Суспільство

У вирі стародавнього бою чи епідемії холери: в Носівці мріють про інтерактивний музей

Життя в громадах Чернігівщини має бути таким же якісним, як у великих містах чи обласних центрах. І культурні послуги теж мають надаватися на високому рівні. А це означає, що громадам потрібні локації, які здатні дивувати та заворожувати. Зокрема в Носівці мріють реалізувати великий проєкт «Світ на долонях». Про нього докладніше ЧЕline ще розповість у наступних публікаціях. Нині ж йтиметься про інтерактивний музей, що є складовою частинкою вже згаданого проєкту.

«Носівка – історичне місто. У давнину поселення згадується як Носів на Руді. Двічі Носівку з усім населенням повністю спалювали, можливо, через це особливих археологічних пам’яток у нас не збереглося. А взагалі історичні пам’ятки, які в нас є, збереглися дотепер. Тож робити їх у мініатюрі – не актуально. Це кургани, Свято-Троїцька церква, Миколаївська церква, дерев’яна церква у Ведмедівці та інші. У нашій місцевості свого часу була величезна кількість мурованих церков», – в коментарі для ЧЕline зазначає директор Носівського будинку культури В’ячеслав Ворошилов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піаніно, що грає музикою води, та дерево вічної молодості: в громаді на Чернігівщині хочуть реалізувати цікаві проєкти

Історичним духом просякнута не лише Носівка, але й уся громада.

«У нас у громаді є Володьководівицький старостат, там купа усього легендарного. Це міст, затоплена церква, панський ліс. Тобто із села можна зробити туристичну перлинку. І саме там знаходиться струга – археологічна пам’ятка національного значення», розповіла начальник відділу культури і туризму Носівської міської ради Людмила Антонович.

«За свідченнями наших місцевих істориків, у нас навіть знаходять шпори часів Олександра Македонського. Але ж це тільки за свідченнями наших істориків», додала Ярина Чухліб, директор Публічної бібліотеки Носівської міської ради.

Тож у майбутньому інтерактивному музеї дійсно є що показати.

«Музей цей має бути місцем, де перегукується історія минулого і сучасного. І там така концепція, що завдяки сучасним технологіям можна опинитися у вирі того часу: просто посеред бою, який тут відбувався, або в осередку епідемії холери, яка тут панувала, чи в часи, коли Носівку спалювали. А ще за допомогою сучасних технологій і QR-кодів відвідувачам відкриється купа цікавої інформації про той чи інший експонат музею», розказав В’ячеслав Ворошилов.

Ідея, звісно, хороша і новаторська. Справа тільки за фінансами, причому автори проєкту розраховують на здобуття якогось гранту, бо місцевому бюджету реалізація такого проєкту не під силу. А можливо, знайдуться благодійники, які відгукнуться і допоможуть, аби сміливі задуми стали реальністю.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button