Суспільство

Заборона російських церков на Чернігівщині: ситуація в громадах

Війна на українській землі триває. І щодня кращі сини та доньки держави віддають найдорожче за нашу свободу – своє життя та здоров’я, гинуть мирні жителі, діти. Вже немає ліку скаліченим долям, нереалізованим планам, прагненням і бажанням. Страшна війна принесла вагомі матеріальні втрати – зруйновані підприємства, виробництва та бізнеси. Багато людей залишились не те що без домівок, а без усього, задля чого не покладаючи рук працювали все життя.

Та попри цю жахливу ситуацію, на території України досі функціонують так звані філіали кремлівського духовенства – церкви московського патріархату замасковані під назву Українська православна церква (УПЦ). І цьому нарешті треба покласти край.

У вівторок, 6 червня, під час сесії Чернігівської обласної ради депутати ухвалили рішення про звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо негайної заборони діяльності в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій.

Тож чернігівські депутати направили до керівництва країни звернення, в якому вимагають у найкоротші терміни ухвалити закон, згідно з яким усі можливі прояви російського впливу на релігійне життя України будуть заборонені.

А яка ситуація в громадах?

Андрій Портний, голова Сосницької громади розповів, що подібне рішення було ухвалене на минулій сесії селищної ради. Відбулося це близько місяця тому.

«Теж прийняли звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, РНБО стосовно ухвалення рішення про заборону російських церков. Із батюшками я спілкувався неодноразово, вони чекають, поки держава ухвалить якесь рішення, бо вони самі поки що не готові. Вони перекладають відповідальність із себе на державу», – зазначив Андрій Портний.

Між тим, за його словами, священники УПЦ в громаді нині зайняли проукраїнську позицію; непорозумінь із відспівуванням українських воїнів чи інших проблем на релігійному ґрунті в не виникає.

«Свою позицію я публічно озвучував на сесії і в медійному просторі: що я за ПЦУ і хотів би, щоб у нашій громаді була ПЦУ. Я хотів би, щоб не було московської церкви в нашій громаді. Але поки зборів стосовно визначення не проводили», – наголошує голова громади.

Нині в Сосницькому краї склалася така ситуація, що свої духовні потреби парафіяни реалізовують у церквах, які є. Тобто в храмах УПЦ, бо жодної церкви ПЦУ в громаді немає. А ось парафій УПЦ – понад десяток.

«Але кількість парафіян суттєво зменшилася. Коли в нас на Великдень приїздив батюшка ПЦУ, то дуже багато людей прийшло на службу. Тобто запит від людей на молитву українською дуже великий. Вони хотіли б, щоб у Сосниці і в селах були церкви ПЦУ», – наголошує Андрій Портний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціальні вправи та відверте спілкування: як заспокоїти дітей в умовах паніки, тривог і «мінувань»

Володимир Карпенко, керуючий справами виконкому Сновської міськради, розказує, що звернення з релігійного приводу на сесії міської ради ухвалювали і що його підписали депутати.

«Звернення до благочинних храмів УПЦ про те, щоб вони переходили до ПЦУ. Це, здається, ще торік було. Але наразі жодних рухів із їхнього боку немає. Щоправда, у нас у громаді, в селі Нові Боровичі, самі парафіяни ініціюють перехід і зібрали підписи. Але юридично перехід наразі не відбувся, проте бажання в людей є. Поки це єдине село в нашій громаді», – пояснив Володимир Карпенко.

Утім, він зазначає, що кількість прибічників ПЦУ у громаді стрімко зростає, як і чисельність парафіян Свято-Преображенського храму, що у Сновську.

«Люди поступово «дозрівають», до якої церкви треба ходити і де молитися. Але поки немає від самих громадян активності, щоб реалізовувати ініціативи, як у Нових Боровичах», – сказав керуючий справами виконкому Сновської міськради.

Вже другий рік поспіль на Великдень запрошували священика саме з українською молитвою до села Кучинівка. В найбільшому у громаді селі чимало людей категорично відмовилися ходити до московської церкви.

Менська громада в релігійних питаннях традиційно не пасе задніх. Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради,повідомив, що «за» звернення про заборону російських церков на сесії міської ради депутати проголосували вже давно і його підписали всі депутати. І позиції своєї ніхто не змінював.

«На сьогодні все залежить від того, як відбуватимуться зміни у законодавстві. Втручатися в релігійну справу напряму або щось забороняти самоврядування не може. А от самі люди ухвалювати рішення можуть. Є приклади, що в деяких населених пунктах жителі зібралися, і відбувся перехід громади з УПЦ до ПЦУ. А взагалі ситуація така, що є люди, які кажуть, що не хочуть переходу, є такі, що наводять свої аргументи, що УПЦ – це не московська церква. Крапку в цій історії варто ставити на законодавчому рівні», – повідомляє Юрій Стальниченко.

За його словами, перехід релігійних громад до ПЦУ почався з Дягової, такі ж рішення ухвалили в Городищі, Данилівці, Садовому. Тобто є на кого рівнятися і з кого брати приклад.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button