Суспільство

На Чернігівщині відбувається перехід релігійних громад московського патріархату до ПЦУ

Повномасштабне військове вторгнення росії на територію України змусило багатьох людей переглянути свої погляди на життя і, зокрема, релігійні вподобання. Ідеться про перехід релігійних громад московського патріархату до Православної Церкви України.

На перший погляд, процес переходу відбувається не дуже швидко. Між тим, це зрозуміло, бо перехід – справа не одного дня. До того ж, релігійних громад, підпорядкованих московському патріархату в нашій області не так і мало.

«У нас в області – дві єпархії московського патріархату: Чернігівська та Ніжинська. Загалом це 528 громад», у коментарі для ЧЕline зазначив Олексій Степаненко, начальник відділу у справах національностей та релігій департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Нині всі потрібні документи готують для переходу до ПЦУ десять церков московського патріархату. А першопрохідцем у цій справі стала громада села Сокирин Чернігівського району.

«Проводять збори релігійних громад, оформлюють пакети документів, потрібні для подачі до обласної військової адміністрації», сказав Олексій Степаненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині церкви московського патріархату переходять у ПЦУ

До речі, мало не найбільше новин із соцмереж про перехід релігійних громад московського патріархату до ПЦУ надходить із Менщини.

«На Менщині, зокрема, це Блистова, Дягова і село Садове. Найближчим часом документи від цих громад будуть подані до розгляду. На сьогодні документів в обласній військовій адміністрації про це немає», зауважив Олексій Степаненко.

Він також розповів, що очолюваний ним відділ не має повноважень моніторити діяльність релігійних громад. Вважає, що це, скоріше за все, компетенція правоохоронних органів: з’ясовувати, чи проповідують московські церкви заклики до якоїсь незаконної діяльності.

Між тим, за його словами, трапляються непоодинокі випадки, коли самі люди кажуть, що не хочуть, аби в їхніх селах була московська церква.

«Такого багато. У нас на сайті департаменту культури розміщені розроблені нами методичні рекомендації, які документи і що потрібно для переходу громади, якщо вона вирішила змінити конфесію. Зокрема, потрібна заява, відповідно до Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», протокол із голосуючими, поіменний список із підписами, хто проголосував за перехід, статут у новій редакції, який вони отримують уже у Православній Церкві України в Чернігівській єпархії. І цей пакет подається, розглядається та робиться відповідне розпорядження голови», – повідомив він.

Нині на Чернігівщині діють 150 релігійних громад ПЦУ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button