Суспільство

Шкільні баталії: в Сираях батьки школярів б’ють на сполох через котельню

До ЧЕline звернулись представники батьківського комітету з села Сираї Козелецького району. Вони розповіли, що в місцевій школі, де навчаються 133 дитини із 12 сіл хочуть погіршити умови шкільного життя, замінивши газову котельню на твердопаливну.

Зважаючи на сучасні реалії, коли країна поступово відмовляється від російського газу, рішення не здається безглуздим. Але жителі Сираїв запевнили, що це тільки на перший погляд.  На користь своїх переконань вони навели слушні аргументи. Але про все по порядку.

Схвильовані батьки розповіли, що наразі в багатьох школах Козелецького району встановили твердопаливні котли. Здавалося б, треба радіти, та виникло суттєве «але».

За їхніми словами, тепер температура повітря в навчальних закладах не піднімається вище 8-11 градусів. І це коли надворі стовпчики термометра не опускаються нижче плюсової позначки. Жителі Сираїв побували в навчальних закладах і переконалися в цьому факті, як кажуть, на власні очі.

Представників батьківського комітету бентежить, якою буде температура в приміщенні, коли вдарять морози. До того ж, їх обурює, що в таких некомфортних умовах доведеться навчатися і їхнім дітям. Та це лише вершина айсберга проблем, які виникнуть через заміну котла в шкільній котельні.

Сучасну газову й дуже економну шкільну котельню, принаймні на цьому наголошує сільський голова, відкрили в Сираях в 2007 році. З’явилась вона завдяки старанням тодішнього депутата Верховної Ради Івана Куровського.

З районного чи обласного бюджетів на неї не було витрачено жодної копійки. Коли її відкривали, у Сираях влаштували справжнісіньке свято, на яке зібралось все село. Завдяки цій котельні школярі навчаються у комфортних умовах.

«У нашій школі тепло, температура всередині будівлі – 18-20 градусів. Діти, вчителі і батьки задоволені. Але сталося так, що тишком-нишком було виготовлено проект, згідно з яким газовий шкільний котел мають замінити на п’ять твердопаливних. Про це нас ніхто не попередив, не було жодних обговорень, просто сказали, що їх привезуть у школу. Навіть не знаємо, хто віддав наказ і чому. Та це питання поки не на часі, адже значно важливіше зробити для школи те, що дійсно потрібно – відремонтувати дах, фасад приміщення, замінити старі вікна на сучасні. Уся потрібна для цього документація виготовлена і вже два роки лежить у кабінеті директора школи. Ось тільки нам повсякчас відповідають, що на це в бюджеті немає коштів. Хоча мільйон гривень для встановлення нових котлів десь відшукали, хоча раніше казали, що це коштуватиме 300 тисяч гривень», – розповіли батьки.

Представники батьківського комітету не сидять склавши руки: щотижня збираються біля навчального закладу і вирішують, як діяти. Приміром, уже написали листи і депутатам, і чиновникам із проханням роз’яснити цю ситуацію. До речі, жодної відповіді ще ніхто не надав.

Днями їздили батьки і в район до голови місцевої адміністрації. Та зустріч не відбулася, бо посадовець нині у відпустці. Натомість його заступник, який вийшов до людей, за їхніми словами, не зміг навіть пояснити, чи забезпечать школу дровами після того, як встановлять нові котли.

«Ми порахували: аби опалювати школу, на тиждень буде потрібна машина дров. А опалювати доведеться десь чотири місяці. Невже нам доведеться носити дрова в пакетах із дому? І досі пам‘ятаємо, як у 90-х роках їх ніхто не давав, тож опалювали школу шинами, які збирали біля траси», – розповіли батьки.

1485955900_12-27[1]На цю тему вдалося поспілкуватися з Сираївським сільським головою Сергієм Доломанським. Він пояснив, що втручатись у ситуацію не може, і осторонь стояти не має права. Як очільник громади підтримує батьків, бо йдеться про рідне село і його жителів, які переживають за здоров’я своїх дітей.

