Суспільство

Проведені дослідження якості води у восьми річках Чернігівщини

Дані лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Деснянського басейнового управління водних ресурсів (БУВР) свідчать, що хімічні та фізико-хімічні показники якості води в водоймах суббасейнів Верхнього Дніпра та річки Десна у грудні минулого року істотно не змінилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині Держпродспоживслужба перевірила показники безпечності питної вод

Дослідження проведені у 10 пунктах моніторингу на 9 транскордонних масивах поверхневих вод річок Дніпро, Сож, Десна, Ірпа, Ревна, Снов, Цата, Судость, відповідно до затвердженого Держводагентством переліку пунктів моніторингу масивів поверхневих вод та міждержавних угод про співробітництво на транскордонних водних об’єктах.

Результати показали, що показники якості відібраних проб води відповідають гранично допустимим концентраціям (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення за винятком марганцю, заліза загального та, подекуди, нітрит-іонів. Підвищений вміст марганцю та заліза, зазначають спеціалісти, не пов’язаний з техногенним забрудненням водойм, а зумовлений природною геохімічною обстановкою. Також не було виявлено перевищень у досліджених зразках вмісту фосфат-іонів та амонію сольового. Показник органічного забруднення води також знаходяться в межах норми. Кисневий режим задовільний, концентрація його нижче норми ГДК (менше 4,0 мг/дм3) зафіксована не була.

За матеріалами Деснянського басейнового

 управління водних ресурсів

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button