Суспільство

Понад 200 «чезарівців» готові перекривати дороги в Чернігові: грошовий голод паралізував підприємство

Працівники колишнього промислового гіганта Чернігова «ЧеЗаРи» б’ють на сполох. Більше року їм не платять зарплатню та годують обіцянками. І найголовніше – керівництво підприємства, за їхніми словами, платити не збирається.

Розповідає Віталій Василенко, слюсар-складальник заводу «ЧеЗаРа», який представляє весь трудовий колектив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава знайшла гроші на зарплатні борги медикам Чернігівщини

«У мене минулого року заборгованість становила 1600 гривень, бо я подав до суду, то трішки заплатили. І за цей рік 84 тисячі. А в людей є ще й більші суми, і до 100 тисяч заборгованості доходить. А є й по 20 тисяч. Не платять усім. Працівників 350 осіб. Підписали звернення до різних установ 220 осіб. Писали в прокуратуру, міську, обласну раду, Атрошенку. Мер узагалі нічого не відповів. З Чернігівської обласної адміністрації нещодавно прийшов лист, від департаменту соціального захисту – сказали, що питання уважно розглянуто, тримають на контролі, накладають на завод фінансові санкції на суму 33 тисячі», – говорить Віталій Василенко.

— Яка загальна сума заборгованості?

 Загальна сума заборгованості тих людей, які борються за зарплату, тобто 220 працівників, це 3 мільйони 800 тисяч.

— Хто керівництво «ЧеЗаРи»? Власники?

— Директор Свириденко Анатолій. Власники – Долеска (балотувався в Чернігові до Верховної Ради), Камурзаєв і хтось ще там у Києві.

— Що говорить керівництво?

— Ось послухайте. У нас новий фінансовий директор – Кучеренко Віталій Робертович. Він прийшов десь у грудні минулого року і сказав, що випускайте нове замовлення, яке буде зараз, я вам заплачу гроші. А ті кошти, що пізніше, я не платитиму, їх вкрали. Ну, якщо вкрали, то звертайтесь до прокуратури, поліції, нехай саджають тих, хто вкрав. Ми, прості працівники, до чого?

Далі він нас попросив, щоб не подавали до суду в серпні, вересні. Каже, що поволі гаситиме борги. А потім, із вересня, розрахується повністю. Люди повірили, але нам нічого не заплатили. А минулого місяця працівники пішли до нього, а він каже: «Чернігів – це мале село. І я знайшов зв’язки, щоб вам взагалі не платили. Ні через суд, ніяк».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівгаз «покарав» дитячу поліклініку: через реформу припинив газопостачання

Також Андрій Василенко розповідає: керівництво заводу знайшло схеми, як не платити.

«Завод поділили на три підприємства «ЧеЗаРа-Деталь», «ЧеЗаРа-Метрологія» і сама «ЧезаРа» що була. І тепер із заводу вирізають усі верстати та вивозять на металобрухт. Фурами більше року вивозять. Але гроші йдуть на інші підприємства, а на нашому, де один лише корпус виробництва складання залишився, нічого немає. Отак нам гроші не платять, а арештовувати майна немає ніякого, воно числиться на інших підприємствах. Наприклад, верстати, що вивозять, – за «ЧеЗаРа-Деталь». Можете зайти в інтернет і подивитись, хто став засновниками «ЧеЗаРа-Деталь». Це їхні дружини та діти», – говорить ошуканий працівник заводу.

«Чезарівці» обіцяють поки що говорити про проблему публічно, але якщо вона не зрушить з місця, перекриватимуть дороги в Чернігові.

ЧЕline кілька разів телефонував на мобільний директору «ЧеЗаРи» Анатолію Свириденку, але той не взяв слухавку. Тому в подальшому редакція ЧЕline готова почути та розмістити позицію сторони «ЧеЗаРи».

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. «Чернігів – це мале село. І я знайшов зв’язки, щоб вам взагалі не платили. Ні через суд, ніяк».

    Вот молодец. А рецепт не сказал?

  2. Нынешняя ЧеЗаРа это вся нынешняя Украина в миниатюре, полнейшее засилье новоявленных дегенератов и ворюг,дорвавшихся до власти.Сознательно раздеребанили и уничтожили такое предприятие, через проходные которого прошло пол-города,а то и больше. Накройся украина медным тазиком,тебе уже и до гондураса как до небес

Back to top button