Суспільство

Слизька небезпека: від змії в помешканні нікому рятувати

Змії останнім часом дедалі частіше «тероризують» жителів області. Як відомо, за це літо в області зафіксували кілька випадків укусів змій. Крім того, кілька разів мешканці будинків зустрічали таких гостей поблизу своїх господарств і навіть усередині жител. Хто в таких випадках може допомогти зловити змію? Відповідь на це запитання шукали журналісти ЧЕline.

За словами тих, хто зустрічався зі зміями віч-на-віч, насамперед вони телефонували рятувальникам. В управлінні ДСНС у Чернігівській області пояснили, що в таких ситуаціях вони допомогти не можуть.

«Це не наша компетенція, ми пожежно-рятувальна служба. До того ж, в управлінні у нас не мають такого спеціаліста. Як нам відомо, в Чернігові є приватна фірма, яка допомагає людям у боротьбі з шершнями та іншими комахами, можливо, і з гадюками теж», – пояснили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Під час зустрічі зі зміями поводьтеся скромно і толерантно», – поради зоологів

Що робити, коли до вашого помешкання заповз непроханий гість – вуж чи гадюка. Чернігівський зоолог Олександр Федун радить передовсім бути дуже уважним і обережним.

«Треба бути дуже уважними і пам’ятати, що змії не нападають на людей. Вони кусають, захищаючись, наприклад, коли на них наступають. Якщо до вашого помешкання заповзла змія, треба виявити щілину й ізолювати її. Змії можуть проникати навіть через дуже маленькі щілини. У приватних будинках із настанням осені до будинку забігають дрібні гризуни і вони в свою чергу приваблюють змій, також змій там приваблює волога», – розповідає науковець.

Крім того, радить викосити траву біля будинку, щоб не збиралася волога й у разі чого змію можна було помітити. Якщо ви точно знаєте, що на подвір’ї можуть бути змії, то краще туди ходити в гумових чоботях. Це убезпечить від укусу.

«Самим ловити змій не раджу, але знаю кілька випадків, коли люди їх ловили за допомогою дерев’яних рогачів», – зазначив Олександр Федун.

Ще статті по темі

Back to top button