Суспільство

Обрано переможця конкурсу на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині (Фото)

Переможцем всеукраїнського конкурсу на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині стало архітектурне бюро Derbin Arch. Його обрало журі, до складу якого увійшли архітектори, представники громади, місцевої влади, члени Національної спілки архітекторів України. Архітектори бюро Сергій Дербін і Олексій Ятін із Дніпра відомі тим, що спроєктували унікальні вуличні модулі-укриття.

Про це повідомляє Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Відкритий всеукраїнський архітектурний конкурс проєктів на кращу концепцію зі створення меморіального комплексу по вулиці Лісова, 1А у Ягідному Чернігівської області був оголошений 18 жовтня минулого року – після трагічних подій, які пережили мешканці під час окупації. У березні 2022 року 370 людей майже місяць російські військові утримували в нелюдських умовах у підвалі школи. Серед них були 70 дітей і, зокрема, немовлята. 11 людей померли. Після звільнення Ягідного мешканці не захотіли бачити школу місцем навчання дітей і вирішили створити меморіал – закарбувати свій героїчний досвід та історичну пам’ять про трагічну подію для майбутніх поколінь. В оголошеному конкурсі було зареєстровано 13 заявок. На розгляд журі подали 4 проєкти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові розпочнуть роботи з ліквідації приміщення знищеної дитячої стоматології

На думку журі, пропозиція Derbin Arch найкраще відповідає вимогам конкурсу. Згідно з проєктом, будівля школи зберігає свою форму та вписується в наявне середовище природи і лісу. Архітектори створили візуально образ куба, через який просочується вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни. Вода – це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини, як можливість рухатися далі та формувати нові сенси. Стрічка, що в’ється навколо комплексу – прогулянкова алея – це символ ріки та спокою.

Перед входом до будівлі – залишки зруйнованої техніки. Це початок експозиції. Потім можна спуститися до підвалу або піднятися на другий поверх до експозиційного простору і завершити огляд на даху на оглядовому майданчику. Серед меморіальних експонатів: місця страт і поховань місцевих жителів, залишки трофейної техніки, капонірів, місць фортифікаційних укріплень окупантів.

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Переможці конкурсу отримають 50 тисяч гривень і право укласти договір зі Службою відновлення у Чернігівській області для розроблення проєктно-кошторисної документації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button