї ім. В.В.Тарновського організували музейну зустріч, присвячену грошовій системі та грошовому обігу незалежної України, навіть запросили Олега Проценка, заступника генерального директора Банкнотно-монетного двору НБУ у 1996–2011 рр. До речі, він народився на Борзнянщині.

«Олег Проценко був у команді, яка стояла біля витоків створення і карбування сучасної української валюти – гривні. Тож ця команда друкувала перші банкноти, розмінні монети, а потім і ювілейні монети, присвячені визначним подіям із історії України, видатним діячам», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Варто зазначити, що до грошей у будь-якій державі, як і до головних державницьких символів – герба, прапора і гімну – завжди ставилися дуже шанобливо. Тож і невипадково на грошах є зображення гербів держав, видатних персоналій, гроші присвячують вагомим подіям в історії країни. А з нагоди найважливіших подій чи дат навіть випускають пам’ятні, ювілейні монети, які, потрапляючи до інших країн, ілюструють історію країни, де вони були викарбувані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Українські леви кобри не бояться»: в Чернігові відбудуться 20 неперевершених майстеркласів

«Перші українські гроші датуються добою Київської Русі, тобто це гроші часів Київського князя Володимира Великого. Це златники і срібляники, які почали карбувати із золота та срібла в той час. На них зображали князівський знак тризуб і напис: «Володимир на столі, а се його срібло». І це є перший етап становлення українських грошей.

Другий етап пов’язують із добою Богдана Хмельницького, коли були спроби  друку або карбування своєї монети. Але водночас у той час користувалися грошима, які були в обігу більшості країн західної Європи.

Тривалий час на території України користувалися грошами Московської держави, Австро-Угорської імперії.

І фактично відновлення карбування або відродження грошового обігу в нашій державі пов’язане з добою Української революції 1917-1921 років. Це були переважно паперові гроші, бо через військові події й інфляцію монет не друкували», – розповів Максим Блакитний.

До речі, в цьому контексті варто згадати Георгія Нарбута, видатного графіка та ілюстратора, автора проєкту герба Української держави та перших українських державних знаків. Нарбут був першою людиною після Володимира Великого та Ярослава Мудрого, хто зобразив тризуб на українських грошах, через що його називають батьком українських грошей. Він автор 13 із 24 банкнот, випущених за часів української державності у 1917–1920 роках.

Звісно, що під час існування СРСР були в обігу гроші цієї держави. Натомість після того, як Україна в 1991 році здобула незалежність, від січня 1992 були запроваджені попередники сучасної гривні – купоно-карбованці, за якими наприкінці 1992 закріпилася назва «українські карбованці».

Свою ж валюту гривню незалежна українська держава має від вересня 1996 року, коли в Україні була проведена грошова реформа. В обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку — копійку. До речі, тоді Національний банк України ввів в обіг банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень.

Перші українські гроші робили на Луганському монетному дворі (1991-1996 рр.), із 1996 р. – їх друкують і карбують у Києві, на Банкнотно-монетному дворі НБУ. Пам’ятні та ювілейні монети України дуже цінуються у всьому світі, оскільки мають високий рівень якості та художнього виконання.

Створення власної валюти і грошової системи було необхідністю, адже це – важливі умови політичної та економічної незалежності. Ще 1992 року за кордоном було замовлено нові банкноти та розпочато роботу щодо створення власного монетного двору країни.

Згодом в Україні 200-гривневу купюру «додали» в 2001 році, 500-гривневу – у 2006-му, 1 000 – у 2019-му.

Натомість на музейній зустрічі, присвяченій українській грошовій системі, Олег Проценко подарував закладу кілька банкнот і пам’ятних монет, що ілюструють історію українського монетного двору.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button