Суспільство

Цьогоріч у Чернігові заходів до Дня міста не буде

Вересень, особливо його друга частина, – це період, коли в населених пунктах Чернігівщини відзначають, принаймні відзначали до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, дні міст чи селищ. І це не випадково, адже у вересні 1943 року з Чернігівщини практично повністю були вигнані нацистські загарбники.

«21 вересня 1943 року Чернігів було звільнено від нацистських загарбників, тобто був бій за Чернігів. Тож традиція святкувати День Чернігова саме 21 вересня – це спадщина з радянського періоду. Але ж місто було і до 1943 року, і задовго до цієї дати щось таки святкували», – зазначає чернігівський історик Максим Блакитний.

Але упродовж останніх років, тим паче після повномасштабного вторгнення росії в Україну, ми дедалі інтенсивніше намагаємося позбуватися багатьох речей із радянського минулого. Тому обрання нової дати Дня Чернігова – справа майбутнього.

«Одна з пропозицій – святкувати його в день надання Чернігову Магдебурзького права. Це було 23 березня 1623 року. Ця дата чудово відображає загальний розвиток міста. Пропозиція цієї дати розглядалася в колі істориків-науковців, але не дуже активно. Принаймні, цю тезу чую років приблизно десять.

Можна розглядати й інші пропозиції. Залежно від того, на чому хочеться робити акцент. Наприклад, на якійсь достовірній історичній згадці, скажімо, з часів князівства. Вибрати доленосну для міста подію, але таку, щоб і вік Чернігова підкреслювала.

А, можливо, доцільно підлаштуватися під погодні умови, щоб було свято не тільки для містян, а й для туристів і гостей. Тоді, з огляду на це, День міста варто організовувати в теплі місяці», – розмірковує Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині почалися роботи щодо зведення першого каркасного Дія Центру

Як буде надалі – побачимо. Тим паче, що це має вирішити громада, до того ж, нині пишеться сучасна українська історія.

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако повідомив ЧЕЛАЙН, що цьогоріч звичних для чернігівців заходів до Дня міста знову не буде. Бо нині не час для святкувань.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button