«Знаю, що на школу прислали технічну документацію, що буде встановлено кілька котлів по 40 кіловатів кожен, і труби, викиди з яких йтимуть у центр села. Ми показали цей план фахівцям і вони сказали, що це вже вчорашній день. Також у фахівців виникло питання, чому планують встановити не один котел.

Окрім того, сучасні технології передбачають, що поруч із твердопаливним котлом зберігається можливість опалюватися газом. І це зручно, особливо в період міжсезоння, коли надворі прохолодно, а опалювальний період іще не розпочався або вже завершився. А буває, і аварії стаються, й інші ситуації, коли треба запустити інший котел, аби діти не мерзли і не хворіли.

Ніхто людям не пояснює, що буде з цією газовою котельнею. Чи її закриють, чи збережуть», – розповів сільський голова.

За його словами, батьки обурилися і через позицію директора, яка ніби хоче робити добро, а підспівує керівникам вищої ланки. Наприклад, коли вони поїхали шукати відповіді в районі, вона навіть дорікала: мовляв, навіщо ви туди їздили, все одно котли встановлять.

Аби бути об’єктивними до кінця, ЧЕline спробував телефоном з’ясувати позицію голови Козелецької РДА і начальника відділу освіти. Але в районній адміністрації відповіли, що керівник поки у відпустці, а його перший заступник у відрядженні в Чернігові. Окрім них, ситуацію прояснити нікому.

Не вдалося поспілкуватися і з начальником відділу освіти. У першій половині дня нам відповіли, що він на заходах, на які приїхали колеги з Чернігова, а після обіду слухавку телефону у відділі чомусь ніхто не піднімав.

Натомість у селі знають, як можна вирішити проблему.

«Треба тільки погоджувати і пояснювати, щоб було громадське обговорення. Експерти мають дослідити це питання.

До того ж, якщо й ставити котел, то більш сучасний, і не руйнувати газову котельню. Я розумію, що завтрашній день у газових питаннях може бути непевним. Але ж труби в центрі села не мають диміти також. Та й якщо порахувати вартість дров, які потрібні, то хто знає, що дешевше. Також може виникнути кадрова проблема. Кочегари вже сказали, що підуть із роботи, якщо доведеться опалювати дровами. Знову ж таки, тягар ляже на батьківські плечі», – пояснив сільський голова.

Людей турбує й те, що роботи із заміни системи опалення планують проводити, коли опалювальний період уже розпочався, і скільки вони триватимуть – хтозна.

«Невже освоєння коштів наприкінці року важливіше за здоров’я дітей?», – обурювалися батьки.

Також жителі села розповіли ще один цікавий факт: фірма, яка займається постачанням згаданих котлів, зареєстрована на дружину голови райдержадміністрації, цими питаннями займається і його кум. Чи так це насправді, неодмінно з’ясуємо, бо крапки в цьому питанні поки не ставимо. Діти не мають бути заручниками ігор, у які грають дорослі.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

6 коментарів

  1. Почему економят на нашых детях?
    Нам не нужен котёл!Нам нужно поменять окна деревянные,которым уже 53 года,и сделать фасад школы!Но на ето деняг НЕТ.(

    1. Гониво наш директор не думае про дітей та їх здоров’я А твердопаливний котел нам 100 років не треба

  2. На дровах економитимуть досить просто. Скажуть, хай батьки їдуть у ліс і заготовляють. У нас таке в районі постійно

  3. Як зробити щось для школи, так коштів немає, а забрати руки довгі.Не дозволимо відібрати комфортне тепло у наших дітей!!!!!!!

  4. Шановнi добродii,не зневажайте здоровья дiтей.Поламати ви завжди встигнете,а чи зробите ви той комфорт який зараз мають нашi дiти!!??Ми не бажаемо того котла,залиште газ.Освiта же на цьому ще зекономить.

  5. Я в свій час навчалась у цій школі,зараз тут навчаються мої онуки. Не дуже віриться у щирі наміри місцевої влади. І шкода,що одні держаться за своє крісло,а інші хочуть на цьому заробити. А батьки молодці. Тримайтесь так і далі.

Back to top button