Суспільство

Шкільні війни: на Чернігівщині педагоги цькують дитину-інваліда та його батьків-учителів

Розбита голова дитини під час епілептичного нападу стала стартом для справжніх шкільних воєн, які розгорілися між подружжям вчителів і керівництвом школи села Смяч Новгород-Сіверського району.

Саме таку інформацію журналістам ЧЕline надала, як вона сама каже, зацькована в колективі вчителька цієї школи Оксана Коротка – жителька села Пушкарі Новгород-Сіверського району. Вона – мати трьох дітей із інвалідністю. Одна дитина навчається в четвертому класі школи, де й стався конфлікт. У цьому навчальному закладі жінка працює лише два роки – дві попередні школи, де працювала, закрили, тому й була змушена змінювати місця працевлаштування. Оксана Коротка – філолог, її чоловік також працює в цій школі – вчителем трудового навчання.

За словами вчителя, коли вона прийшла до закладу, суспільною думкою її змусили до подальшого навчання за спеціальностями олігофренопедагог і логопед, адже це було необхідно школі через те, що є діти з інвалідністю.

Загалом школа в Смячі обслуговує шість сіл. Про умови роботи пані Оксана говорить без ентузіазму.

«Коли почала працювати, реально був один автобус, що до шести вечора і довше розвозив усіх дітей і вчителів по домівках. Часто ламався, постійно холодний. Те саме в класах – холодні, брудні. Уявіть собі, з дітьми в години для навчання займались прибиранням класів. Про це постійно говорила тодішній директорці Ніні Шкарабурі, але апогею наш конфлікт досяг тоді, коли в моєї дитини, яку залишили на певний час без нагляду, стався епілептичний  напад. Оскільки вона має незначні відхилення, однокласники почали з неї жартувати, як наслідок – напад, і дитина вдаряється головою об парту, пішла кров. Діти налякані, ніхто не допомагає. Я забігаю до класу, він не дихає, у вухах кров, напад продовжується – допомоги жодної отримати не можу. Шукаю аптечку, а замість неї знаходжу брудну вату та зеленку. Оце і все», – розповідає Оксана Коротка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтепер за булінг у школах каратимуть штрафами вчителів

Приблизно через тиждень після цього для школи передають новий автобус і директорка ініціює збір з усіх батьків по 150 гривень на проведення заходу та прикрашання нового транспортного засобу.

«Я не витримую і кажу: давайте ми ці кошти краще витратимо на нову аптечку. Мені у відповідь – не створюйте балагану. У нас до вашої дитини проблем не було. Хочете – самі купіть аптечку. Ви що, тут систему хочете поламати?» – отак мені відповіли директор і завучі.

Після цього, як каже Оксана Коротка, почали встромляти палиці в колеса. Розказує, коли їздила на навчання з інклюзивної освіти, керівництво школи не подало документів щодо оплати її роботи. Як наслідок, вдалося добитися справедливості та компенсації, тільки звернувшись до обласного управління праці, що провело перевірку в школі.

Також пані Оксана розказала про такі собі «шкільні схеми», на яких навіть акцентувала увагу прокуратури.

Зокрема, говорить про існування такої собі шкільної скарбнички, тобто, наприклад, вчителя з якихось причин немає і його заміняють, так от, за документами заміняє одна людина, реально – зовсім інша, яка просто наглядає за дітьми без будь-якого навчання, а гроші, які йдуть за підміну вчителя, надходять до шкільної скарбнички, звіт про витрачання грошей з якої ніхто не надає.

«Наприклад, я отак заміняла, потім приходжу і кажу: «Де мої гроші?», а грошей немає. У нас навіть таке було, що вчителя фізкультури місяцями заміняла вчителька початкових класів. Заженуть дітей до залу, дадуть м’яча – вони самі граються. От і все».

Заяви до прокуратури, надіслані пані Оксаною, бумерангом по ній самій поверталися до районного управління освіти, керівником якого є Світлана Біла.

«Після моїх заяв збирають увесь загал вчителів та батьків і мене запрошують. І починається цькування. Світлана Біла при всіх каже: «Дивіться, наша школа буде закриватись і все це через звернення Оксани Короткої». Обливають брудом мене, чоловіка. Просто перед усіма читає мого листа до прокуратури. Просто показове знущання і демонстрація власної безкарності. Мовляв, звертайся куди хочеш, а влада тут – ми. Якби в присутніх було каміння, мене, мабуть, ним і закидали б».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівських школах, скоротивши безкоштовні групи подовженого дня, організовують платні

Більше того, вчителька інклюзивної освіти та філолог Оксана Коротка розказує, що відбувається гноблення її дитини, четвертокласника.

«Крутять вуха. При всіх називають виродком. Він має приймати багато ліків і тому на руках росте довге волосся (плаче). Я написала заяву до поліції. Там повідомили директора, вже нового – Тимофія Ковальчука, то він, за словами мого чоловіка, розіслав учнів по домівках, щоб ті сказали батькам писати скарги на мою дитину і сам потім ці скарги до поліції приніс. Звинувачують, буцімто Марк (дев’ятирічний син Оксани Короткої. – Авт.) ляскає десятикласницю по сідницях, знімає трусики з однокласниць. У мене хлопчик розумово відсталий, з інвалідністю. І на нього пишуть скарги? Коли поліція питала його, чи було таке, він сказав – так, було минулого року, хлопці старші казали – я й ляснув. Тут відбувається знущання над дитиною з інвалідністю. А вони намагаються ще й цькувати його через поліцію», – з розпачем розказує педагог Смяцької школи. Куди звертатись і що робити, щоб припинився цей терор, уже й не знає.

Узяли коментар у нинішнього директора школи Тимофія Ковальчука, який виконує обов’язки з вересня цього року і, за словами Оксани Короткої, в дружніх стосунках із колишньою директоркою.

«Короткій Оксані Михайлівні треба пройти лікування. Ми вже, мабуть, будемо викликати «1+1» чи ще когось, щоб її зупинити. Її всі знають. Що я вам скажу, хвора людина. Прикривається трьома дітьми, які мають інвалідність, і все. Замість того, щоб ними займатись, здобуває в 45 років дві освіти, вештається по Чернігову. І чоловік її те саме. Про них не хочу говорити. Чоловік її такий педагог, що запис у журналі зробити не може. Приїдьте в село, вам про них багато розкажуть», – отак «педагогічно» про колегу розказав директор школи.

Керівниця освіти Новогород-Сіверщини на дзвінки не відповідає. Але якщо розказане педагогом про неї відповідає правді і триває вже кілька років, то, за прикладом Європи, до спільноти якої ми намагаємось долучитись – у відставку має піти не тільки районне керівництво, а й міністр освіти. Адже будуючи нові стандарти, розвиваючи інклюзивну освіту, приймаючи закони про булінг у відповідь, насправді, за словами педагогів, отримуємо знущання над дітьми з інвалідністю та «освітянські» князівства зі своїми порядками і правилами, де головним є не навчатись, а виживати.

