Суспільство

На Чернігівщині двоє студентів проходять оплачувану практику й отримають по 350 євро на мініпроєкти

В Україні реалізовується цікавий проєкт Memory Savers UA, завдяки якому користь отримують і музеї, і студенти.

Для музеїв важливо, що проєкт спрямований на діджиталізацію, тобто оцифрування музейних зібрань. А студенти тим часом проходять оплачувану практику та збагачуються досвідом.

До участі в проєкті залучені 22 музеї України з різних регіонів. На Чернігівщині така нагорода випала Чернігівському історичному музею ім. Тарновського та Прилуцькому краєзнавчому музею імені В. І. Маслова. Це стало можливим також завдяки підтримці SUCHO – Saving Ukrainian Cultural Heritage Online та Центру цифрової історії.

«Суть у тому, що в кожному музеї-учасникові проєкту працює студент, який вміє користуватися оргтехнікою, фотографувати, доволі непогано знає англійську мову. І ось 22 таких студентів долучаються до цифрового збереження музейних зібрань.

Вони працюватимуть по пів року в наших закладах. Три місяці – в повному режимі займатимуться оцифруванням. За це вони отримують стипендію. Але вони не просто працюють, а паралельно навчаються. Щотижня двічі на тиждень із ними проводять WORKSHOP про збереження культурної спадщини, методи фотофіксації, формування файлів, сканування тощо. Навіть така тема є, як музей – цифрова стратегія, програмне забезпечення. Тобто все, що безпосередньо стосується діджиталізації музейних зібрань. Усе це робиться задля того, аби привернути увагу молоді до музеїв і щоб у майбутньому вони навіть, можливо, виявили бажання стати музейними працівниками», – розповідає Тетяна Зоць, директорка Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна знахідка: під Черніговом віднайшли стародавній дерев’яний човен

Потім ще три місяці студенти працюватимуть уже по пів робочого дня, бо з вересня навчатимуться у своїх вишах. І їм дадуть творчу роботу – створити мініпроєкт. Він буде фінансуватися, на нього виділятимуть 350 євро. Переважно грантодавців цікавить період Другої світової війни. Але загалом є можливість вибрати тему, напрям, ідею для проєкту.

«Імовірно, ця робота стосуватиметься історії гето в Прилуках. У нас збереглася вельми цікава споруда – будинок колишнього статського радника Шкуратова і ось власне в період Другої світової війни там розташовувалося гето. Це, здається, єдине гето в Чернігівській області. Окрім того, за територією міста є ніби свій Бабин Яр – Плискунівський Яр, де було розстріляно приблизно 5 тисяч євреїв», – зазначила Тетяна Зоць.

Також студенти-учасники проєкту матимуть можливість спілкуватися одне з одним. Для них заплановані студентські зустрічі. Перша – в серпні у Львові, потім у жовтні – в Рівному, а третя, підсумкова, зустріч відбудеться у грудні в Києві. Завдяки цьому зможуть дізнатися про творчі роботи своїх колег. Можливо, навіть будуть спільні проєкти, коли студенти об’єднуватимуться в групи по дві-три особи.

Але найголовніша мета – це оцифрування музейних колекцій. Для цього навіть буде придбана потрібна техніка, щоб робота відбувалася на професійному рівні.

«У нас працює студентка з нашого Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу, яка навчається на журналіста, добре володіє різними комп’ютерними програмами. До речі, відбір відбувався самими грантодавцями, яким претенденти надсилали свої мотиваційні листи. Бо нам було б дуже складно вибрати, адже талановитих, розумних і вмотивованих студентів дуже багато», – повідомила Тетяна Зоць.

А ще проєкт розвінчує міф, що в музеях доволі монотонна та нудна робота, а насправді вона досить цікава.

Ірина Осташко Фото – Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button