Суспільство

Пернате захоплення: на Чернігівщині «колекціонують» заморських птахів (Фото)

Хтось колекціонує марки, хтось – монети, хтось – автографи відомих людей, а от на Чернігівщині «колекції» можуть заспівати «ку-ку-рі-ку» та знести яйце. Уродженець села Жоведь Сновського району Богдан Лобуренко ось уже майже п’ять років збирає до свого двору різноманітних декоративних птахів.

«Тварини і птахи мені з дитинства подобаються. Літератури про них багато читав. І ось виникла така ідея …  Розвожу їх не для м’яса, а для задоволення», – розповідає Богдан.

Першими домашніми улюбленцями стали собаки – такса й ягдтер’єр. Полюванням не цікавиться, просто захоплювали саме такі породи.

Далі – птахи. Починав із голубів. Далі, як кажуть, пішло, поїхало.

«Тримаю їх удома на подвір’ї, у вольєрах. Кури різноманітних порід, починаючи з карликових – бентамка, каролінка, закінчуючи великими – кохінхіни, орпінгтони. Індійські павичі, серед планів – завести білих павичів. Перепілки. Цесарки. Голуби», — розповідає господар.

На запитання, яка кількість птахів, відповідає: «Без поняття. Я ніколи їх не рахував».

Займається птахами самостійно, Богдан каже, захоплення недешеве і потребує постійної прив’язаності до своєї «птахоферми». Так, наприклад, фазанам, коли вони маленькі, бажано давати яйця мурашок. По такі оригінальні страви Богдан йде не в магазин, а сам особисто «впольовує» пташині делікатеси.

Із того, що купує, то це добавки, премікси – вітаміни, мікроелементи тощо.

Із декоративних розводить лише птахів. Серед тварин, як пояснює сновський «орнітолог», є лише стандартні для села собачки, котики, нутрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екзотичний рай: чоловік із Городні розводить декоративних птахів і вирощує лимони

Птахів купує переважно через інтернет. Ціни суттєво відрізняються. Починаючи від 200 гривень – це кури різних порід, і закінчуючи павичами, що коштують 3-4 тисячі. І ще фазани. Наприклад, пара алмазних фазанів коштує приблизно три тисячі.

Серед планів – збільшувати поголів’я не за рахунок кількості осіб одного виду, а за рахунок збільшення різновидів.

Подвір’я Богдана для місцевих, особливо дітлахів, уже є своєрідним зоопарком. «Дивитись постійно приходять», – говорить він.

Допомагають Богдану в його «декоративному» хобі дружина і троє дітей.

Питаємо, як дітлахи сприймають таке оригінальне наповнення двору?

-Спершу цікавились, грались. А зараз уже для них як звичайна курка по двору ходить.

Серед улюбленців своєї птахоферми Богдан Лобуренко називає алмазних фазанів і павичів, особливо молодих.

Надалі обіцяє наповнити свій зоокуточок ще цікавішими та екзотичнішими пернатими друзями.

Фото із тижневика «Промінь»

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button