Суспільство

«Тютюнова сага»: що насправді відбувається з прилуцькою фабрикою

Чернігівщина вкотре стала темою для всеукраїнського обговорення. І вкотре в епіцентрі доволі не позитивні новини. Із 8 жовтня тютюнова фабрика «В.А.Т.-Прилуки», що входить до міжнародної групи компаній British American Tobacco, призупинила своє виробництво.

Тепер підприємство просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них. Про це повідомив фінансовий директор цієї компанії Тарас Павлусь.

«Брітіш Амерікан Тобакко Україна» входить до групи другої найбільшої у світі тютюнової компанії British American Tobacco, створена була в 1993 році на базі тютюнової фабрики в Прилуках. Виробляє понад 10 марок сигарет. Продукція компанії експортується до Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Азербайджану, Болгарії, Казахстану та мережі Duty Free найбільших аеропортів світу. У 2018 році компанія заплатила понад 16 млрд грн податків до держбюджету України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тютюнова фабрика в Прилуках зупинила виробництво

Причиною такого різкого рішення став законопроєкт №1049, який народні депутати ухвалювали 4 жовтня. За день до голосування групою народних депутатів було внесено поправку №8, якою регулюються торговельні націнки на сигарети для дистрибуції. Зокрема, згідно з цією поправкою нардепа від «Слуги народу» Олександра Дубінського, компанії-виробники мають продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни. Ці поправки підвищують обов’язкову націнку роздрібних продавців, таким чином змушують виробників підвищувати ціни на продукцію, що може призвести до зменшення обсягів реалізації.

В асоціації «Укртютюн» заявили, що введення торгової націнки призведе до підвищення ціни пачки сигарет у середньому на 7 гривень уже з листопада 2019 року. З урахуванням підвищення ставки акцизного податку з 1 січня 2020 року вартість пачки сигарет із фільтром зросте на 14 гривень, або 40%, порівняно із сьогоднішнім рівнем цін. Крім того, в асоціації попередили: якщо Філіп Морріс, British American Tobacco, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco закриють свої фабрики в Україні, це призведе до втрати 50 тис. робочих місць.

Зазначимо, що тютюнова фабрика «В.А.Т.-Прилуки» є одним з трьох найбільших платників податків в Україні і заплатила в 2018 році 16,05 млрд грн податків.

Як говорить влада Чернігівщини та Прилук, закриття фабрики – це ще не остаточне рішення. Зараз тривають перемовини.

Для прилуцької влади це питання особливо актуальне, адже на кону втрата приблизно 10% бюджету міста.

«Зараз на вищому рівні тривають перемовини, я сподіваюся, що влада і фабрика порозуміються. Вже зараз там нібито заплановане скорочення, але я говорила з нашою біржею, то ніхто з тютюнової фабрики туди ще не звертався. Думаю, всі чекають реакції держави», – пояснює міський голова Прилук Ольга Попенко.

Демарш тютюнових компаній пов’язує з таким собі диктатом влади щодо цін на сигарети.

«Призупинили виробництво, бо їхня продукція після набуття чинності згаданого закону, не користуватиметься таким попитом. Адже вони будуть змушені підвищити вартість пачки цигарок, а вони зараз і так не дешеві», – розповідає мер Прилук.

Окремо Ольга Попенко акцентує на тому, що означає ця фабрика для міста.

«Ми отримуємо ПДФО понад 20 мільйонів гривень, це майже 10% річного бюджету Прилук, плюс ще вони платять податок на землю, допомагають школі, садочку, одержують заробітну плату більше ніж п’ятисот чоловік. Усе це дає нам фабрика. Усе життя, скільки місто в незалежній Україні живе і розвивається, вони були і є основним підприємством, що формує бюджет. Не дай Бог, щоб воно закрилося. Дуже хочеться, що було знайдено порозуміння з державою. Вони (представники тютюнової фабрики. – Авт.) були в нас на зустрічі. Просили в нас допомоги. Ми провели позачергову сесію. На ній звернулися до президента, прем’єр-міністра, Верховної Ради, щоб наголосити, що це дуже важливе підприємство. «British American Tobacco дуже вкладаються в це підприємство, воно настільки сучасне, настільки прогресивне, все комп’ютеризовано. Створені всі умови, до найменшої дрібнички. Дуже гарне підприємство», – розповідає Ольга Попенко.

