Суспільство

У річках довкола Чернігова провели біотестування води

У жовтні проведено біотестування проб поверхневих вод, зразки були відібрані в річках Білоус, Десна та Стрижень у 17 створах навколо міста Чернігів. Для визначення якості води проведені дослідження тест-об’єктів типових мешканців місцевих гідроекосистем, представників гіллястовусих рачків виду Daphnia magna Straus.

Метод базується на встановленні різниці між кількістю загиблих дафній у воді, що тестується (дослідна), та воді, в якій дафнії утримуються (контрольна).

Методика визначення токсичності води передбачає підрахунок кількості живих тест-об’єктів і спостереження за зміною їхнього стану протягом певного часу. Критерієм гострої токсичності є загибель понад 50% дафній, порівняно з контролем за 96 годин біотестування. Цей метод є одним із технічно простих, більш чутливим, порівняно з хімічними, і дає цілком достовірну інформацію про токсичність води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині може зникнути річка Бистриця

За результатами проведених досліджень вода в річках навколо обласного центра не чинить гостру токсичну дію на тест-об’єкти. Кількість загиблих дафній відносно контролю за результатами досліджень наступна: р. Білоус – від 7,2% до 33,0% (відібрано 5 проб); р. Десна – від 3,0% до 17,3% (відібрано 8 проб); р. Стрижень – від 10,0% до 30,0% (відібрано 4 проби).

Більшість протестованих проб поверхневої води не виявили гострої токсичної дії на тест-об’єкти, незначне погіршення якості води в окремих пробах пояснюється сезонними змінами у їхньому хімічному складі, що спричинено несприятливими погодними умовами.

Нагадаємо, дослідження проводяться на замовлення Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА хіміко-бактеріологічною лабораторією з контролю стічних вод комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button