Суспільство

Розпочато заміну посвідчень чорнобильцям

Комісією з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян, засідання якої 21.02.2019 провела заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, прийнято рішення щодо заміни більше 400 посвідчень постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чорнобильці вже давно ініціювали змінити формат видачі посвідчень, аби візуально розрізняти учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС від потерпілих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОДА подякували ліквідаторам Чорнобильської трагедії

Відповідно до законодавчих змін, чорнобильців, віднесених до першої категорії, розмежовано на учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Окремо виділено громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, яким буде також проведено заміну посвідчень із розмежуванням на учасників ліквідації ядерних аварій та потерпілих від радіаційного опромінення.

Загалом в області упродовж цього року має бути замінено  4,5 тис. посвідчень.

Заміна посвідчень проводиться на підставі рішення обласної комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян. Аби замінити посвідчення, чорнобильці, віднесені до категорії 1, мають звернутися до управлінь соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).

Не потребують обов’язкової заміни посвідчення:

— учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 та 3;

— особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 2 та 3;

— особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи серія Г;

— дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи серія Д;

— дружини (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Департамент соціального захисту населення ЧОДА

Ще статті по темі

Back to top button