Суспільство

В обленерго пояснили, чому фактичні відключення світла не збігаються з графіком

На Чернігівщині дуже часто фактичні відключення електроенергії не збігаються з Графіком погодинних відключень. В АТ «Чернігівобленерго» пояснили причини.

«База даних АТ «Чернігівобленерго» містить інформацію про адресу споживача та місце його приєднання до елемента електромереж певного підрозділу. У свою чергу кожен такий елемент з’єднаний з іншими елементами по ланцюжку і так аж до живлячого центру, згідно зі схемою нормального режиму електропостачання. Проте під час роботи електромереж періодично можуть траплятися відхилення від нормальної схеми. Як наслідок, на якийсь період фактичні відключення електропостачання не збігаються із Графіком», – зазначив Олександр Шабалін, начальник кол-центру АТ «Чернігівобленерго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра на Чернігівщині знову застосовуватимуть графіки погодинних відключень світла

За його словами, одна з основних причин – ліквідація наслідків аварій або проведення інших ремонтних робіт на об’єктах електропостачання (реконструкція, модернізація мереж тощо). Тоді домогосподарство споживача змінює центр живлення, тож і в погодинних відключеннях можуть статися зміни. Наприклад, зміниться черга ГПВ або ж, якщо домогосподарство споживача ніколи не відключалося за ГПВ, воно може потрапити в одну з черг відключень чи, навпаки, бути виведеним із черги відключень.

Як зазначив Шабалін, друга причина – об’єкт (особливо це стосується багатоповерхівок та офісних центрів) приєднаний одразу до кількох електроліній із різних центрів живлення. У цьому випадку в адресних списках черг ГПВ одна адреса може зустрічатися більш ніж один раз. Наприклад, адреса багатоквартирного будинку збігається з адресою інфраструктурного об’єкту в цьому ж будинку, але приєднані вони до різних ліній із різними центрами живлення, або різні під’їзди одного й того ж будинку мають різні центри живлення.

«Іще одне часте запитання від споживачів у контексті неспівпадінь із Графіком – і відключення, і підключення відбуваються на 10-30 хвилин раніше або пізніше (такі відхилення не суперечать чинним нормативно-технічним документам). Тут ми вже неодноразово пояснювали: частина перепідключень здійснюється в автоматичному режимі, а частина – в ручному. Перепідключення в ручному режимі можуть мати деякі відхилення в часі, адже здійснюються безпосередньо оперативно-виїзним персоналом за місцями розташування комутаційних апаратів», – каже Олександр Шабалін, начальник кол-центру АТ «Чернігівобленерго».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button