Суспільство

У центрі Новгород-Сіверська об’єкти з символікою комуністичного режиму

Український інститут національної пам’яті (УІНП) констатує, що мозаїчні зображення Володимира Леніна і Йосипа Сталіна, які розміщені на водонапірній башті у центрі Новгород-Сіверського Чернігівської області, є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов’язковому демонтажу, про що місцева влада повідомлена ще в минулому році.

«Відповідно до закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки», зображення В.Леніна і Й.Сталіна на водонапірній башті, що розташована у Новгород-Сіверському, є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов’язковому демонтажу», — йдеться у відповіді УІНП на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

Крім того, наголошується, що про необхідність виконання Новгород-Сіверською міською радою вимог чинного законодавства щодо проведення демонтажу (вилучення з публічного простору) зображень В.Леніна і Й.Сталіна на водонапірній башті, УІНП повідомляв міському голові Олегу Бондаренку листом від 16 листопада 2017 року.

Мозаїчні портрети В.Леніна і Й.Сталіна розміщені в 1930-х роках у центрі Новгород-Сіверського на водонапірній башті 1901 роки, поряд із базарним майданом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Новгород-Сіверська об’єкти з символікою комуністичного режиму

Новгород-Сіверська міськрада вважає що мозаїчні портрети Леніна і Сталіна в центрі міста не підпадають під декомунізацію, оскільки ці портрети не є ані пам’ятниками, ані пам’ятними знаками, і правовий механізм їхнього демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом.

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів і заборону їхньої пропаганди і символіки.

Наприкінці травня 2018 року керівник УІНП Володимир Вятрович заявив, що Україна практично повністю позбулася символів комуністичного минулого. Зокрема, перейменовано 987 населених пунктів, 52 тис. топонімів у самих населених пунктах, демонтовано майже 2,5 тис. пам’яток, з них 1,5 тис. — пам’ятники Леніну.

Джерело: interfax-Україна

Ще статті по темі

5 коментарів

    1. Старая колхозная ферма? Или бывшее подворье куркуля? Надо копать.

  1. Прості люді згадують той режим комуністичний, який так ненавидять фашисти, олігархі та різні інши ті хто гноблять простий народ ,з любов»ю. Саме счастливе було времечко

  2. =мозаїчні зображення Володимира Леніна і Йосипа Сталіна, які розміщені на водонапірній башті у центрі Новгород-Сіверського=
    И Сталина? Это же прекрасно! Настоящий памятник старины. Нужно немедленно брать под охрану!

  3. С этими памятниками вообще полная ржачка.Сегодня в Киеве установили памятник с лицом и фигурой силовика Василия Вирастюка и назвали памятником Илье Муромцу.Чем скульптору Кличко в качестве модели не подошел непонятно

Back to top button