P.S: На сьогодні Віктора Короткого, вчителя трудового навчання, чоловіка Оксани Короткої та батька трьох дітей з інвалідністю намагаються звільнити з роботи. Виписують догани. За словами Оксани Короткої, керівництво школи не зупиниться, поки не «виживе» їх усіх.

Ще статті по темі

130 коментарів

  1. Зюзько І.П., методист районного методичного кабінету відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації:

    Перш ніж писати такі страшні звинувачення у бік педагогічного колективу, батьків, дітей, органу управління освіти, мабуть, треба вислухати всі сторони конфлікту. У кожного — своя правда. Прикриватися хворими дітьми заради власних інтересів, обливаючи усіх брудом, а це вже третій колектив, де «не чують» Коротку О.М., — це великий гріх. Якщо мама любить свою дитину, вона має займатися лікуванням, вихованням маленького Марка, а не поливати усіх брудом, і, залишивши хвору дитину вдома, їздити скаржитися в усі інстанції.

    1. Ірина Петрівна дайте відповідь маює право викладати математику у Смяцькій школі вчитель за освітою соцпрацівник.?

  2. Зюзько І.П., методист районного методичного кабінету відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації:

    Косенко Р.П., завідувач РМК відділу освітивідділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації
    Чернігівської області. По-перше: учитель української мови Коротка О.М. не знає, що вона за посадовими обов’язками не вчитель інклюзивної освіти, а асистент вчителя в інклюзивному класі, по-друге: на скільки мені відомо, за висновком ПМПК і словами учителів закладу освіти, Короткий Марк — дитина з особливими освітніми потребами, проте не розумово відстала дитина. Коротка О.М. наводить наклепи про цькування її, її чоловіка, а тим більше її дитини. Щодо догани, — то нехай шановні Короткі О.М., та В.М. нададуть пояснення щодо виконання своїх професійних обов’язків. Нехай людина пояснить, скільки звернень, скарг на посадових осіб протягом останніх двох місяців написала цей вчитель. Коли всі навколо погані — причину слід шукати в іншому.

  3. Зюзько І.П.що означає «наскільки мені відомо» і «за словами учителів» Ви посадова особа, чи баба базарна, яка збирає плітки. Директор школи, як ви можете говорити,що «вона вештається по Чернігову» і хто вам дав право осуджувати людину яка в 45 років здобуває освіту? Ви, чиновнички, чим допомогли цій родині? Закрий рота, бо вліпимо догану? Кожна людина, а тим більше дитина, має право на нормальні умови роботи і навчання і психологічний комфорт. А таких як ви подвинути можна. Оксана та Вікторе — тримайтеся!

    1. О базарной бабе, совсем неуместное сравнение. Будьте добры впредь контролировать эмоции и воздержаться от столь резких выражений

  4. ШАНОВНА Оксана Михайлівна! Неприпустимо вирішувати особисті проблеми прикриваючись дітьми, а якщо Ви віддали свою дитину до школи, а не навчаєте її в індивідуальному порядку то хто як не Ви (мати) повинни мати медичну аптечку з усім необхідним. Бо саме Ви знаєте точно ,що потрібно вашій дітині під час таких нападів, які Ви описуєте в цій статті.

  5. Неприпустимо вчителю писати такі речі про школу в якій Ви працюєте, бо ви пишите про збори коштів на різні речі. А Ви наведіть хоч один приклад де ці кошти не збираються, якщо фінансування від держави нуль. Зверніть увагу, що за два роки у вашій школі один директор звільнився, а інший не щодавньо прийшов. То можливо проблема не в школі, а у Вас.

  6. Шановні журналісти ЧЕline, перш ніж писати таку інформацію, її потрібно перевіряти, а потім робити певні висновки. Судячі з статті директор закладу запрошує Вас для зясування обставин ціїє справи. Тому я як мама учениці школи, де навчається Марк, підтримую директора і запрошую Вас до нас у школу.

    1. То подружжю вчителів догани виписують за те, що скаржаться на керівництво? Вам треба ще «попрацювати» з батьками учнів, які розповідають в райцентрі, що тижнями дітей не забирає автобус до школи, а температура в навчальному закладі трохи вище «0», бо знов проблеми з котельнею. Чи повідомляли Вас, як посадову особу, про ці факти?

  7. Владислав Вікторович, ви себе чуєте? Якщо вчитель постав проти поборів, то йому ганьба, бо всі кругом здають? І чомусь, здається, що три останні коментарі з однієї пісочниці. Особливо коментар «Аноніма»з Kherson, ваша дитина навчається на Чернігівщині?

  8. Прокуратура как всегда нихера не делает если б что то делала то не было поборов, родители детей тоже как котята молчат лохи что сказать

  9. Давайте по порядку. Было бы интересно услышать версию Короткой, почему закрылись две предыдущих школы, где она работала. Мне просто невероятно интересно, что она ответит на этот вопрос. Во-вторых, почему она не рассказала о нездоровом влечении, в столь юные годы, своего больного сына к противоположному полу старше его возрастом? Свидетели есть. Также хотел бы поинтересоваться почему директор, который работал в школе долгие годы, и при его руководстве дети школы показывали хорошие результаты во всех направлениях (спорт, худ самодеятельность, конкурсы, олимпиады и т.д.), уходит по своей воле после прихода этой женщины в коллектив? Я боюсь быть слишком радикальным, но Короткой все-таки стоило бы пройти медицинское освидетельствование на предмет психического здоровья. Еще много вопросов хотелось бы ей задать, но увы, тяжело найти общий язык с такого рода людьми, которые не могут объективно и здравомысляще смотреть на вещи.

    1. Школи закрили за відсутності контингенту учнів.

