Суспільство

Владі необхідно терміново відреагувати на подорожчання основних продуктів харчування, – депутат облради

*Актуально

В Україні стрімко зростають ціни на продукти харчування. За даними Мінекономрозвитку, лише за перший місяць 2021 року овочі подорожчали на 24,6%, хлібопродукти – до 4,9%, олія – на 4,8%, цукор – на 4,1%, яйця – на 3,5%, м’ясо – до 2%, молокопродукти – до 1,5%.

Найбільше за рік підвищилися ціни на цукор, яйця та олію – порівняно з січнем 2020 року, ціни зросли на 54,7%, 52,3% та 25,6%, відповідно.

Також у Торгово-промисловій палаті України (ТПП) зазначають, що за останні пів року внутрішні ціни на пшеницю, жито, кукурудзу зросли за всіма позиціями з 3,7-4,7 тис. грн до майже 9 тис. грн за тонну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігор Романенко: В умовах карантину влада має підтримати малий і середній бізнес

Щодо борошна, то лише за перший тиждень лютого його вартість стрибнула на 1000-1400 грн/т і перевищила позначку 12 тис. грн/т. Аналогічна ситуація і на ринку цукру, де внутрішні ціни на 30-40% перевищують світові.

Як пояснив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край», підприємець Ігор Романенко, окрім зовнішніх причин такого зростання цін, серед яких – посуха, збільшення імпорту з боку Китаю, надмірна протекціоністська політика низки країн і побоювання щодо подальшого поширення коронавірусу в світі, є й внутрішні фактори, що зробили ціни вищими. Серед них, зокрема, підвищення вартості комунальних послуг і енергоносіїв.

«Доступні ціни на основні продукти харчування є важливою складовою продовольчої безпеки держави. І якщо влада не може вплинути на зовнішні чинники зростання цін, то вплив на внутрішні чинники є цілком реальним», – наголосив Ігор Романенко.

Серед засобів такого впливу є: розгляд можливості державного регулювання цін або обмеження експорту, розроблення цільових програм кредитування харчовиків, застосування механізмів інтервенцій із залученням до цього Аграрного фонду, попередньо збільшивши його фінансування, а також залучення Держрезерву. Насамперед влада має продемонструвати розуміння ситуації та готовність діяти.

«Наш край» закликає владу вжити термінових заходів щодо зростання цін на основні продукти харчування. Уряд має презентувати чіткий план дій і першочергово зайнятися питанням продуктової безпеки країни», – зазначив депутат облради.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button