Суспільство

Сезон алергії: чому з симптомами варто звернутись до лікаря

Тоді як більшість із нас нетерпляче чекає весни, є категорія людей, для яких ця пора року не дуже приємна. Це люди, які страждають на сезонну алергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові кліщі поширюють небезпечну хворобу

Проте, зазначає лікар-алерголог Чернігівської міської лікарні №1 Олена Ільченко, алергічні прояви можуть бути не лише сезонні. У цей період можуть загострюватися захворювання у хворих із бронхіальною астмою, кропивницею рецидивуючою, алергічним або атопічним дерматитом.

Якщо йдеться про сезонні прояви, то найчастіше це пов’язано з алергічною реакцією на пилок рослин і спори грибів, що активно пилять саме у весняно-літньо-осінній період. Приводом для відвідин алерголога мають бути характерні симптоми, повторювані щороку. У такому разі варто пройти специфічне обстеження на алергію та звернутися до терапевта, лора, аби диференціювати, специфічні це скарги чи ознаки запалення іншого плану – вірусного, бактеріального, професійного якогось контакту тощо. І тільки після обстеження в алергокабінеті алерголога пацієнт уже точно знатиме, чи є в нього алергія, на що саме, який імовірний сезон загострення , скільки часу можуть ці скарги тривати, згідно з календарем цвітіння рослин тощо.

«Щоб перебіг симптомів, пов’язаних із контактним сезонним пилком, був легшим, важливо виключити харчові алергічні подразники», – зазначає Олена Ільченко. – Є таке поняття, як перехресна алергія. У разі неперенесення деяких видів пилку рослин є певні особливості в дієті,непереносимість харчових продуктів. Наприклад, зараз продовжується до початку червня пилення дерев береза, ліщина, вільха, дуб, верба та перехресна реакція харчових продуктів, які людина може щодня споживати і навіть не здогадуватись, — це яблуко , кісточкові всі – персики, вишні; селера, кріп, ківі, морква свіжа. Тому в разі алергічних проявів важливо звернутись до лікаря й отримати поради, зокрема щодо дієти».

Лікування під час алергії варто починати виключно після встановлення діагнозу, і в жодному разі не займатися самолікуванням, наголошує лікар. Протиалергійні препарати мають і побічні реакції. Також треба орієнтувати пацієнта, яка має бути базисна терапія, і це не в першу чергу антигістамінні, протиалергійні препарати. Окрім лікування медикаментами, обов’язкове унеможливлення контакту з алергеном, перехресна дієта, а також призначення алерговакцинації або вакцинації алергенами. Це метод лікування, який формує протиалергійний імунітет від конкретних алергенів для кожного пацієнта на роки, що зменшує симптоми та не дає прогресувати алергії.

Ще статті по темі

Back to top button