  10. Я працюю в школі вже другий рік за сумісництвом і про побори , «схеми» та «скарбнички» чую вперше. Я в шоці!!! Особисто у мене ніхто жодної копійки не вимагав, і як в матері дитини, що навчається в даному закладі освіти ,теж. Вперше про такі побори дізналась з вашої статті!!!Як можна опубліковувати неправдиву інформацію?!!! Щодо Оксани Михайлівни: вважала її приємною, комунікабельною жінкою. Однак, те що відбувається зараз змушує мене задуматись. Бо перше, що я почула від старшокласниць на уроках не «Добрий день» ,а «Що робитии?» Діти були обурені поведінкою Марка Короткого. Я не вважаю за потрібне розповідати все, що чула, бо, як би не було, з поваго ставлюсь до всіх сторін конфлікту. Однак, вважаю, що за всіма перемогами і невдачами дитини стоять батьки.Дитина дійсно хвора, такого не побажаєш і ворогові. Однак багато конфліктних ситуацій виникало не через хворобу, а через брак виховання з боку батьків (це особисто моя думка. Може хтось думає інакше?).Я працювала в той день, коли в дитини стався напад. Дитина перебувала сама в кабінеті інформатики. Помітив дитину старшокласник і почав бити на сполох. Якби не він ДБАЙЛИВА МАТИ і не знала б де її дитина і що з нею. А на пропозицію вчителя математики відвезти дитину до лікарні Оксана Михайлівна взагалі якось дивно відреагувала. Дитині потрібна була допомога фахівця. Оксана Михайлівна вперто продовжувала чекати «швидку». Хоча могла погодитись на пропозицію вчителя і хоча б виїхати на зустріч «швидкій»,щоб не втрачати часу. Коментувати ситуацію детальніше не бачу сенсу. Ми всі дорослі люди, висновки можемо робити самі. А щодо «змусили навчатись». Це взагалі, вибачте за російську, бред. Як можна змусити дорослу людину вступити паралельно в два ВНЗ!!!!!?Я теж здобуваю вищу освіту, мене ніхто не змушував.

  11. Педагогічний колектив Смяцької ЗОШ І-ІІІ ступенів:

    Шановні журналісти ЧЕline, до вас звертається педагогічний колектив Смяцької ЗОШ І-ІІІ ступенів. 26.11.2018 року на вашому сайті з’явилася публічна інформація стосовно нашої школи. Ознайомившись з цією неправдивою інформацією, яка не була підтверджена документально, а на рівні пліток, педагогічний колектив вимагає спростування цієї інформації, яка ганьбить освітній заклад.Якщо ви не відреагуєте, ми будемо захищати свою честь та гідність у суді.

    1. Повністю Вас підтримую, ціх анонімних журналюг пора ставити на місце та притягати до відповідальності, щоб знали за пасквіль буде неминуча відповідальність. До речі автор пасквіля де вихідні дані ПІБ, що скоріше подати до суду, де сміливість.

  12. В челайну немає доказів спростовувати те, що про вас говорить ваш же педагог. Якщо директор звернеться можуть спростувати тільки його слова.

  13. Я, мати дитини, яка навчається у тій школі. Про збір коштів, на прикрашаннял автобуса, я вперше чую. Коли на школу, дали автобус, з батьків ні хто коштів не вимагав. Я підтримую коментар «Анонімна», що б ви приїхали до нашої школи.

  14. Чому б не спитати панi Оксану про те, якi стосунки були з колегами в школах, де вона працювала ранiше?

  15. Педагогічний колектив Смяцької ЗОШ І-ІІІ ступенів:

    Стосунки з колегами в школах, де пані Оксана працювала раніше, були аналогічними. Кому цікаво, інформацію можна перевірити.

  16. Сколтко людей живет среди нас без диагноза! А у человека ведь может быть шизофрения. И ее ведь даже в психушку не определишь. Она ведь не агресивная. А только задумайтесь как людям, тем же педагогам, приходить на работу каждый день, где сидит такая коллега. За всеми следит, все подмечает, что не досмотрит то придумает и пише во все инстанции свое видение. Пишет какие все гады и подлецы. Искренне хочется пожелать такую коллегу редакции написавшей эту статью

  17. «Педагогічний колектив» ЗОШ с.Смяч у вашому навчальному закладі 2 роки розводиться «розсадник» педикулезу будь ласка.Діти холять до школи і приносять звідти повні голови вошей.і це у XXI столітті…

  18. Гнобить учителей со стажем за их права, правду, тем более игнорировать ребенка с инвалидностью, быть безразличными к беде — вот общество шизофреников.

  19. А чи не забагато ВАС,керівників районного відділу освіти,методистів,директорів,педагогів і батьків на одну зневірену жінку,яка НАМАГАЄТСЯ хоть якось захистити право своєї особливої дитини на освіту,яке їй гарантує Конституція України.І ніхто не бажає їй допомогти.Діти жорстокі,а батьки і вчителі це покривають.9-річна дитина образила десятикласницю…Люди..ви чуєте себе..Вам не соромно поливати брудом цю родину.Матір,яка виховує трьох дітей…Для чтого їй здобувати 2 освіти зараз,-як пишуть тут, а для того,щоб вчити і займатися з малим…а ВИ всі…заміть того,щоб критикувати,повинні руку допомоги простягнути жінці і її дитині. А ще ,щоб всі розуміли -це классна родина,чудові діти,і Оксана,їхня мати-креативна,талановита особистість,пише вірші,співає,чудовий філолог і організатор і просто гарна людина!!!

    1. Так, Марк образив десятикласницю. Воно не приємно, коли дев’яти річна дитина б’є десятикласницю по сідницях. А у відповідь ні чого зробити не можно. Навіть, якщо сказати Маркові щось, по цій ситуації, він зараз же йже до матері, до Оксани, і вона ротом такий скандал робить, завжди говорить «Моя дитина інвалід». На це очі ні хто закривати не буде. Мені здається, тут діло не тому що Макр інвалід, а у вихованні.

    2. Да креативність даної особи полягає в тому щоб писати пасквілі на всіх хто з нею не згоден

  20. А як вона може займатися «малими» якщо весь час вчиться і з ким в цей перебувають діти. Судячи з коментарів Діти їй потрібні лише для того щоб прикриватися від будь яких проблем.

  21. Щоб дати дитині ту освіту,якої вона потребує,тут педагогом буди замало.Треба ще бути і спецом з інклюзивної освіти.Якщо вам,Наталія,не зрозуміло.Не суди сам-і не судимим будеш.

    1. А пані Оксана не пробувала бути просто мамою,а не тільки педагогом, спецом з інклюзивної освіти.інколи дітям потрібна мати,яка любить і всьому навчає своїх дітей.і мені цікаво як після всього цього вона буде працювати з колективом, який облила брудом на всю країну.

  22. А в цей час, коли пані Оксана навчається (і не тільки), дитина одягнута не по сезону та голодна, бо просить їсти у перехожих.

  23. Можливо це вихід, звільнити педагогічний колектив Смяцької ЗОШ І-ІІІ ступенів,але ж проблема залишиться. В чому сенс?

  24. Якщо «хвалений» колектив не зрозумів і не підтримав цю родину, то ті люди помилилися професією, якщо взагалі їх можна назвати людьми. Це нездорове суспільство! Короткі не зломіться!

