Суспільство

У 40+ життя тільки починається: в Чернігові стартував медійний проєкт

У Чернігові стартував медійний проєкт, що має на меті нагадати людям віку 40+, 50+ і 60+: нічого не буває запізно, поки ми живі. Можна здобути новий фах чи розпочати власну справу. Можна приділити увагу тій сфері, до якої завжди лежала душа. Можна перетворити хобі на вдалий бізнес. Можна налагодити взаємини з близькими, щасливо вийти заміж чи одружитися, створити гармонійну родину тощо.

Цей проєкт називається «Новий старт», його ініціює колектив газети «НК». На сторінках видання вже стартувала тематична рубрика «Новий старт у 40+». Це успішні історії жителів району, які наважилися кардинально змінити своє життя після 40-50 років, знайшли своє покликання, успішно реалізувалися, створили бізнес тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчальний центр «Десна» отримав чотири тисячі книжок у межах проєкту «Військо читає»

«Під час зустрічей із нашими дописувачами, прихильниками, в інтерв’ю з героями частенько чути, що «після 45 років уже запізно…», «будемо якось доживати». Запізно змінюватися, навчатися, опановувати нову сферу діяльності. Тому наша мета – показати читачам, що ніколи не буває запізно втілювати свої мрії чи змінювати життя на краще! Варто повірити в те, що це можливо, повірити в свої сили!» – розповідає керівниця проєкту, редакторка газети «НК» Наталія Бушай.

Ще один компонент проєкту – освітній фестиваль «Новий старт» для цільової аудиторії 40+, а також зацікавлених роботодавців, представників навчальних закладів, ГО. Фестиваль складатиметься з тематичних блоків. Під час першого слово отримають представники Чернігівського районного центру зайнятості, Агенції регіонального розвитку, ГО «Спілка жінок Чернігівщини» тощо. Вони розкажуть про економічні, фінансові та освітні можливості для людей старшого віку.

Другий тематичний блок буде присвячений практиці – що писати в резюме? де шукати ідеї для власної справи? як наважитися щось змінити в житті? які упередження та страхи можуть стати вам на перешкоді? Спікери – це кар’єрні консультанти, психологи, коучі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створив проєкт, аби допомогти рятувати тварин: ініціатива, до якої може долучитися кожен (Відео)

Наступний блок – безпосередньо успішні історії жителів Чернігівського району. І зрештою творча частина, в якій візьмуть участь музиканти, поети, художники, майстри, які реалізують свої таланти в дорослому віці. Хто зацікавлений, будемо раді партнерству!

Проєкт «Новий старт у 40+» прагне привернути увагу нашого суспільства до такого явища, як ейджизм (дискримінація людей за віком). Досвідчені кваліфіковані зрілі кадри часто опиняються поза увагою рекрутерів. Водночас роботодавці Чернігівщини нарікають на брак фахівців. Може, варто змінювати погляд і підходи?

Зокрема, в США люди старшого віку успішно навчаються в університетах, опановують нові сучасні спеціальності, змінюють фах (коли діти підростають і залишають батьківську оселю, батькам саме час подумати, до якої справи лежить душа, чим насправді хочеться займатися). Дедалі популярнішою стає теорія «нового старту» або «ще одного життя».

Ідеться про те, що після 40 років люди починають частіше прислухатися до себе, до своїх потреб і шукати ту сферу діяльності, що найбільше відповідає їхнім цінностям, інтересам, уподобанням. Так, успішні топменеджери змінюють фах і переїздять до сільської глибинки, аби доглядати коней чи вирощувати квіти. Це не сприймається як дивацтво. Люди намагаються жити більш усвідомленим й екологічним життям.

Не секрет, що населення ЄС та України зокрема стрімко старішає, і вже зараз варто говорити про «срібну економіку» (економіка, що враховує інтереси та потреби людей зрілого віку), а також робити кроки, щоб люди віком 40+, 50+, 60+ були більш задоволені життям і мали можливості для творчої та професійної самореалізації.

* * *

Проєкт «Новий старт у 40+» реалізується редакцією газети «НК» у межах програми Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад», що здійснюється у партнерстві з ГО «Сумський пресклуб» (Суми), ГО «Медіацентр «Моє місто» (Чернігів) і ГО «Інститут Креативних Інновацій» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button