Суспільство

У Чернігові застосовуватимуть європейський досвід утилізації померлих тварин

Безперечно, для кожного, хто тримає вдома песика, котика чи рибок в акваріумі, домашні улюбленці стають своєрідними членами родини. Люди піклуються про них, гуляють із ними, купують смачненьке, а пухнасті улюбленці віддячують теплом і любов’ю. Тож, коли помирає домашня тварина, власники переживають справжнє горе. До того ж, виникають запитання: як і де поховати домашнього улюбленця.

В однієї моєї подруги помер собака, і родина насправді не знала, як його поховати. У контейнер для сміття чотирилапого не викинеш. По-перше, цього робити не можна, а по-друге, це якось надто безсердечно та по-блюзнірськи. Тож і довелося подружжю сідати в автівку (добре, якщо вона є) та везти тіло песика до найближчого гаю під Черніговом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні тварини на контролі. Як зміниться відповідальність власників

Зооволонтери одноголосно стверджують, що проблема із похованням тварин, особливо безпритульних, на Чернігівщині існує, адже спеціальних кладовищ для чотирилапих, як за кордоном, у нас немає. Щоправда, невдовзі позитивні зрушення в цьому питанні мають відбутися і в Чернігові, бо для міста закупили крематор для утилізації біологічних відходів, який обійшовся у більш ніж 400 тисяч гривень.

Начальник комунального підприємства ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Тетяна Діденко під час розмови із журналістом ЧЕlne зазначила, що утилізатор має надавати послуги не лише з кремації тварин, а з утилізації всіх біологічних відходів, бо купували його для всього міста, а не лише для ветеринарно-стерилізаційного центру. Та наразі апарат за призначенням не використовують.

«Потрібні ще дозволи екологічних комісій. Оформлення потрібних документів – досить складна процедура і може тривати навіть більше ніж три місяці. Це залежить не від нас, а від різних повноважних органів. Навіть звернення до Міністерства екології має бути. Все вирішується на всеукраїнському рівні. Щойно процедура завершиться, люди дізнаються, що утилізатор запрацював», – сказала Тетяна Діденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпритульні тварини на вулицях: чернігівська зооволонтерка розповіла, як зменшити їх кількість

За її словами, послуга з утилізації померлого домашнього улюбленця для населення не буде безкоштовною.

«Треба розуміти, що в будь-якому випадку витрачатиметься електроенергія і пальне на процедуру. То, відповідно, оплачувати це все треба. Але плата не буде захмарною для людей», – зауважила жінка

Спалювання відбуватиметься за допомогою спеціального апарату без шкідливих викидів у атмосферу.

Начальник ветеринарно-стерилізаційного центру розповіла, що утилізатор розрахований на 200 кілограмів біологічних матеріалів. І що на підприємстві є спеціальна морозильна камера для зберігання біологічних відходів – не лише померлих тварин, а й видалених органів та інших решток.

Якщо ж хто з хазяїв забажає забрати прах улюбленця, тоді доведеться проводити процедуру індивідуального спалення, що коштуватиме дорожче, ніж загальне.

Та хай би там що було, кремація померлих тварин – дуже позитивна ініціатива. До Європи все ж таки прямуємо.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Один коментар

  1. а где этот крематорий будет находиться?
    в районе Котов между областной и ЗАЗом?
    всем районом будем дышать этой гадостью?

Back to top button