  25. Як можна прикритися здоров’ям дитини, коли його, учня четвертого класу з обмеженими можливостями, вчитель виставляє за двері класу без супроводу під час «зайвих» для нього уроків, коли екс-директор закладу Шкарабура Н.В. обманула цих вчителів, ігнорувала, шантажувала скаргами від батьків, дитину називала «Оно» (а тепер веде у нього англійську мову, не звертає на учня увагу і ставить «4»), а інклюзивне навчання лише на папері… Цій «СИСТЕМІ» не місце в державі, особливо в освіті.

    1. Уважаемая «Наталья» (О.Коротка) вашего ребенка никто не выставлял из класа. Угаманитесь. Ни к чему это хорошему ни вас ни ваш коллектив не приведет.

  26. Стаття вразила. Навіть не стаття, коментарі — справжнє обличчя нашої інклюзії та сучасної школи. Дивно, що саме вчителі, які мають навчати наших дітей доброті, доланням перешкод і прагненням пізнавати нове, докоряють вчителю, що просить самих простих речей, аптечки в школі, навчання, а не прибирання під час уроків, тим, що вона посміла навчатися, підвищуючи кваліфікацію, замість того, щоб сидіти тихенько в існуючій системі та ще й виявилась чимось незадоволеною. Помітно, що інші незадоволені сидять мовчки, або пишуть анонімно — адже це система. Смішно, що одну сім’ю звинувачують в закритті двох шкіл, от хто виявляється винен в скороченні кількості навчальних закладів.
    Рік тому, я познайомилася в поїздці з Оксаною Михайлівною та Марком. Нічого з того, що пишуть тут її соратники по робочому коллективу не побачила. Скоріше проблема в тому, що пані Оксана не хоче миритися з тим, на що всі давно махнув рукою, саме таке враження після коментаря виконуючого обов’язки директора. Так, Марк — дитина з інвалідністю, від чого не застрахована жодна людина, він може прямо сказати, замість ввічливо, або коли треба промовчати, дійсно, він може зробити вчинок, не розуміючи наслідків, якщо попросять з жарту. Ціла школа вчителів не може це направити в правильному напрямку, створити нормальну атмосферу в класі, де він навчається? Любі батьки і вчителі, навіть якщо ви всі згуртуєтеся і всеми правдами і неправдами виживете цю сім’ю, ваша проблема залишиться з вами. Ваші діти будуть і далі навчатися в школі де цькування це звичайна річ, і де правий тільки сильний

    1. Перше враження може бути і хибним.

    2. Ніхто не хоче вирішувати дану проблему. Тобто вирішення вийшло на рівень першокласників, які тичуть друг на друга пальцем, це и всі дії. Мабуть такий бардак в школі й залишиться. Така система.

  27. Вікторія,ви праві на 100 відсотків!!

  28. Оксано,зверніться в обласне управління освіти,і нехай перевірять професійну компетентність пед.колективу с.Смяч.Чи повинні вчителі так,вчиняти з дітьми і гнобити тих,хто потребує захисту і підтримки.Зверніться на СТБ , передача «Один за всіх».

  29. Схаменіться! будьте люди,
    Бо лихо вам буде.
    Розкуються незабаром
    Заковані люде,
    Настане суд, заговорять
    І Дніпро, і гори!
    І потече сторіками
    Кров у синє море
    Дітей ваших… і не буде
    Кому помагати.
    Одцурається брат брата
    І дитини мати.
    І дим хмарою заступе
    Сонце перед вами,
    І навіки прокленетесь
    Своїми синами!
    Умийтеся! образ божій
    Багном не скверніте.
    Не дуріте дітей ваших,
    Що вони на світі
    На те тілько, щоб панувать…
    Бо невчене око
    Загляне їм в саму душу
    Глибоко! глибоко!
    Дознаються небожата,
    Чия на вас шкура,
    Та й засядуть, і премудрих
    Немудрі одурять!

    Схаменіться! будьте люди,
    Бо лихо вам буде.
    Розкуються незабаром
    Заковані люде,
    Настане суд, заговорять
    І Дніпро, і гори!
    І потече сторіками
    Кров у синє море
    Дітей ваших… і не буде
    Кому помагати.
    Одцурається брат брата
    І дитини мати.
    І дим хмарою заступе
    Сонце перед вами,
    І навіки прокленетесь
    Своїми синами!

    Доборолась Україна
    До самого краю.
    Гірше ляха свої діти
    Її розпинають
    Заміс[т]ь пива праведную
    Кров із ребер точать.
    Просвітити, кажуть, хочуть
    Материні очі
    Современними огнями.

    Шевченко Тарас Григорович

  30. Не можу не висловити думку з цього приводу. Що стосується вчителів Коротких можу сказати, що коли закривалась Пушкарівська зош і постало питання де будуть продовжувати навчання діти названого навчального закладу в Смяцькій чи Кам’янсько-Слобідській школі, батьки заявили: «В тій, де не буде Коротких». Думаю, що коментарі зайві.
    В школі до Марка були діти, які навчалися в інклюзивних класах але жодних скарг ні з боку батьків ні з боку самих учнів на вчителів чи однокласників ніколи не було.
    До приходу в школу цих «правдолюбів» в школі панував спокій і доброзичливе ставлення колег одне до одного. Це був колектив, який підтримував один одного у різних ситуаціях.
    Дуже прикро, що це в минулому.

    1. Це правда. Коли Директор Камянсько-Слобідської зош поїхала в Пушкарі на зустріч з батьками-вони заявили саме так: Якщо Короткі будуть у Вас, наші діти їдуть до Смячу, хоча відстань на 5 км більше. Марка в Кам-Слободу привозили щоденно в школу з мабуть 5 років і він постійно бігав по території самостійно.Декілька разів були в ного приступи. Утримувались від скандалів у школі перші два роки, поки навчалась їхня донька, а потім понесло їх. І несе до теперішнього часу. Смяч держіться, правда за Вами..

  31. Да, бывший директор школы шкарабура н.в уговаривала нас, смяцких родителей, написать жалобы на ребенка этих учителей, просьбу перевести его на обучение дома
    . а новый директор Ковальчук Т.С , глава партии «Батьківщина», с удовольствием собирал у нас жалобы и сам же их возил в полицию

    1. Пані Оксана Михайлівна також являється членом партії. І давайте не будемо долучати до дискусії ще і політичні проблеми.

    2. А чому ви писали, що під автоматом заставляли писати, чи ви безропотні холопи, а тут стали такі сміливі. Прийдіть до поліції та напишить заяву про примусові скарги на «бідненьких» коротких. Де раніше була сміливість.

  32. Блін люди хто з батьків Пушкарівських учнів таке сказав.Напиши,і нєфіг бруд лити на цю родину.Як не соромно..покидьки.

  33. Короче сором Вам,педагогам-перевертням,…я в шоці.Ви нелюди.

