Суспільство

Небезпека, прихована у сигареті: 31 травня – Всесвітній день без тютюну

Цей день встановлено 1988 року  Всесвітньою Асамблеєю охорони здоров’я з метою поширення знань щодо  небезпеки тютюнокуріння, а відтак – профілактики безлічі захворювань, викликаних  цією залежністю.

За дослідженнями Європейської спілки боротьби із психоактивними речовинами, тютюнокуріння не слід вважати просто звичкою. Так керівник Спілки Адам Пройслер запевняє, щоміж звичкою та залежністю – прірва, адже звичка – це ситуаційна реакція на  будь-які подразники, а залежність – хвороба. Фахівця  у цьому твердженні підтримує багато інших спеціалістів. Наприклад, Генеральний хірург США, контр-адмірал Сильвія Трент-Адамс зазначає: «Будь-яку звичку, нехай навіть і дуже деструктивну, можна  подолати заборонами. А от  психофізичну залежність від тютюну, інших наркотичних речовин – іноді лише терапією, причому всебічною – від звернення до психотерапевта – до застосування лікарських препаратів. Я зі співчуттям ставлюся до курців, вважаючи їх не тільки  відчайдухами та легковажними людьми, а такими, що потрапили у тенета  потужної залежності від цигарок на тлі порушення з боку обміну  речовин. І це не виправдання, а реалії».

Таким чином, курець, що має стаж знайомства із цигарками понад 10-15 років, хворіє на залежність від психоактивних речовин, часто розуміючи, що це може призвести до вкрай небажаних наслідків. Наприклад, відомо, що куріння скорочує життя щонайменше на 5 років, а також підвищує рівень ризикураку легенів – у 20-30 разів (у членів сімей курців – на 20-70%),раптової смерті – у 3-5 разів,інфаркту міокарда та інсульту– у 3 рази, проблем із судинами нижніх кінцівок – у 2 рази. Загаломлюдина, яка викурює пачку сигарет на день, протягом 40 років пропускає через свої легені 250 кг тютюнової смоли та понад 20 кг  інших небезпечних речовин, адже доведено,що сучасний тютюновий  виріб практично не містить власне тютюн з діючою речовиною у вигляді нікотину. Там знаходяться смоли, продукти розпаду вуглецю, ацетон, синильна кислота та ще понад 70 хімічних інгредієнтів, кожен з яких здатен завдати непоправної шкоди організму. Тоді чому ж люди продовжують курити?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну

Як зазначає дільничний лікар-нарколог КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Петро Седень, продукти розпаду тютюнової суміші беруть участь в обміні речовин в організмі курця, звідки і виникає стійка залежність.Тому кожному з них варто замислитися,  чи продовжувати через цигарки наближати свою передчасну  смерть, чи вже зараз почати позбавлятися від залежності. Лікар-нарколог запевняє, що до нього звертається все більше людей, які хочуть почати життя без цигарок. «Понад 40 жителів Чернігова та області щорічно  виявляють бажання за допомогою лікарів кинути  курити. Стосовно них ми застосовуємо як психологічну, так і медикаментозну терапію. Здебільшого це лікування має позитивний результат, адже понад 90% наших пацієнтів після проходження першого етапу терапії відчувають, що здатні подолати тяжіння до тютюну. Дехто звертається через подолання синдрому відміни і вже на другому етапі ми йому допомагаємо ефективніше», – розповідає Петро Седень.

Втім,  курець здатен таки опанувати себе і відмовитися від чергової цигарки. Спробуйте почати з малого – не діставайте з пачки цигарку, коли, як ви вважаєте, вам це дуже необхідно. Зверніть увагу на наступне: лише за 20 хвилин після останньої цигарки ваш організм візьме курс на відновлення– нормалізується артеріальний тиск та серцебиття. Зазвичай період абстиненції починається між другою та дванадцятою годинами після останнього перекуру. У деяких вона супроводжується головним болем, іноді тремором, агресивним сприйняттям оточуючих, запамороченням і таке інше. Головне – перетерпіти саме цей час, далі буде легше – вже  через тиждень-другий почне зникати задуха, першіння у горлі, ви почнете відчувати різноманітні запахи. За деякий  час покращиться настрій, обмін речовин, з’явиться хороший апетит, що стане передумовою для остаточного позбавлення тютюнокуріння..

Отже, починати боротися зі своєю залежністю  від цигарок  можна  у будь-який час, хоча б у  Всесвітній день без тютюнуі будьте впевнені, що організм вам за це віддячить!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Управління охорони здоров’я

Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button