Суспільство

Сучасні вантажопідйомні крани від флагмана українського кранобудування

Як відомо, вантажопідйомні крани — це машини циклічної дії, котрі служать для підйому та переміщення великовагових вантажів. Цикл роботи таких кранів складається із захоплень певних вантажів за допомогою вантажозахоплювального органу, робочого ходу для того, щоб переміщати їх, холостих ходів для повернення порожнього пристрою до місця прийому даного вантажу.

Підйомні крани мостового типу можна віднести до типового обладнання різних виробництв та майстерень по ремонту великогабаритної техніки, відкритих і закритих складів, транспортно-логістичних об’єктів, гідро- та електростанцій тощо. Наразі найкращі за співвідношенням вартість/якість вантажопідйомні крани виготовляє флагман вітчизняного кранобудування – Київський завод підйомно-транспортного обладнання.

Найчастіше українські підприємства замовляють тут крани з вантажопідйомністю від 3 до 16, іноді – до 30 тонн. Але слід відзначити, що на КЗПТО є реальна можливість виготовляти мостові крани, здатні безпечно піднімати та переміщати вантажі масою до 300 тонн! Щодо ширини прогону крану, то бажано, щоб вона не перевищувала 40 метрів. Якщо треба більше, то на КЗПТО можуть виготовити двох-, або навіть трьохпрогінний кран (тобто з загальною шириною прогону до 120 метрів).

Ще один важливий параметр будь-якого підйомного крана – максимально можлива висота підйому, ця величина може сягати до 50 метрів! На мосту сучасного крана можуть розташовуватися при необхідності не один, а два вантажні візки в якості котрих у більшості випадків використовуються тельфери знаменитої болгарської компанії Podemcrane.

До мостових кранів загального призначення відносяться крюкові, грейферні, магнітні та магнітно-грейферні моделі. Зрозуміло, що найбільш поширеними на українських підприємствах є вантажопідйомні крани з крюковими підвісками, котрі по суті є універсальними. Грейферні крани призначені насамперед для операцій із сипучими та кусковими матеріалами, а також різноманітними довгомірними виробами тощо.

Магнітні крани оснащуються одним або кількома електромагнітами, за допомогою котрих переміщуються металопрокат та металеві заготовки. Магнітно-грейферні крани комплектуються електромагнітом і грейфером, що дозволяє максимально ефективно переміщати як металомісткі, так і інші сипучі, кускові та довгомірні вантажі.

До особливої групи можна віднести металургійні мостові крани, які мають спеціальні вантажозахоплювальні системи і механізми управління ними. Однією з різновидів мостових кранів є крани-штабелери зі спеціальним вантажним візком, який має поворотну колону.

Козлові підйомні крани (вони відносяться до групи мостових кранів) застосовуються в основному для обслуговування відкритих складів та перевалочних майданчиків, для монтажу збірних промислових і цивільних споруд, для обслуговування гідроелектростанцій тощо. Їх прольоти — від 4 і до 40 метрів, а вантажопідйомність досягає до 50 тонн, а за потреби – і набагато більше.

Настінно-консольні поворотні та неповоротні підйомні крани використовуються головним чином у деяких цехах і складах для того, щоб зменшити обсяг роботи великого мостового крана. Вантажопідйомність таких консольних підйомних кранів зазвичай становить від 3 до 10 тонн, виліт стріли (консолі) – від 5 до 10 метрів.

Більш докладно дізнатися про сучасне вантажопідйомне обладнання та ціни на нього можна на сайті Київського заводу ПТО — www.kzpto.com.ua

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button