Суспільство

Очільники ТГ висловили свої думки про Раду громад Чернігівської області, створену головою ОДА

За ініціативи голови Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслава Чауса на Чернігівщині створена Рада територіальних громад області — майданчик для комунікації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Причому перше засідання цієї ради вже відбулося.

Зважаючи на це, журналіст ЧЕline поцікавився у голів громад враженнями про перше засідання й очікуваннями від роботи новоствореного органу.

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

На першому засіданні я, на жаль, не був. Але їздив мій заступник. Створення Ради громад підтримую. Однак дуже важливо, щоб ця рада була дієвою й ефективною. Це майданчик для спілкування та комунікації громад Чернігівщини з вертикаллю президента, бо обласна адміністрація представляє на сьогодні президента України.

Згідно з реформою децентралізації, в нас уже налічується 56 громад на території Чернігівщини. Тому рішення про створення ради – правильне. А висновки вже робитимемо після певного періоду нашої співпраці. У мене оптимістичні сподівання й очікування, що це буде такий працюючий формат співпраці, і що вона буде ефективною.

Для початку потрібна комунікація і тісніша співпраця, а потім, звісно, і допомога. Якщо говорити про Ніжин, то, попри те, що місто – друге в області за територією й чисельністю після Чернігова, останнє десятиріччя бюджет Ніжинської громади і бюджет міста є дефіцитним. Тому на вирішення всіх тих проблем і завдань, які перед нами стоять, у нас власних можливостей не вистачає і, безперечно, нам потрібна підтримка держави, Державного бюджету, Державного фонду регіонального розвитку, фонду соціально-економічного розвитку й інших державних програм, у яких, безумовно, ми хотіли б брати участь. Але це все може бути тільки завдяки співпраці з обласною державною адміністрацією, Офісом президента, Кабінетом Міністрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холодна зима і ранній сніг – прогноз погоди від провідного кліматолога

Володимир Кучма, голова Кіптівської громади

На мій погляд, це такий гарний майданчик для комунікації громад. Адже не може голова ОДА працювати відірвано від тих проблем, що сьогодні накопичилися в громадах. Багато речей є, які сьогодні треба колегіально вирішувати. Зокрема, розподіл освітньої субвенції, багато питань щодо ДФРР і щодо планування проєктів по громадах області.

Я вважаю, що голова ОДА започаткував хорошу справу. Адже раніше такої ініціативи не було. Водночас чутимемо думку самого керівника області.

На першому засіданні я був. Воно було організаційним. Я побачив, що голова ОДА налаштований по-діловому, на співпрацю з громадами. Сказати про конкретне вирішення якихось проблем не можу, бо на порядку денному такого не було. Окремі питання, звісно, порушували, але ситуативно. Адже кожну проблему спершу треба вивчити, знайти шляхи її вирішення, а потім її розв’язувати та втілювати в життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома програма святкування Дня міста Чернігова

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади  

Із обережним цинізмом ставлюся до цієї ініціативи, адже подібних було багато. Робитимемо висновки, як буде результат. Єдине, що нині хочу сказати, – риторика керівництва облдержадміністрації змінилася з «ми», «ви» на «разом». Тобто є бачення партнерства й об’єднання. Це найбільше радує. Бо виконавча влада й орган місцевого самоврядування в деяких моментах – це навіть конфліктні гілки влади. І завжди пошук балансу між ними – це робота і компроміс. А тут я вже неодноразово чув від голови ОДА в риториці, що «спільно», «разом». Я тільки «за», налаштований на конструктив.

У нас є місяць, щоб ми окреслили, як це все працюватиме. Адже було зазначено, що через місяць знову зустрічаємося й вже обговорюємо, куди рухаємося. Бо перше установче засідання було таким більш декларативним.

Крім того, до цієї ради як співголова долучилася голова обласної ради. А оскільки обласна рада представляє спільні інтереси територіальних громад Чернігівської області, то хочеться, щоб думки територіальних громад були враховані.

А очікувати чогось можна вже при складанні обласного бюджету на 2022 рік, і в тому, як спільно проходитимемо опалювальний сезон, які наші дії будуть. Очікувати завжди можна наприкінці року, коли Чернігівська область фінансово тяжко закриває рік. Щороку є якийсь перерозподіл коштів. У тих, хто має їх достатньо, забирають із лишком для тих, у кого недостатньо, за рахунок цього надають. То щороку це питання було досить дискусійне та конфліктне. А якщо це спільний інтерес, то мають бути кроки назустріч не тільки з боку громад у бік ОДА, а й навпаки.

Галина Петруша, голова Парафіївської громади

Я думаю позитивно про цю ініціативу та радію, що створена така рада голів, коли треба вирішувати дуже-дуже важливі питання. І їх деякі керівники громад уже озвучили – щодо доріг, проблемних питань освіти, культури. Я очікую того, що сам на сам голова громади з проблемами не залишиться. А з’являться відчутна підтримка та розуміння. Це дуже для нас важливо, принаймні для голів, які, як я, перший строк на посаді. Бо насправді виникає багато проблем і питань, які разом можна вирішити.

Леонід Душа, голова Батуринської громади

Я на засіданні не був. Час покаже, наскільки ця ініціатива хороша. Адже спершу всі розповідають гарно, а як воно буде на ділі – побачимо. Принаймні не думаю, що буде гірше, ніж є. Нашій Чернігівській області «щастить» на губернаторів. Новий хоч спілкується з усіма, намагається дізнатися, що відбувається в громадах. Побачимо, як далі буде. Місяць роботи ще нічого не показує. Хоча б через пів року якась картинка буде вимальовуватися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button