  34. Никто не заставлял писать заявы у полицию. Я написала заявку тогда когда моё терпение лопнуло и мой ребёнок не захотел ходить в школу после того когда Марк её неоднократно бил. Ребёнок закрылся и почал бояться ходить в школу. Пускай не врут родители и я подозреваю что про заявы написала сама О. Короткая!!!!

  35. Да интересненько, последние 3 комментария были написаны с одного компьютера……….

  36. Kutt, усю оцю бридоту пишуть тільки вчителі цієї школи,і жителі цього села

  37. Оксано Михайлівно! Ви із задоволенням читаєте ці коментарі? Ви цього хотіли? Кожен їх сприймає як хоче і висновок робить свій. Повірте, більшість навчилися розуміти істину і фільтрувати прочитане. Важко знайти людину (і керівника, і підлеглого), яка б не робила помилок. Але вирішувати проблеми таким чином — не дає Вам честі. 2 роки в колективі… Це зовсім мало… Стільки бруду Ви вилили (і це не тільки в Інтернеті) на керівництво, колег. А вони Вас доброзичливо прийняли, допомагали і підтримували. Ну, зізнайтесь у цьому чесно. Щодо гарних умов праці… А хто їх не хоче? Тільки вкажіть хоч одну державну школу, схожу на п’ятизірковий готель. Іноді ж і розуміти треба. І задуматись про те, що, якщо виставляти високі вимоги до інших, то чи я сам тримаю високу планку? Чи я надаю якісні освітні послуги? І якщо є догани, виправдати яких Ви не можете, то чи це є цькування? Вище згадувалося про психологічну атмосферу. Не відкрию таємниці: її створюють дві сторони. А тепер щодо Вашої дитини. Дійсно, Вам тільки поспівчувати. Але знову я не на Вашій стороні. Начебто і навчаєтесь роботі з такими дітьми, але елементарної психології щодо адаптації рідної дитини в соціумі не знаєте. Навіщо Ви щоразу підкреслюєте про особливості дитини, самі відділяєте її з колективу, наголошуєте на цьому, і своїми руками ускладнюєте ситуацію. Ретельніше перечитайте фахову літературу. Допоможіть своїй дитині в першу чергу самі. Вам дійсно потрібно багато часу приділяти не тільки на самоосвіту, а й на заняття з дитиною. При такому педагогічному навантаженні, витрачаючи дорогоцінний час на пусті розборки, у Вас просто не вистачає часу на рідну дитину. І як би Ви не виправдовувались -це факт. Той, хто багато часу приділяє своїм дітям, мене розуміють і підтримають. Інші мами навіть переходять із повного тижневого навантаження на неповне, щоб бути більше біля дитини. Готові віддати все для своїх дітей, а не на словах розказувати, як Ви їх любите, і вимагати, щоб інші любили більше за Вас. Хто, як не Мати. Це я про Вас. І зрозумійте, вихід із цієї ситуації є лише один — знайти порозуміння з оточуючими. Спробуйте хоча б заради своєї дитини.

  38. Працюю в школі 8-й рік. Хочу сказати, що люди, які ходять кожного дня до цього навчального закладу на роботу- це одна велика дружня родина. Кожен з них прийде на допомогу в скрутну хвилину. Усі учасники освітнього процесу мали спільну мову та вирішували всі питання дружньо, взаємно. Після приходу на роботу Короткої О. М. все стало, як у страшному сні…Дуже шкода директора Н. В. Шкарабуру, яка віддала багато сил, здоров’я, любові цій школі. Зі сльозами на очах та болем в душі, більшість колег та особисто я не могли повірити в те, що вона вирішила піти з посади… Разом з нею і вся адміністрація школи…На цьому Коротка О. М. не зупинилася і продовжує брудом поливати вже інших людей, замість того, щоб сумлінно працювати і виконували професійно свої посадові обов’язки.

  39. Цькування нєугодних у районі процвітає. Районне начальство, відділ освіти бачити проблеми не хоче хоть риба гниє з голови. Школи в селах закривають не вчителі, а районне начальство. Просто люди в нас забиті, іти нікуди от і мовчать, бояться, бо затравять як Коротких. Мало людей що піднімуться проти системи. Хай С.Біла скаже, скільки разів батьки з Пушкарів жалілися на те, що їхніх дітей цкують у Смячі. Тоді ще й Короткі там не робили. Так може пані Шкарабура не така вже й свята разом з Білою

    1. Шановний батько, так голова в нас не в районі знаходиться, а в Києві. Чи сміливості поливати брудом вистачає лише на районне керівництво? Ви так поінформовані про діяльність цієї школи, наче самі в ній навчаєтесь. ЧИ ВИКЛАДАЄТЕ? Чи,може, під ніком БАТЬКО ховається вже відома на всю країну мати.

  40. Четвертокласник ображає десятикласниць- смішно???????!А восьмикласник ледь не вбив вчительку інформатики??!!!!!!! Смішно не було!!!!!!В Смячі теж батьки мусять такого чекати?

  41. У цій ситуації жаль діток, бо вони справді ні в чому не винні. Що ж до педагогічного колективу та начальника відділу освіти, то з упевненістю хочу сказати, що кожному району нашої області варто пошукати таких вчителів і такого керівника. Світлана Валентинівна прикладає масу зусиль, щоб тримати нашу освіту на рівні. А це досить важко, особливо у нашому депресивному районі. Та зрозуміти це може лише той, хто реально зіткається з роботою школи та особливостями цієї роботи. Що не так роблять вчителі? Вчать, виховують, наші сільські діти займають призові місця на обласних та Всеукраїнських конкурсах… Це чия заслуга? Відповідь очевидна — вчителів та учнів. Школу може перевірити та інспектувати кожен: батьки, управління, родичі та знайомі батьків, журналісти і навіть будь-який перехожий має більше прав ніж вчитель чи директор школи. А як перевірити батьків? Чи правильно вони виховують дітей, а часто питання про те, чи взагалі виховують?! Батьки, схаменіться! Ваші діти потребують спокою, а не цієї війни. Приділіть їм увагу, не підходить ця школа — перейдіть до іншої, де ви будете довіряти педагогам, а вашу дитину не будуть ображати. Не поливайте брудом своїх же колег, бо така ж ситуація може трапитися і з вами. Що ж до директора та Білої Світлани Валентинівни, хочу ще раз підкреслити: звинувачувати людей дуже просто, а ви спробуйте, шановні журналісти, «Побути у їх шкурі», потягти їх ношу хоча б день! Я впевнена, що тоді ви поглянете на це зовсім під іншим кутом зору!

