Суспільство

На кладовище через суд: відзавтра зміниться порядок видачі тіл померлих

У зв’язку з набуттям чинності 15 березня 2018 року деяких положень Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» зміниться порядок призначення судово-медичних експертиз для встановлення причин смерті.

Як повідомили в Коропському відділі Бахмацької місцевої прокуратури, якщо раніше в обов’язковому порядку слідчий і прокурор своєю постановою з метою встановлення причин смерті призначали судово-медичну експертизу загиблих (померлих), то відзавтра експертиза проводиться за дорученням слідчого судді місцевого суду за місцезнаходженням територіального органу поліції, який проводить досудове розслідування, за клопотанням сторони кримінального провадження.

При цьому клопотання розглядається не пізніше 5 днів із дня надходження до суду. Лише після розгляду клопотання та надання доручення слідчим суддею експерт може проводити судову-медичну експертизу.

«Тому на практиці можуть збільшитися терміни, протягом яких тіло буде видано близьким. Якщо до цього часу такий термін, як правило, не перевищував доби, то у зв’язку зі змінами він може бути збільшений від 1 до 5 діб. Такі зміни стосуються насамперед випадків очевидних вбивств, самогубств, смертей за неочевидних обставин», – зазначили в прокуратурі.

Фактично, будь-яка людина – молода або середніх літ – без хронічних і гострих хвороб, якщо вона помре, має бути обстежена судмедекспертами. Раніше лікар констатував смерть цієї людини, а слідчий відкривав кримінальне провадження і відправляв тіло у морг із постановою на проведення судово-медичної експертизи. Нині цю постанову слідчий винести сам не зможе, а мусить звертатися до суду.

Повідомлення про нові правила поховання померлих уже сколихнули суспільство, люди занепокоєні й дуже сумніваються в оперативності судових установ.

«Люди стурбовані тим, що при похованні їм доведеться звертатись до суду, а це займе багато часу, особливо для тих, хто мешкає в районах і селах. Але це питання спірне, адже через суд призначатимуться лише ті експертизи, коли є кримінальне провадження. Як воно буде насправді, достеменно наразі невідомо. Зараз стільки змін, кожен читає і тлумачить норми закону по-різному, як буде правильно – поки не знаємо, будемо орієнтуватися за ситуацією», – прокоментував голова Бахмацького районного суду Павло Пархоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсьогодні набув чинності закон про медичну реформу

До того ж, як відомо, у вихідні дні, суботу та неділю, суди не працюють, тобто якщо людина померла в п’ятницю ввечері, родичам доведеться чекати понеділка, аби звертатися по дозвіл на проведення експертизи.

«Суди дійсно на вихідних не працюють, тому тут ще буде багато змін, які стосуватимуться повноважень слідчих суддів. Особливо це стосується міст, де знаходяться правоохоронні органи, оскільки ці звернення будуть йти в міста за місцем розташування правоохоронного органу. І тут теж може виникнути певний колапс», – каже Павло Пархоменко.

Попри те, що поправки набувають чинності вже завтра, навіть у самих судах пояснити, що з цього вийде на практиці, поки не можуть.

«Ми про це ще зовсім нічого не знаємо, я вам сказати нічого не можу. Категорій таких справ ще в нас не було, і це питання на сьогодні ні на зборах суддів, ні в колективі не порушувалось», – прокоментувала заступник керівника апарату Чернігівського районного суду Наталія Вовченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверянки поплатилися за незаконну допомогу на дітей

Однозначної відповіді в цьому питанні поки що не дають і правозахисники.

«На мою думку, в частині отримання тіла для поховання осіб, які померли ненасильницькою смертю, нічого не зміниться, – зазначає юрист Олександр Постой. – Вказані зміни стосуються саме порядку призначення судово-медичної експертизи, а якщо особа померла після тяжкої хвороби і була під наглядом лікаря, або старенька людина померла вдома і на тілі під час огляду лікарем і працівником правоохоронного органу не виявлено ознак насильства і про це є відповідний висновок, то експертиза не буде проводитись, і, відповідно, щоб забрати тіло померлого, родичам не потрібно три, а то й більше днів чекати рішення суду та висновку судово-медичного експерта».

Інша річ, якщо йдеться про насильницьку смерть унаслідок нещасного випадку, самогубства чи злочину, смерть у лікарні за умови перебування там менше однієї доби чи смерть за нез’ясованих (чи неочевидних) причин, наголошує Олександр Постой.

«Тут побоювання українців не безпідставні, адже процедура отримання ухвали на проведення експертизи та отримання висновку експерта може затягнутись не на один тиждень і це дійсно є проблемою. Тут і може початися колапс, який прогнозує більшість фахівців у галузі права», – резюмує юрист.

Проте це лише теорія, як нові зміни будуть реалізовані на практиці – покаже лише час.

Альона Макаренко

Ще статті по темі

Один коментар

  1. В Украине нельзя делать три вещи:
    1 — рождаться;
    2- лечиться;
    3- умирать.

Back to top button