Суспільство

Перлина Ріпкинського краю: на Чернігівщині створили унікальний гідрологічний заказник

Унікальний гідрологічний заказник місцевого значення «Верхній Болгач» було створено на останній сесії Чернігівської обласної ради. Основа заказника – природне озеро, що в X-XIII ст. було складовою частиною водного торгово-транспортного шляху Любеч – Чернігів. Водойма виступає регулятором гідрологічного режиму, акумулятором поверхневих і підземних вод прилеглих територій.

Розташоване озеро біля села Коробки в адміністративних межах Любецької селищної ради (Ріпкинський район), кілометрів за десять від нього вже кордон із Білоруссю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  “Ось така любов”: мешканець села прихистив лелеку (Відео)

За словами Володимира Попруги, вчителя біології та екології Ріпкинської гімназії, озеро входить до так званої Дніпрової заплави

«Озеро Верхній Болгач, озеро заплавне, площею 12 гектарів, глибина 5-6 метрів, із повільною течією, тобто озеро стічне. Озеро дуже унікальне. Адже сусідить із лісовим масивом, що має назву Любецький масив. Таке сусідство є дуже взаємовигідним.

Озеро має рекреаційне значення і велику туристичну привабливість, є місцем для відпочинку. Є осередком зростання рідкісних видів флори, зокрема це латаття біле і глечики жовті. А також в озері зростає водяна папороть, занесена до Червоної Книги України. Також в озері водяться приблизно 30 видів риб. Щодо птахів, то вони регулярно відвідують плесо озера. Серед хижих це – скопа, неподалік водяться орлани білохвості»,- розповідає Володимир Попруга.

За словами вчителя, дуже важливо вберегти це озеро від приватизації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button