  42. Цілком погоджуюсь із попереднім коментарем. Знаю, що начальник відділу освіти Біла С. вмілий керівник. Під її керівництвом працюю вже майже 20 років. У районі вона знає та вболіває за кожного педагога, за кожний заклад. Не думайте, що з її подачі та за великої радості закриваються заклади освіти. Не треба так поспішно робити висновки про колектив. До приходу «цих педагогів» на роботу у заклад освіти села Смяч були тільки позитивні відгуки про цей заклад. Скільки конкурсів, олімпіад, педагогів, відданих своїй справі. Соромно має бути не вчителям закладу, а тим, хто довів колектив до такого стану. Хтось із коментуючих «проти» поміркував про те, як себе почуває зараз кожен вчитель, як можна йти до дітей у такому психологічному стані?

  43. Навчалася в цій школі, про шкільні роки тільки гарні спогади і про навчання і про вчителів,колишнього, наразі, директора. Педагоги компетентні, чуйні. Ніколи не повірю що до дітей погано відносяться. За 11 років при мені не було жодного випадку знущання, цькування або якогось негідного відношення, непедагогічноі поведінки…. Щодо температурного режиму і підвозу-це скоріш технічні проблеми, а не провина вчителів і директора. Проблеми педикульозу теж мені не зрозуміла, за 11 років не бачила і не чула про це. Можливо з підвозом дітей з’явилась ця проблеми, яка на мою думку в більший мірі являється претензією до батьків

  44. Ви не бачили…а ми бачили…як діти у 2017,2018 роках після 1-го вересня поприносили додому «вошей» у головах…ще й пів села інших дітей нагородили….А ще діти цілий рік відвідували цю школу з вошами,так як це ніхто не контролював.

    1. Шановна,Оксано! А вам не здається дивним что воші в школі з’явилися в 2017,2018 роках,тобто коли ви почали працювати там???!!!

  45. Прочитала все комментарии и просто в шоке от вас,люди! Вы сами себя слышите , что вы пишите?! Не очень ли кажется странным , что для иных людей О.Короткая хорошая добрая и любящая мать, а только для жителей и учителей с. Смяч эта женщина не такая как им бы хотелось . Может эта семья за справедливость в этом мире?
    Вот на что люди только не готовы ,что бы не потерять свою работу. Так же и родители учеников этой школы, вы, не думали , что каждый из вас может оказаться на этом месте? Проще толпой выжить, чем поддержать справедливость. Не судите, да не судимы будете!

  46. Люди вы не когда не задумываясь о своей жизни как может все повернуть !!!!! Что вы судите о семье которая сама бороться со своими проблемами дети болеют,а вы стебютесь!!! Дай бог чтобы каждого были дети здоровые! Научитесь по
    нимать друг друга. А судить людей на стороне проще всего. Хотел бы я вам посмотреть в глаза дорогие УКРАИНЦЫ!! Думайте прежде чем что-то сказать!

  47. Шановний анонім в шоці, якщо Ви зовсім далекий чи далека від істини, не володієте інформацією, не пишіть, будь-ласка, «бред». Не доводьте до стану «шоку» інших. Правда у кожного своя. А для Коротких «правда» не працювати і за це отримувати гроші.

  48. А вы с этой семьей общались видели их в в лицо???? Что делаете такие выводы????? Если вы так судите то приедьте и посмотрите как люди боряться за жизнь ребенка, не дай бог вам таких проблем, а спроведливасть должна быть !!!!!!

  49. А вы с этой семьей общались видели их в в лицо???? Что делаете такие выводы????? Если вы так судите то приедьте и посмотрите как люди боряться за жизнь ребенка, не дай бог вам таких проблем, а спроведливасть должна быть !!!!!!

  50. Короткі — люди з великої букви, чесні, активні, творчі, розумні, співчутливі.Саме таких колег, я хочу побажати тим людям, які їх підтримали та підтримують у скрутному хвилину.

  51. Аклевитать людей проще всего,не понимая всей ситуации.Анатолий спасибо за поддержку!!!

  52. Аноним, а Ви з цією родиною спілкувалися, бачили їх в обличчя? Мабуть, ні, якщо робите такі висновки? А ми, батьки, стільки набачились за рік і два місяці! Дай Бог стільки всього доброго вам і вашим дітям.

    1. А что с вами родителями говорить? Если за вас уже все сказали! Что вас «уговорили» написать жалобы на ребёнка и этих учителей( комментарий сверху , автор Лена)

  53. Да я их видел в лицо и знаю как хороших,родителей с большой буквы. А вы с ними виделись?? Мне интересно что же Короткие зделали вам плохого??

  54. Анатолій, я Вас почула, Ви молодець! Вам респект.

  55. Так я хочу ответ? Что же плохого сделала вам эта семья?????

  56. Я не хочу поганого ні Вам, ні цій родині, але ситуація, яка склалася, потребує логічного завершення. Ми, батьки, розуміємо становище родини Коротких. Не дай Боже нікому. Але зрозумійте нас, ми батьки і в нас є діти і теж з ооп. Моя дівчинка боїться йти до школи. Вона довго про це мовчала, тому що була налякана мамою Марка. Марк її постійно ображає, лупцює.Діти бояться ходити по одному до туалету, особливо дівчата.А якщо вони жалились вчительці, потім ще напади агресії з боку мами Марка. Ми вже звертались і до директора. Змін не бачимо.що робити, коли ми не можемо дати ради собі і своїм дітям.

  57. Это репост, просто понравилось как написали.
    Прочитала все комментарии и просто в шоке от вас,люди! Вы сами себя слышите , что вы пишите?! Не очень ли кажется странным , что для иных людей О.Короткая хорошая добрая и любящая мать, а только для жителей и учителей с. Смяч эта женщина не такая как им бы хотелось . Может эта семья за справедливость в этом мире? Вот на что люди только не готовы ,что бы не потерять свою работу. Так же и родители учеников этой школы, вы, не думали , что каждый из вас может оказаться на этом месте? Проще толпой выжить, чем поддержать справедливость. Не судите, да не судимы будете!
    Джерело: https://cheline.com.ua/news/society/shkilni-vijni-na-chernigivshhini-pedagogi-tskuyut-ditinu-invalida-ta-jogo-batkiv-uchiteliv-153599#comment-13175
    © Чeline | cheline.com.ua/

  58. Очень кажется странным! Теж читаю коментарі і з повагою ставлюся до обох сторін. І Ви своїм репостом чітко прокоментували ситуацію. Дякую Вам! Добре, що більшість читають коменти та вміють фільтрувати і при цьому робити правильні висновки. А написати можна багато чого.

  59. Да,вотето учетеля?мне стыдно, что мои дети ходят в ету школу,столько грязи,баби на базаре нельют.Вы слышете себя?(ананимы)вотето читают вашы учиники,чему вы их научите?

