Суспільство

«Школа здоров’я»: у Чернігові лікарі навчатимуть пацієнтів піклуватися про себе

Уперше в Чернігові в поліклініці міської лікарні №2 для пацієнтів свої двері відкрила «Школа здоров’я». Цю вагому подію приурочили до Всесвітнього дня здоров’я, який відзначатимемо 7 квітня. У рамках безкоштовного проекту містян навчатимуть дбати про безцінний скарб – своє здоров’я.

Перші заняття лікарі відділення первинної медичної допомоги поліклініки присвятили найактуальнішим проблемам нинішнього часу – гіпертонічній хворобі, передраковим захворюванням шкіри та цукровому діабету ІІ типу.

56457717_332783730706408_2380968232103182336_nЗа словами Інни Сорокіної, заступника головного лікаря з поліклінічної роботи КНП Чернігівська міська лікарні № 2 Чернігівської міської ради, основний лозунг «школи здоров’я» – це цитата Сократа: «Здоров’я це все, а все без здоров’я – ніщо». Тому медики вкотре вирішили привернути увагу до найпоширеніших хвороб сучасності.

«Гіпертонічна хвороба дуже поширена серед нашого населення. До того ж, стан суспільства нині такий, що постійно виникають причини для її виникнення й ускладнення. Зокрема, за підсумками 2018 року зросла кількість інсультів. Натомість нам вдалося зменшити чисельність померлих від інфарктів завдяки новітнім технологіям, які впроваджені в нашій  медицині і зокрема в нашій лікарні. Тож сьогодні влаштували навчання для людей, які мають гіпертонічну хворобу. На одній локації інформували про препарати від гіпертонії, давали поради щодо режиму дня та щодо спеціальної дієти. На іншій локації навчали розрізняти ознаки інсульту та гострого інфаркту міокарда», – розповіла Інна Сорокіна.

Як уже зазначалося, ще на двох навчальних локаціях вчили розпізнавати передракові захворювання шкіри та якісно жити з діабетом другого типу.

«Ми приготували презентації для людей, аби вони звернули увагу на стан своєї шкіри, зокрема виразки, які чомусь не заживають, родимі плями, які «розійшлися», й інші проблемні моменти. Якщо людина виявила в себе щось подібне, то треба негайно звертатися до лікарів, бо здоров’я – це найголовніше.

Також у нашій країні дуже поширений цукровий діабет ІІ типу. Тому на навчальній локації розповідали пацієнтам, що за цієї хвороби варто застосовувати не лише ліки, а й відповідні трави, а також про дозволені та заборонені продукти харчування для такого діагнозу», – зазначила лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронний чи звичайний: медики розповіли, які тонометри та термометри кращі

До речі, ідея створити «школу здоров’я» виникла зовсім не випадково. Інна Сорокіна розповіла, що обов’язок медиків – не лише лікувати людей від хвороб, а й займатися профілактикою та просвітництвом. Іншими словами, нести знання людям.

«Школа здоров’я» започаткована, щоб дати людям знання про хвороби та навчити якісного життя зі своїми діагнозами, аби не допускати загострення чи кризових станів», – наголошує заступник головного лікаря з поліклінічної роботи.

Інформаційно-роз’яснювальна робота не випадково лягла на плечі лікарів первинної ланки. Адже саме вони перебувають, так би мовити, «на передовій» і ширше контактують із населенням. Тож просвітництво – це один із найголовніших обов’язків сімейних лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики назвали найкорисніші продукти, які можна їсти на ніч

Інна Сорокіна сподівається, що школа, яка вже започаткована, буде традиційною. До того ж, на навчальних заняттях розглядатимуть різнопланові теми, що непокоять пацієнтів.

«Часто ми не зможемо проводити цю школу. Бо хочеться, щоб усе було на високому рівні. Щоб були презентації, щоб підготувати блокноти з рекомендаціями, ручки відповідні. Окремі роздруковані рекомендації щодо дієт. Тобто це потребує підготовчої роботи достатньо великої. А наші лікарі дуже навантажені зараз. Бо реформа запущена, вона йде добре, але все одно є певні камені спотикання, які треба пропрацювати, як і в будь-якій реформі за будь-яких змін. І лікарі, і медичні сестри дуже навантажені. А на те, щоб підготувати школу, потрібен час. Тому, думаю, що навчання буде раз на два місяці, принаймні цього дуже хотілося б. Але не рідше ніж раз на квартал», – повідомила лікар.

Важливо, що у перший день роботи «школи здоров’я» пацієнти отримали можливість поспілкуватися з лікарями, прослухати цікаві доповіді, поставити запитання й отримати на них фахові відповіді.

Ще статті по темі

Back to top button