Суспільство

У Менській громаді аварійні дерева приносять користь

У Менській громаді аварійні дерева розглядають не лише як загрозу для людей, споруд чи ліній електропередач, а й як ресурс. Тож із 2012 року в Мені стартувала ініціатива з видалення таких дерев і подальшого їх використання.

«Тоді ми вперше прийняли відповідну програму, але вона стосувалася лише міста, де на той час росло більше як 500 таких дерев. Видалення одного дерева коштувало чималеньку суму. Роботи відбувалися за кошти місцевого бюджету, далі ці дерева оприбутковували та передавали комунальним підприємствам», – у коментарі для ЧЕline зазначив секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

Після утворення Менської громади практику використання з користю перерослих і аварійних дерев продовжили.

«У нас збільшилися обсяги використання дров, бо в сільській місцевості опалюють дровами об’єкти соціальної сфери – ФАПи, заклади освіти, культури тощо. Тому на сьогодні програма видалення перерослих і аварійних дерев діє для всієї громади. До того ж, є комісія, яка визначає пріоритетність знесення таких дерев, бо кошти на цю справу обмежені. Комісія приїжджає на місцевість, дивиться, складає відповідні акти, а виконком надає дозвіл на видалення. Цьогоріч виконавця цих робіт визначали за тендерною процедурою. Далі після видалення дерев беруться довідки з лісгоспів про ціну деревини, оприбутковується деревина і далі рішенням сесії вона надається для потреб соціальної сфери. Це потім зменшує об’єми закупівлі дров соціальними закладами», – пояснив Юрій Стальниченко.

За словами начальника відділу житлово-комунального господарства, енергоефективності та комунального майна Менської міської ради Валерія Кравцова, вже виконані всі заявки за 2021 рік. А також і заявки від 2019 року, виконання яких було призупинено через карантинні обмеження. Загалом у громаді протягом року видалено 75 аварійних дерев. Таким чином було заготовлено 199 кубічних метрів дров.

«Особливо аварійне дерево було біля Сепанівського навчального комбінату. Воно більше як три метри мало в діаметрі, було з дуплом понад метр усередині. Туди навіть працівник, який спилював це дерево, помістився», – повідомив Валерій Кравцов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні з німецьким послом, знайомство з коханою і курйози в ефірі: чернігівець про роботу на радіо

А загалом у Менській громаді розглядають варіанти переведення соціальних закладів на альтернативні способи опалення.

«На сьогодні вже навіть вибрали найбільш енергоємні об’єкти, які централізовано опалюються газом, на наступний рік готуватимемо обрахунки, завдяки яким вирішимо питання переведення цих об’єктів на якісь альтернативні види опалення. Бо оплата за опалення деяких дитсадків у нас виходитиме 6 мільйонів гривень на рік. То опалення альтернативними видами палива коштуватиме в рази дешевше, більш економічно та вигідно. Зараз угоди на постачання газу для таких установ укладені відповідно до меморандуму, але ж невідомо, що буде через рік, коли меморандум уже не діятиме», – наголошує секретар Менської міської ради.

Ірина Осташко

Фото надане Менською міською радою

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button