Суспільство

Суниці відходять, чорниці – не рясні: на Чернігівщині триває сезон лісових ягід (Фото)

Літо – традиційна пора сезонних ягід. То треба встигнути наїстися досхочу. Втім, через бойові дії, які відбувалися та відбуваються на українській території, ходити до лісу дуже небезпечно для життя і здоров’я. Окрім того, прикордонники нагадують, що наразі поблизу державного кордону заборонене будь-яке відвідування населенням лісів і в’їзд до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

Однак це не означає, що немає жодної можливості посмакувати лісовими ягодами чи самому їх назбирати.

Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» та Музею лісових промислів, знає безпечні місця, якими можна прогулятися і дарів лісу назбирати. Окрім того, він оцінив стан лісового урожаю та спробував спрогнозувати найближчі перспективи.

«Чорниця зараз велика, але не така рясна. Не всі ягідники  цьогоріч плодоносять. Через спеку та посуху відійде швидко — листя вже червоніє і зелених ягід практично немає.

Дуже нашкодили найближчим  чорничникам вибіркові рубки. Важка техніка пошкодила ягідник. Зате ліс став «світлішим», і за кілька років чорничник тут цілком відновиться.

А ось відновлення продуктивного чорничника на місцях суцільних рубок треба чекати через 50-60 років», — пояснює Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що їсти та які напої пити в спеку, аби не опинитися на лікарняному ліжку: консультація чернігівського медика

За його словами, вже достигає костяниця. Її урожай цьогоріч добрий. А ось суниці вже відходять.

«Суниця полюбляє відносно родючі ґрунти під сосново-дубовими лісами. У наших борах і болотах вона рідкість. Брусниця зав’язалася добре. Але ще зелена.

Щедро плодоносить ірга канадська. І хоч має вона смачні ягоди, подекуди цей кущ поводиться як інвазивний вид (витісняє місцеві рослини). Але у наших лісах вона трапляється зрідка. До того ж, у процесі нашого дослідження її урожай цілковито з’ївся — щоб зупинити небажане поширення.

Ліщина вже з помітними горішками. Урожай буде трохи нижче за середні показники. Достигне вона наприкінці серпня. І традиційно її одразу з’їдять кабани, козулі, миші, вовчки, сойки… Поживні горішки в лісі люблять усі.

Починають червоніти ягоди горобини. Але попри локальну популярність «Горобини на коньяку», її ягід у нас в їжу не вживають. Але для птахів горобина, як і ягоди крушини ламкої, — важливий корм. Та їх сезон ще попереду», — розповідає пан Андрій.

За його словами, ведмідь, який з’явився в лісі наприкінці травня, почувається добре. І чоловік сподівається, що з таким урожаєм дарів лісу корму клишоногому вистачить.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото — Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button