  60. Чомусь в жодного в дописувачів не виникло питання «А де був вчитель-асистент, коли з дитиною трапився напад? ». Раніше це був його батько, як у цьому році, не знаю. Якщо правильно зрозуміла з коментарів, то це сама Оксана Михайлівна! Самі дитину недогледіли, а інших звинувачують!!!!!!

  61. Питання вошей — це до батьків. Чи Ви думаєте, що вчителі їх «вирощують» та навмисно наділяють дітей такими «подарунками»???!!!! Не існує такої школи, де б у дітей не було вошей.

  62. Стосовно характеру Короткої у рідному селі ходять легенди!!! Завітайте у Пушкарі, запитайте у місцевих про цю сімейну Адамс. Від простого у вас волосся стане дибки та й вуха в трубочку позакручуються!!!

  63. Стосовно характеру Короткої у рідному селі ходять легенди!!! Завітайте у Пушкарі, запитайте у місцевих про цю сімейну Адамс. Від почутої правди у вас волосся стане дибки та й вуха в трубочку позакручуються!!!

    1. звичайні люди, як усі. На роботу ходять і худобу тримають і сусіди теж поважають.

  64. Дурдом «Веселка». У кожного своя правда. Сором на всю країну. Сором і Коротким, і школі, і відділу освіти.

  65. Вітаю Вас, Оксано Михайлівно! Ви домоглися чого хотіли. Тепер до нас у школу приїдуть три телеканали, щоб дізнатися правду. Гроші з батьків на прикрашання автобуса ніхто не вимагав, це все брехня. А сексуальні нахили є, і в Короткого Віктора Васильовича. В перший рік роботи у школі він ляскав старшокласниць по сідницях. Оксана Михайлівна з вересня місяця не з’явлась на робочому місці. За Марком батьки не слідкують. Коли стався напад, Марк був без нагляду батьків. Вихованням дитини ніхто не займається. Марк батків не слухається. Деякі діти стали свідками такої сцени.

  66. Екс—директору необхідно було зразу відреагувати щодо страшного випадку(пролиття крові дитиною),яка була без догляду асистента Короткого В.В. , хай працівник відповідав би перед судом за не виконання своїх посадових обов’язків.

  67. В этой школе система, привыкшей причесывать всех под одну гребень, такую семью будут ждать столкновения.педагоги часто воспринимать такого ребёнка как недостаточно воспитанного,а в его свободомыслии видят неуважение и угрозу для собственного авторитета.конфликт возник не из_за одной конкретной ситуации,а стал результатом купивших ся проблем. Я не могу изменить окружающих.настоящее изменения происходит только тогда,когда каждый человек делает именно то,что должен, а не показывать пальцем на недостатки, которые он видит в других.люди судят о чужих грехах,как о чем_то,в чем они большие специалисты. Оксана Михайловна вы лидер держитесь все будет хорошо!!!!!

    1. О, Боже. Сколько ошибок в этом комментарии.

      1. Знайомі слова!!!!Від когось я вже їх чула!!!!!!Оксана Михайлівна ви ж філолог, як можно робити такі помилки? Навіщо писати від імені інших, всеодно зрозуміло що це ви?

  68. Браво Аноним (сама Оксана Коротка)! Чому ховаєтесь за анонімами та приховуєте своє ім’я?

  69. Шановна, Оксано Михайлівна! Схаменіться!!! Не ганьбіть своїх дітей!!! Подумайте як їм далі жити, після ваших «закидонів».

  70. На мою думку, не телебачення треба викликать, а незалежну комісію, яка об’єктивно оцінить ситуацію. Достатньо фахівцю відвідати уроки педпрацівників та інші види занять. Спостереження зо освітнім процесом розставить усі крапки.

  71. На мою думку, не телебачення треба викликать, а незалежну комісію, яка об’єктивно оцінить ситуацію. Достатньо фахівцю відвідати уроки педпрацівників та інші види занять. Спостереження зо освітнім процесом розставить усі крапки.

  72. Так, черга за незалежною комісією.Оксана Коротка, Ви також педпрацівник цього освітнього закладу. А саме Вас найбільше всього стосуються ці спостереження. Не ображайтесь! Ви розумничка, все робите правильно.

  73. Этой песне нет конца… Короткие работали в школе в Каменской Слободе — писали письма в разные инстанции, «мотали нервы» директору и винили в чем-то учителей, работают в Смяче — та же проблема. Директор не такой, коллектив не такой, методисты не такие, начальник районного отдела образования — не такая. Разберитесь в себе, и в своей семье, уважаемые Оксана и Виктор. Полюбите себя для начала и своих детей, а потом судите других. А то в своём глазу и порошинки не видно, а в чужом глазу — бревно замечаете. Проблема в самих вас и ни в ком другом. СКАНДАЛИСТЫ!!! ПОЗОР!!! Я бы не хотела, чтобы такие «недопедагоги» учили и воспитывали детей.

  74. А может эта семейная пара рвётся ко власти. Может Оксана хочет быть директором, а Виктор завучем, или наоборот. Что бы было тогда в коллективе?

  75. Работать нужно креативному педагога и чесно деньги получать, а не мусор собирать и кричать на всю страну.

  76. Оксано Михайлівно,згадайте про те ,що ви мати. Приділіть увагу своїй дитині,а не займайтесь вдоволенням особистого его… І все ж таки не забувайте про педагогічний такт,якщо ви дійсно педагог, а не баба з базару…

  77. Чи не сильно багато їм уваги. Всі ці коментарі Коротким перечитати і треба лікувати екрви. а їм миабуть приємно. Як енергетичним вампірам. Скандал у школі-це їхній стимул для життя. А взагалі з перечитаних коментарів 80% адекватних допизувачів не підтримують точку зору Коротких.

  78. Случайно наткнулась на эту чудовище — переписку. (Мне кажется пишут её сами участники конфликта)
    Оксана михайловна, не ищите виноватых. случился приступ с вашим ребенком, (услышите меня- с ,вашим ). Вы же вдвоем с мужем там работаете. Значит вы не досмотрели,вы наплевательском отнеслись к своим родительским обязаностям.(может я и не права) Можно обвинять всех коллег, а самой оставаться белой и пушистой. А как завтра смотреть в глаза коллегам.
    Оксана Михайловна,не прикрывались сыном. Жалко маленького мальчика. Он в чем виноват? Если плохо себя ведет- воспитывайте, учите. Для этого много мног времени надо ,а не пишите»правдивые материалы». Когда вы все успеваете?
    А вы педагоги, будьте выше всей этой грязи. Ваша задача учить детей. Как бы не сложно вам было в такой ситуации.
    Дорогие родители! Дайте возможность мальчику расти и развиваться. Он же не виноват,что он особенный. Не настраивайте своих детей против его. Не виноват ребенок в том что его матери писать хочется.
    Руководители отдела образования: не надо отправлять в школу команду проверяющих. Им там сейчас ох как нелегко
    За ранее прошу извинения за свои советы.

