Суспільство

Ціни на продукти харчування зростатимуть у разі продажу прибуткових аграрних держпідприємств, – депутат облради

*Актуально

Ціни на продукти харчування зростатимуть і надалі в разі продажу прибуткових аграрних держпідприємств. Про це повідомив депутат Чернігівської обласної ради від «Нашого краю» Сергій Нужняк.

За його словами, Фонд держмайна оголосив про готовність до приватизації двох прибуткових держпідприємств аграрної галузі ПАТ «Аграрний фонд» та ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація».

Зараз «Аграрний фонд» – одне з найбільш прибуткових держпідприємств в Україні. Усього уряд планує за три роки продати 893 державні підприємства на суму 189 млрд грн. У цьому списку й ті держпідприємства, які останні роки показують прибуток і належать до найприбутковіших державних підприємств.

«Ці підприємства не лише приносять прибуток, а й дозволяють впливати на ринок зернових. Від них залежить стабільність цін на зерно (харчове та кормове), що впливає на м’ясо-молочну, хлібобулочну та іншу продукцію», — пояснив Сергій Нужняк.

На його думку, приватизація цих двох державних підприємств посилить монополістів на ринку харчових продуктів і спровокує подальше зростання цін, яке відчує кожен українець. Приватний бізнес отримає додаткові активи, що дадуть змогу контролювати ще більший потік зернової сировини і встановлювати свої ціни для виробників круп, м’яса, молочної продукції та хліба.

Нагадаємо, що в липні уряд відмовився регулювати ціни на продукти. Уряд пояснював це тим, що держрегулювання цін не виправдовує себе. Але у підсумку «вільний ринок» контролюється кількома аграрними та торгівельними олігархами.

Отже, після скасування державного регулювання цін на харчові продукти стрімко підвищувались ціни на всі групи харчових продуктів. Найбільше зростали в ціні м’ясо, молочні вироби, макарони та крупи.

Партія «Наш край» вимагає від уряду припинити політику затикання дірок в бюджеті за рахунок розпродажу прибуткової державної власності. Продаж цих агропідприємств дасть кілька мільярдів гривень для затикання дірок у соціальних видатках, але остаточно позбавить уряд впливу на ринок продуктів харчування.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button