Суспільство

Відповідь редакції ЧЕline на лист прес-служби Чернігівської міськради

Реагуючи на повідомлення, яке розмістила прес-служба Чернігівської міської ради на офіційному сайті міськради (http://www.chernigiv-rada.gov.ua/news/view/11579), редакція «ЧЕЛАЙН» звертається із пояснювальним листом. На нашому сайті була опублікована аналітична стаття про корупційну складову у питаннях монопольного залучення на ремонти доріг Чернігова фірм, підрядників і ФОПів, пов’язаних із міським головою Владиславом Атрошенком.

Йдеться про монопольне освоєння сотень мільйонів гривень бюджетних коштів. Уся інформація у статті підкріплена даними з реєстрів, витягів та офіційними документами. Також у матеріалі згадується про фірму ТОВ «Армшляхбуд», яку монополіст ТОВ «ШБУ-14» залучає як субпідрядника на виконання багатомільйонних робіт. За даними реєстрів (документи також наведені в публікації), ця фірма зареєстрована на Андраніка Мкртчяна. За отриманою з анонімного джерела інформацією, ця людина є батьком чоловіка, з яким перебуває в цивільному шлюбі донька чернігівського міського голови. Варто зазначити, що спочатку в статті була допущена неточність стосовно цивільного чоловіка доньки міського голови. Помилку редакція виправила, про що сповістили на своєму сайті окремою публікацією.

Дивно, але чомусь прес-служба Чернігівської міської ради не коментує корупційних зв’язків міського голови зі згаданими в публікації підприємствами. Натомість прес-служба акцентує увагу на нібито «порушенні етичних норм» нашою редакцією, вважаючи, що згадка про родичів міського голови у викривальній статті є чимось незаконним. Це, попри те, що в матеріалі відсутні будь-які образливі, принизливі слова, немає згадок про якісь відверті сцени тощо.

Ми трактуємо повідомлення прес-служби Чернігівської міської ради як спробу тиску на незалежну пресу. Адже, керуючись логікою цієї прес-служби, всі ЗМІ та журналісти повинні мовчати про корупційні оборудки чиновників, якщо до них причетний хтось із родичів. Але владі час зрозуміти, що ми живемо в демократичному суспільстві, де є свобода слова. Редакція «ЧЕЛАЙН» категорично не визнає того, що в матеріалі порушені етичні норми. Наводимо вам кілька прикладів журналістських викривальних розслідувань відомих українських ЗМІ і навіть повідомлення Служби безпеки України, в яких розповідається про корупційні оборудки, до яких причетні родичі політиків, чиновників, посадовців.

  1. 24tv.ua
  2. espreso.tv
  3. https://www.youtube.com/watch?v=6rTaoVCFuYU
  4. https://www.youtube.com/watch?v=jGfB5PU_IEw

Виникає логічне запитання – невже всі ЗМІ, які виводять нечесних чиновників та їхніх родичів на чисту воду, порушують етичні норми? На думку нашої редакції, це питання риторичне. Дуже часто ЗМІ, які повідомляють незручні для влади подробиці, наражають себе на небезпеку і цькування.

Укотре хочемо наголосити на тому, що єдина мета нашої публікації – показати корупційні схеми, до речі, про які прес-служба чомусь жодним словом навіть не обмовилася у своєму листі до Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України та Комісії з журналістської етики.

Редакція ЧЕline

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button