    Уже больше 12 часов нет «комментариев» это уже хорошо.

  79. Хочу сказать, кто на самом деле не знает всю историю и О.М.Короткую лично, а только со слов Короткой О.М., тот будет на ее стороне. Не может быть, чтобы во всем учительском и родительском коллективах не было единомышленников данного преподавателя. Наверное, О.М. стоит задуматься, что именно в Ней все проблемы!

  80. С анонимами вообще общаться неохота.

  81. Щоб весь цей бруд якось спростувати треба щоб телебачення приїхало до нас у село.Це чудова родина,працьовита,творча,дружна!Ми їх поважаємо і підтримуємо у цій ситуації!!!!!Всім хто ллє бруд-грош ціна вам у базарний день…

  82. Ужас!!! Я училась в Смячской ЗОШ. Нину Валентиновна знаю как зауча и учителя. Обрзованый,компетентный специалист.Это родная школа и родной коллектив. Жалко , что вам,мои хорошие, пришлось переживать такой ужас. Вы сильные и правда на вашей стороне. А фурункул он всегда прорывает

  83. Я мати двох доньок які навчаються у цій школі і мені неприємно коли мої діти приходять і скаржаться що Марк просить секс це дитина якій 9 років ,мені цікаво чи у всіх батьків такі діти (це стосується тих хто за Коротких ) ті хто не може зрозуміти цієї ситуації не пишіть ви не можете знати що відчувають наші діти коли у Марка напади , скільки випадків є , що у дітей після стресу виявляються хвороби, такі як: цукровий діабет, заїкання , и т д., то що робити нам батькам,чого чекати? Якщо Короткі хочуть, щоб дитина навчалася у нашому навчальному закладі, нехай лікують і займаються своєю дитиною. Ми батьки будемо відстоювати свою школу і своїх вчителів.

  84. Педагогічний колектив Смяцької школи! Тримайтеся, вас підтримує більшість! Педагогам бажаю терпіння і мужності, щоб пережити усі випробування та перевірки.

  85. Педагогічного колективу випала «велика шана» відстоювати себе і виявляти тих, хто не має право бути педагогом. Витримки ВАМ.

  86. Шановна,Оксано! А вам не здається дивним что воші в школі з’явилися в 2017,2018 роках,тобто коли ви почали працювати ???!!!

  87. Таких вошей не дай богу жодному колективу, а вони на жаль є у колективах і сосуть кров. Смяч,шукай препарати швидше і не заражуй інших!

  88. Короткие, я вам говорила- начальник роно и директора — это «край непуганых птиц», а ваш коллектив — «молчание ягнят», только 3 прихвостня(а то и 1 в коментариях) мутят воду (соседка, кума, подруга-собутыльница Шкарабуры) и работают они в школе и сельском совете. Теперь с ужасных коментариев понимаю, что вы пережили. Все кулаки только за вас. С кем я веду беседу, у вас же нету интернета. Ладно, перезвоню и расскажу, как злятся геены, считая вас под ником Аноним или другими, ХОХМА. Татьяна.

  89. Шановна, Тетяно (Оксано Михайлівно), розумію, Ви втомилася. Але це не привід робити боляче іншим. Не зрозуміло, що Ви хотіли сказати своїм коментарем. У Вас теж мають бути куми, подруги, сусіди. Де ж вони? Пам’ятаєте, як у Ліни Костенко: «Люди, будьте взаємно красивими».

  90. После просмотра сюжета на 1+1, я сделал вивод: честним надо много еще учиться, чтоби бить им.

  91. Оксана, какими достижениями вы можете похвалиться ещё? Вам как педогогу-асистенту был доручен ребёнок-инвалид с которым вы должны быть от момента прихода его в школу,и до момента пока ребёнок не будет передан в руки родителям или опекунам. Когда у ребёнка случился приступ, где в этот момент были Вы? Как педагог-асистен вы должны были быть рядом! Сообщить директору, вызвать скорую помощь. В чем вы можете сейчас кого-то обвинять,если вы свои обязанности выполнять не можете? Вас сегодня увидела вся страна, вы этого хотели? Вам районной славы мало?

  92. Оксана, ВАМ и етого наверное маловато?

  93. Оксана,куда сегодня прокладаете путь, вчера Ви опита набиралися у районному суду?

  94. Про эту историю слышу давно. Теперь вот и сюжет тсн вышел. И не могу промолчать. Все мы понимаем,что если у человека есть ребенок инвалид — это очень тяжелая ноша, а тем более трое таких детей. НО! Это ни разу не значит,что этими детьми можно прикрываться, как щитом, делая гадости другим людям. Мол,делаю,что хочу и мне за это ничего не будет…. «яжемать». Трое больных детей — это значит,что человек должен быть в ТРИ раза сильнее, трудолюбивее и порядочнее,чтобы детям было с кого брать пример. Вы,Оксана,не похожи на такого человека. Писание доносов,жалоб и старания испортить жизнь каждому,кто хоть глянул на вас не так — это не сила. Это злонравие и скандальность. Настроить против себя НЕСКОЛЬКО сел, взрослых и детей — это по-вашему,всё от того,что они такие-сякие негодяи, а вы «благородный правдоборец». Серьёзно?! Если вокруг одни враги,то может причина в восприятии действительности? Начните с себя. Это единственный выход. Путь по которому вы идёте сейчас — тупиковый.

  95. Оксана Мих.,как ВАМ — понравился репортаж 1+1? Я думаю, что нет. Готовьте следующую ложь.

  96. У Оксани кнопочний телефон і немає інтернету.Так що придурки,які пишуть російською,може це наші Смяцькі «ПЕДА…гоги»….

    1. Вообще-то существует компьютер с интернетом

  97. Оксана,тримайтеся!!!!Витримки вам,сили. Марку здоров’я!Будьте сильною і незламною.

  98. отличный репортаж. Вместо того , что бы проблему решать (аптечка, автобус, оплата труда), толпа и дальше как свора тупых баб рассуждает у кого прическа лучше и у кого жопа шире. А заложником выступают дети. В данном случае это Марк.

  99. мне, кажется, что пед колектив некогда не соберет совещание, где будут присутствовать все стороны конфликта. C целью компромиса, выявления и признания причин. Можно все решить, но одни не хотят, вторым нет выбора, поэтому приходится кричать и стучать во все двери.

  100. Краще треба стукати по своїй голові,а не робити інших нелюдями.

Back to top button