Суспільство

Сьогодні День народження картоплі

28 липня 1586 року із Америки англійський дослідник Томас Герріот вперше завіз до Європи картоплю з Колумбії. Англійці вважають, що саме вони першими розпробували смак картоплі і зробили його надбанням європейської кухні.

Проте спочатку європейці картоплю сприймали як рідкісну екзотичну рослину і саджали в кращих ботанічних садах. З’явилася вона і в деяких приватних колекціях, де її вирощували через вишукану красу квітки. У 17 столітті заморський овоч почав проникати і в європейську кухню. Про це на своїй сторінці у Facebook розповідає Вікторія Пушкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Батурині козацьке свято трансформувалося у фест «Шабля»

В Україні її вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії. Запорізькі козаки знали картоплю, але як трофей, який вони здобували в походах.

Картоплю в Україні називають «бульба», «бараболя», рідше «крумплі» (хорв. Krumpir), «ґрул’і», «барабурка».

Наша держава знаходиться на третьому місці у світі за масштабом споживання картоплі на душу населення. Зараз найбільші площі для посіву картоплі відведені в Китаї, саме тут та в Індії вирощується третина всієї картоплі в світі.

У жовтні 1995 року картопля стала першою рослинною, вирощеною в космосі. НАСА та університет Вісконсіна, Медісон, тестували нові технології з метою годування астронавтів у далеких космічних польотах, і в остаточному підсумку, годування майбутніх космічних колоній. Вирощувати батат НАСА вирішили через те, що на космічній станції або кораблі занадто мало місця для великої плантації з вирощування продуктів харчування.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. = Про це на Проте спочатку…=
    Что «на»? Что за дебил вычитывал материал?

Back to top button