Чим не сподобалася «поправка про націнку» тютюновим компаніям, прокоментував Артур Гусейнов, старший юрист із корпоративних і правових питань «В.А.Т.-Прилуки», що входить до міжнародної групи компаній British American Tobacco.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем’єр-міністр – про закриття тютюнової фабрики у Прилуках

«Закон встановлює дистрибуційну маржу на тютюнові вироби на рівні 80%. Це погано тим, що держава нам вказує, з якою максимальною націнкою ми повинні продавати тютюнові вироби дистриб’юторам. Це суперечить основоположним принципам ринкової економіки. В жодній цивілізованій країні світу немає такого, щоб держава вказувала бізнесу, з якою націнкою продавати свій продукт. Щоб не працювати збитково, бізнес повинен самостійно визначати, яку націнку на продукт встановлювати. Тепер держава хоче це регулювати. Зараз цей закон проголосований у другому читанні, але не підписаний президентом. Минулого тижня відбулася зустріч компаній із прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, той наголосив, що Кабінет Міністрів підтримав скасування поправки щодо встановлення націнки. Як далі буде розвиватись ситуація в частині механізму скасування поправки в проголосованому законі, ми не знаємо», – зазначив Артур Гусейнов.

Один із можливих варіантів «відхилення» незручної поправки, що обговорюється в ЗМІ, – прибирати її із закону в третьому читанні.

Представник компанії зазначив: якщо «націночна поправка» буде відхилена, то компанія зможе працювати у звичному нормальному режимі, за умови, що в майбутньому не прийматимуть аналогічних законів. Сьогодні, окрім загрози закриття тютюнових фабрик, вже фактично прийнято рішення про перенесення центру тютюнового кластера з України до Румунії.

«Останнім часом викликають сумніви дії нової влади в частині формування регуляторної політики. Ми вже давно ведемо діалог із владою щодо прогнозованості регуляторної політики. Щоб приватний бізнес на майбутнє міг на щось розраховувати та планувати свою стратегію ведення бізнесу. В 2017 році був прийнятий план щодо підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби. Відповідно до нього, акциз мав підвищуватися з 1 січня кожного року на 20%. За перші пару років двічі було порушено ці домовленості. Наприклад, цьогоріч акциз було збільшено загалом на 29%, у січні та липні. І з огляду на ці тенденції, гарантувати, що фабрика працюватиме довгі роки в майбутньому, не можна, хоча ми дуже розраховуємо на це. На цьому тлі недовіри, ще у вересні глобальним керівництвом компанії було прийнято рішення перенести центр кластера, до якого належить Україна, з нашої держави до Румунії. Тепер ми переходимо в інший кластер, у якому головною буде Румунія, ми будемо підпорядковуватися їй. Непрогнозована регуляторна політика не дає можливість заробляти на цьому ринку стільки, скільки очікує глобальне керівництво компанії. Ситуація зі згаданою поправкою та перенесенням центра кластера – це дві різні речі, але причина і там, і там одна і та сама», – пояснює Артур Гусейнов.

За словами екскерівника управління фінансів Чернігівської міської ради Віктора Бистрова, найбільших втрат зазнає не стільки місцевий бюджет, а насамперед – державний. Також вихід із ринку компанії дасть «поштовх» для створення контрабандного ринку цигарок.

«Держава втрачає акциз. Понад 16 мільярдів. Про розміри може говорити лише те, що Прилуцька тютюнова фабрика була третьою в Україні зі сплати податків за рахунок акцизних марок. Якщо знизяться надходження до державного бюджету, то втратять всі – і лікарі, і вчителі. Всі! Чи вплине це на подорожчання тютюнових виробів? Самі гравці цього ринку кажуть, що «так». Головна проблема тут у тому, що якщо виробника немає, то ці сигарети надходять з-за кордону, а з-за кордону може йти просто контрабанда. А це зменшення надходжень до державного бюджету», – пояснює Віктор Бистров.

Хоч як би вирішилася ситуація, за словами представників тютюнової галузі, там похитнулась довіра до влади. І теоретично подальші кроки можуть бути пов’язані зі скороченням «тютюнових» потужностей в Україні.

Ще статті по темі

Back to top button