Суспільство

У громаді на Чернігівщині систему оповіщення населення планують використовувати і після Перемоги 

Від початку повномасштабного вторгнення і до нині питання оповіщення населення про повітряну й інші небезпеки залишається актуальним. 

Між тим, не в усіх громадах на Чернігівщині така можливість є. Натомість у Менській громаді вже встановлено шість систем оповіщення – у Мені, Киселівці, Макошиному, Бірківці, Дягові та Синявці. Докладніше про це – в розмові з Юрієм Стальниченком, секретарем Менської міської ради. 

Пане Юрію, коли виникли думки про систему оповіщення?

Як громада була деокупована, ми вирішили розробляти власну систему оповіщення. В одному проєкті, коли робили озвучування зали засідань міської ради, ми співпрацювали з харківськими виробниками. Тож вийшли на них, аби дізнатися,наскільки можливо зробити систему оповіщення для громади. І оскільки Чернігівщина –прикордонна область, то про всяк випадок ми мали вирішити питання оповіщення людей, якщо виникне потреба евакуації населення. Тобто в який спосіб ми зможемо оповістити мешканців, якщо не буде світла та мобільного зв’язку. Попрацювавши над цією ідеєю кілька місяців, закупили першу систему оповіщення. То було літо 2022 року. І завдяки цій системі оповіщення, мали можливість не тільки сповіщати людей про повітряну тривогу, а й про інші нагальні питання. 

Яку ще інформацію можна доносити населенню через вашу систему оповіщення?

Із часом ми ще більше почали доопрацьовувати систему оповіщення. Адже почали виникати й інші ідеї. Скажімо, якщо розміщуємо систему в закладах освіти, то потрібно, щоб була можливість запуску певних сигналів, наприклад, трансляції шкільного розкладу уроків. Щоб у закладах освіти систему можна було використовувати не тільки під час війни, а й після Перемоги. Тож у цьому випадку розробник додав можливість запуску розкладууроків і певних аудіофайлів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городні відбувся футбольний турнір пам’яті загиблого 19-річного захисника

Також додали можливість транслювати з інтернету, скажімо, онлайн-радіо. Щоб люди чули актуальну інформацію, якщо не матимуть доступу до дротового радіо чи телебачення. Є можливість просто сканувати ФМ-діапазон і користуватисяФМ-радіо. 

Зробили можливість віддаленого управління. Доступ до управління мають тільки відділ цивільного захисту та відділ комунікації. По суті,виникла система, яка здебільшого задовольняє потреби міської ради.

Чи правда, що у вашій громаді вже є шість систем оповіщення? 

Так. Одна – в Мені, п’ять – у сільських населених пунктах. На сьогодні, окрім того, щоб оповіщати людей про повітряну небезпеку, прокручуємо кілька разів на день інформацію від поліції про кібершахрайства.

Є можливість щодня о 9-й годині ввімкнути систему оповіщення та вшановувати пам’ять пам’яті загиблих Захисників і Захисниць хвилиною мовчання. Тож люди мають можливість зупинитися та вшанувати пам’ять українців, які загинули на війні.

Уночі оповіщення відбувається? 

Так. Якщо є сигнал про повітряну тривогу, відбувається оповіщення. Як ми встановили системи по селах, скарг не було, а в місті на початку в коментарях люди писали: «Навіщо воно встановлено?». І ми надавали роз’яснення, що це питання безпеки мешканців, адже оповіщення потрібне, коли життю та здоров’ю людей є загроза. А оповіщення про відбій тривоги в нас відбувається разово, без повторення. Наші системи оповіщення – зручні. 

Чи з’являться системи оповіщення в інших старостинських округах громади? 

Ці системи оповіщення встановлені за бюджетні гроші. По одній потихеньку купували ще минулого року, а для Мени придбали нещодавно.

Нині ж ведемо перемовини з одним із благодійних фондів. Уже написали листа, попросимо 12 таких систем. Вони дороговартісні – від 32 до 35 тисяч гривень коштує одна система оповіщення. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button